24 Φεβρουαρίου, 2016

«Ο κίνδυνος να γίνουμε failed state είναι πλέον ορατός»

Στην Ολομέλεια της Βουλής τοποθετήθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Σπύρος Δανέλλης, κατά τη συζήτηση του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης σχετικά με την Διαφάνεια - Αξιοκρατία και την Αποτελεσματικότητα της Δημόσιας Διοίκησης, αλλά και την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων.

Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ:

https://youtu.be/b0nS2_6-Sy8

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

Φοβάμαι κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πως η άρνηση συμφιλίωσης με την πραγματικότητα, που χαρακτηρίζει και το πολιτικό μας σύστημα και την κοινωνία, είναι πλέον τόσο ισχυρή που τείνει να προσομοιάσει με έναν ιδιότυπο πολιτικό αυτισμό.
Παρά τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν στον Πρωθυπουργό μόλις 4 ημέρες πριν, πως μέχρι την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της 6ης Μαρτίου δεν επρόκειτο να γίνει μονομερής ενέργεια, το κλείσιμο των βορείων συνόρων μας είναι ήδη πραγματικότητα.
Η Τουρκία φαίνεται να δυναμιτίζει την συμφωνία για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στον έλεγχο των ροών στο Αιγαίο, διευκολύνοντας ακόμη μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων – μεταναστών προς την Ελλάδα.
Οι Βρυξέλλες μίλησαν ήδη για ανθρωπιστική κρίση, την πραγματική, όχι αυτή που αντιλαμβανόσασταν στα καθ’ ημάς ως τέτοια, μερικούς μήνες πριν.
Η χώρα μας βρίσκεται μπροστά στον εφιάλτη της μετατροπής της σε αποθήκη απελπισμένων ανθρώπων.
Στις πρωτόγνωρα δύσκολες αυτές στιγμές, οι αγρότες των μπλόκων κλιμακώνουν τις ακραία βίαιες συμπεριφορές τους, ως καλοί μαθητές του αντιμνημονιακού χυλού, παραλύοντας κάθε οικονομική δραστηριότητα.
Εμφανίζονται ανίκανοι να αντιληφτούν ότι οι κραυγές αγωνίας, μόλις εχθές, του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων αφορούν στην καταστροφή, σε μεγάλο βαθμό, συναδέλφων τους, παραγωγούς αγροδιατροφικών προϊόντων.
Και επειδή μωραίνει Κύριος, ον βούλεται απολέσαι, μέσα στα σημεία των καιρών…
Η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Θάνου κατέθεσε μήνυση εναντίον του Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου κ. Σταύρου Τσακυράκη, για επικριτικό σχόλιο του μήνες πριν στο ιστολόγιο του, σχετικά με την επιστολή που έστειλε στους Προέδρους των ανωτάτων δικαστηρίων των Κρατών – Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πράξη ούτως ή άλλως πρωτοφανή στα δικαστικά χρονικά της Ε.Ε., συγχέοντας την άσκηση κριτικής, που αποτελεί δικαίωμα κάθε πολίτη για κάθε δημόσιο πρόσωπο, με την εξύβριση και δυσφήμιση.
Η πράξη της αποτελεί επικίνδυνο θεσμικό ολίσθημα.
Ζητά από συναδέλφους της να δικάσουν έναν νομικό και προτείνει ως μάρτυρα έναν δικαστή: Την Πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.
Υπενθυμίζω ότι με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση αποφασίσατε να μπορεί η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου από μόνη της, να ασκεί πειθαρχική δίωξη κατά οποιουδήποτε δικαστή.
Έχετε αντιληφθεί σε τι ολισθηρό δρόμο έχετε βάλει τη χώρα με τις επιλογές σας;
Επιλογές καθεστωτισμού και αυταρχισμού που πολύ απέχουν της λειτουργίας της Δημοκρατίας, αλλά και των αξιακών κωδίκων της Αριστεράς.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.
Θα πρέπει να παραδεχθούμε ότι η συζήτηση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου αποκαλύπτει ένα παράδοξο.
Δεν υπάρχει πτέρυγα της Βουλής, που να μην συμφωνεί πως απαιτείται άμεση και ουσιαστική μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα.
Μεταρρύθμιση που αποτελεί προϋπόθεση για την έξοδο της χώρας από την κρίση, αλλά και για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς την Δημόσια Διοίκηση, που σήμερα αποτελεί πηγή προβλημάτων.
Συμφωνούμε όλοι ότι το Ελληνικό Δημόσιο χαρακτηρίζεται από υδροκεφαλισµό των δηµοσίων υπηρεσιών, πελατειακές σχέσεις, έλλειψη σχεδιασμού, ανορθολογισμό, φαινόμενα διαφθοράς και άκρατη κοµµατικοποίηση.
Εν ολίγοις πρόκειται για τον Μεγάλο Ασθενή.
Η Ιστορία όμως αποδεικνύει πως ενώ συμφωνούμε στην ασθένεια, διαφωνούμε στην θεραπεία.
Παραδοσιακά όλες οι κυβερνήσεις είτε αναβάλλουν την θεραπεία, είτε κάνουν εκπτώσεις στα όσα εξαγγέλλουν ή θεσμοθετούν.
Φοβάμαι πως και εσείς δεν ξεφεύγετε από τον κανόνα, δίνοντας το μήνυμα στην κοινωνία πως τελικά αυτό το δημόσιο - έτσι όπως είναι - βολεύει το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του.
Πώς αλλιώς εξηγείται η νυχτερινή τροπολογία του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού που κατ’ ουσία «ξηλώνει το πουλόβερ», του συζητούμενου νομοσχεδίου, προτού καν αυτό ολοκληρωθεί.
Η εξαίρεση του ΕΟΤ από την εφαρμογή του Εθνικού Μητρώου Επιτελικών Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης επιτρέπει και πάλι στον Υπουργό να ορίζει το Δ.Σ., χωρίς καμία αξιοκρατική διαδικασία.

