10 Ιουλίου, 2018

Ο κρυμμένος θησαυρός βρίσκεται στον βυθό της θάλασσας!

Ερώτηση προς τον Υπουργό Τουρισμού, Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Η Χίος κατατάσσεται ως ένας από τους κορυφαίους προορισμούς για καταδυτικό τουρισμό παγκοσμίως και παρόλα αυτά δεν διαθέτει οριοθετημένο καταδυτικό πάρκο με ευθύνη των υπουργείων Τουρισμού και Περιβάλλοντος. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς, με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ζητά από την κυβέρνηση να ενεργοποιήσει το πλαίσιο που υφίσταται από το 2005, προκειμένου ο καταδυτικός τουρισμός να ανθίσει στα ελληνικά νησιά, προσφέροντας προστασία του θαλάσσιου πλούτου, αλλά και οικονομική ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.

Ο Γιώργος Αμυράς επισημαίνει ότι, ενώ η Ελλάδα έχει 16.500 χιλιόμετρα ακτογραμμής και σύμφωνα με τον Ν.3409/2005 «Καταδύσεις αναψυχής και άλλες διατάξεις» και συγκεκριμένα στο άρθρο 13, «Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Καταδυτικού Πάρκου», περιγράφονται οι διαδικασίες για το χαρακτηρισμό και οριοθέτηση εκτάσεων ως «Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Καταδυτικού Πάρκου» (Π.Ο.Α.Κ.Π.), η πολιτεία δεν έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες αξιοποίησης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΘΕΜΑ: Το παράδειγμα των νησιών Μέντες και τα πιθανά οφέλη από την ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού στην Ελλάδα

Τα νησιά Μέντες είναι ένα σύμπλεγμα πολύ μικρών νησιών στην Ισπανία και ανήκουν στην Περιφέρεια της Καταλονίας. Το 1983 η περιοχή ανακηρύχθηκε ως περιοχή απόλυτα προστατευμένη από την αλιεία ενώ το 1990 ανακηρύχθηκε ως προστατευόμενη περιοχή. Τα διαχειριστικά σχέδια που ακολουθήθηκαν τα χρόνια που μεσολάβησαν είχαν ως αποτέλεσμα η κατεστραμμένη από την υπεραλίευση θαλάσσια περιοχή να μετατραπεί σε έναν υποβρύχιο παράδεισο, με τα είδη θαλάσσιας χλωρίδας και πανίδας να ξεπερνούν τα 1350. Τα διαχειριστικά σχέδια προβλέπουν μέτρα παρακολούθησης και περιορισμού της επιβάρυνσης της περιοχής όπως είναι αυτό του μέγιστου αριθμού επιτρεπόμενων καταδύσεων ημερησίως, ενώ η χρηματοδότηση προέρχεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος της Κυβέρνησης της Καταλονίας. Παράλληλα με την περιβαλλοντική διαχείριση τα νησιά Μέντες αναδείχθηκαν σε έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς για καταδυτικό τουρισμό. Σύμφωνα με βιβλιογραφικές αναφορές, ο αριθμός των καταδύσεων στα νερά αυτά είναι ο μεγαλύτερος όλων των προστατευόμενων περιοχών στη Μεσόγειο με τα έσοδα να εκτιμώνται στα 10 εκατ. ευρώ ετησίως. Αντίστοιχα καταδυτικά πάρκα συναντώνται και σε άλλες περιοχές της Μεσογείου αλλά και σε άλλες Θάλασσες όπως η Ερυθρά.

Η Ελλάδα έχει 16.500 χιλιόμετρα ακτογραμμής ενώ σε πρόσφατο νόμο του αρμόδιου υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με θέμα «Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών και άλλες διατάξεις», το ποσοστό των Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών αυξήθηκε από το 6,12% στο 22% περίπου της θαλάσσιας έκτασης της. Επίσης, σύμφωνα με τον Ν.3409/2005 «Καταδύσεις αναψυχής και άλλες διατάξεις» και συγκεκριμένα στο άρθρο 13, «Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Καταδυτικού Πάρκου», περιγράφονται οι διαδικασίες για το χαρακτηρισμό και οριοθέτηση εκτάσεων ως «Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Καταδυτικού Πάρκου» (Π.Ο.Α.Κ.Π.).

Επίσης, η χώρα μας αναγνωρίζεται από τις οργανώσεις και τους φορείς του καταδυτικού τουρισμού ως ελκυστικός προορισμός. Η Χίος για παράδειγμα σε πρόσφατη κατάταξη για τους καλύτερους προορισμούς για καταδύσεις στην Ευρώπη από τον ιστότοπο divein.gr, έχει καταταχθεί στην 9η θέση και μάλιστα περιγράφεται ως ιδανικό μέρος για αρχάριους δύτες εξαιτίας της διαύγειας των νερών της και των καλών θερμοκρασιών. Πόσο διαφορετικά θα μπορούσαν να είναι τα πράγματα στο νησί αυτό του Βορείου Αιγαίου, με τα γνωστά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας των προσφυγικών ροών, αν ενισχύονταν ο καταδυτικός τουρισμός εκεί και γίνονταν σημείο αναφοράς; Στην κατάταξη αυτή τα νησιά Μέντες κατέχουν την πρώτη θέση.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:

1. Αναμένεται να αναληφθούν στοχευμένες πρωτοβουλίες και ενέργειες για την οριοθέτηση Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Καταδυτικών Πάρκων και την ενίσχυση του θεματικού αυτού τουρισμού;

2. Έχουν γίνει σχετικές μελέτες και έρευνες αγοράς για να εκτιμηθούν τα πιθανά οικονομικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες από την ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού;

3. Έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες σε συνεργασία με τους φορείς διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών αλλά και των λοιπών ερευνητικών κέντρων και περιβαλλοντικών οργανώσεων προς την κατεύθυνση αυτή;
Ο ερωτών βουλευτής
Γιώργος Αμυράς, Β’ Αθήνας

Σχετικά