Είναι αυτές οι σύγχρονες μέθοδοι διοίκησης του ιδιωτικού τομέα, όπως διατείνεστε στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας;

Εδώ έχουμε απλώς, μια καραμπινάτη ρουσφετολογική, πελατειακή εξυπηρέτηση, εις βάρος του ίδιου του νομοθετήματός σας.

Γράφετε με το ένα χέρι και σβήνετε με το άλλο, γιατί πολύ γρήγορα ανακαλύψατε και εσείς πως το χάος στη δημόσια διοίκηση, είναι ο πιο σίγουρος τρόπος εδραίωσης στην εξουσία.

Στο άρθρο 36, το οποίο προβλέπει την επιστροφή στελεχών στο δημόσιο και την παραμονή τους στην υπηρεσία για 5 επιπλέον έτη, μέχρι και τη συμπλήρωση του ανώτατου ορίου των 67 ετών.

Το βελτιώσατε οριακά κύριε Υπουργέ, αλλά και πάλι παραμένει το εξωφρενικό, να αποφασίζει ο Υπουργός κάθε χρόνο, σε ποιον θα δίνει παράταση παραμονής στην υπηρεσία, μέχρι την συνταξιοδότησή του.

Και μιλάμε για περίπου 15000 άτομα, τα οποία θα εξαρτώνται από την εν λόγω Υπουργική Απόφαση.

Πρόκειται για μια ιδιότυπη επιστροφή στην εποχή της Πλατείας Κλαυθμώνος, με αριστερά χαρακτηριστικά.

Έτσι εννοείται εσείς τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης;

Είναι ανάγκη να καλυφθούν τα κενά στην δημόσια διοίκηση από ήδη συνταξιοδοτημένους όταν έχουμε νέα παιδιά, πολύ υψηλών προσόντων, συνήθως επιτυχόντες σε διαφόρους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, τα οποία περιμένουν να διοριστούν και να προσφέρουν;
Ευτυχώς βέβαια – και είναι πολύ θετικό αυτό – προβαίνετε στην αποκατάσταση μιας αδικίας που μετρά σχεδόν δυο δεκαετίες και προσλαμβάνετε, επιτέλους, τους επιτυχόντες του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ του 1997.
Σωστά αποσύρατε τα άρθρα 32, 41, 45, 48 και 50 του 5ου κεφαλαίου, πολλά από τα οποία ήταν προβληματικά.

Σας συγχαίρω για το θάρρος σας και τα αντανακλαστικά σας, στις δικαιολογημένες αιτιάσεις της αντιπολίτευσης.

Άλλωστε, έτσι προάγεται και η νομοθετική διαδικασία.

Θα υπερψηφίσουμε την τροπολογία που κατέθεσε η ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, που αφορά στην αναγκαιότητα έκδοσης του νέου τύπου βιομετρικών στοιχείων visa, για τους επισκέπτες μας από τη Ρωσία.

Η χώρα μας κατά την φετινή τουριστική περίοδο θα κληθεί να φιλοξενήσει, σύμφωνα με υπολογισμούς, τουλάχιστον 1,2 εκ. Ρώσους τουρίστες και ελπίζουμε και ακόμη περισσότερους.

Οι 1.000.000 από αυτές τις ειδικού τύπου, νέες βίζες με βιομετρικά στοιχεία, θα εκδοθούν στο χρονικό διάστημα μεταξύ 15 Μαΐου και 15 Σεπτεμβρίου, που είναι περίπου 110 εργάσιμες μέρες.
Αυτό σημαίνει ότι η ημερήσια παραγωγή θα πρέπει να περνάει τις 9.000 βίζες ημερησίως και εμείς πρέπει να είμαστε σε κάθε περίπτωση προετοιμασμένοι.
Κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης.

Ο κίνδυνος να καταστούμε κι εμείς ένα failed state είναι πλέον ορατός.

Πριν λίγες ημέρες ο πρόεδρος του SPD και αντικαγκελάριος της Γερμανίας, ο κ. Γκάμπριελ είπε: προς θεού μην οδηγούμε την Ελλάδα στην χορεία των ακυβέρνητων κρατών.

Ας φροντίσουμε κι εμείς σε ό,τι μας αφορά να μην δημιουργούμε τις προϋποθέσεις που θα μας οδηγήσουν στον εφιάλτη.

Ευχαριστώ.