15 Μαΐου, 2015

Ο κ. Καμμένος επιλέγει να πάει κάθε Πέμπτη ταξίδι προκειμένου να αποφύγει να απαντήσει σε Επίκαιρη Ερώτηση

Εδώ και 4 εβδομάδες ο Βουλευτής Δράμας Κυριάκος Χαρακίδης έχει καταθέσει Επίκαιρη Ερώτηση ζητώντας από τον Υπουργό Άμυνας κο Παναγιώτη Καμμένο να έρθει στην Βουλή και να απαντήσει για τα νέα στοιχεία που έχουν προκύψει σχετικά με την αναβάθμιση των αεροσκαφών P3-Orion του Πολεμικού Ναυτικού.

Εδώ και 4 εβδομάδες ο Βουλευτής Δράμας Κυριάκος Χαρακίδης έχει καταθέσει Επίκαιρη Ερώτηση ζητώντας από τον Υπουργό Άμυνας κο Παναγιώτη Καμμένο να έρθει στην Βουλή και να απαντήσει για τα νέα στοιχεία που έχουν προκύψει σχετικά με την αναβάθμιση των αεροσκαφών P3-Orion του Πολεμικού Ναυτικού.

Αντ’ αυτού, όπως ενημερώθηκε από το γραφείο του κου Καμμένου, κάθε Πέμπτη που είναι να συζητηθεί η Επίκαιρη Ερώτηση ο κος Καμμένος βρίσκεται σε ταξίδι εκτός Αθηνών!
Στην αρχή ήταν η Χαλκίδα, μετά το Λονδίνο, την τρίτη φορά το Ναύπλιο και τώρα η Αλεξανδρούπολη!

Είναι η τέταρτη φορά που ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας επιλέγει να μην παραστεί στη Βουλή για να απαντήσει σε ένα τόσο σοβαρό θέμα. Την ώρα μάλιστα που ακόμη και ο Πρωθυπουργός έρχεται πλέον στην Βουλή σεβόμενος τις κοινοβουλευτικές υποχρεώσεις του για να απαντήσει στην «Ώρα του Πρωθυπουργού».

Αισθάνεται άραγε ο κος Καμμένος υπεράνω και του Πρωθυπουργού;
Αισθάνεται υπεράνω και της Βουλής απαξιώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την διαδικασία του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου; Υπάρχουν ζητήματα για τα οποία ο κος Καμμένος δεν επιθυμεί να δώσει απαντήσεις;

Ή θεωρεί ότι με το να επιλέγει να απαντήσει για το συγκεκριμένο ζήτημα, σε Βουλευτές πρωτίστως της Νέας Δημοκρατίας, μπορεί να υπεκφύγει των σοβαρών ζητημάτων με τη λογική ότι και «εσείς τα ίδια κάνατε» αναφερόμενος στην στάση της Νέας Δημοκρατίας ως Κυβέρνησης επί του θέματος.

Άραγε που θα είναι το επόμενο ταξίδι του κου Καμμένου την ερχόμενη Πέμπτη που είναι εκ νέου προς συζήτηση η Επίκαιρη Ερώτηση;

Είναι αυτονόητο και ας το γνωρίζει ο κος Καμμένος ότι ο κος Χαρακίδης θα επιμείνει στην Επίκαιρη Ερώτηση, μέχρι να απαντηθούν όλα τα ερωτήματα για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που η Κυβέρνηση έσπευσε με το καλημέρα να το περάσει, ως πρώτο θέμα μάλιστα από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας.

Ακολουθεί το κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσα στις 20 Απριλίου

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ: ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

Θέμα: Οι προειδοποιήσεις της Lockheed Martin για την ανακατασκευή των πεπαλαιωμένων αεροσκαφών P-3B και η αντιπρόταση της Airbus

Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με πληθώρα δημοσιευμάτων η ίδια η κατασκευάστρια εταιρεία (Lockheed Martin) από το 2013, χαρακτήριζε οικονομικά και επιχειρησιακά λανθασμένο τον εκσυγχρονισμό των υπέργηρων αεροσκαφών P-3B. Η εταιρία προειδοποιούσε ότι η ανακατασκευή των υφιστάμενων P-3B θα κοστίσει στο Ελληνικό Δημόσιο ακριβότερα από άλλες λύσεις, οι εργασίες θα διαρκέσουν μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ και το ρίσκο είναι μεγάλο καθώς τα αεροσκάφη είναι σε ακινησία αρκετά χρόνια. Μάλιστα σύμφωνα με άλλες πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας η ηλικία ορισμένων εκ των συγκεκριμένων αεροσκαφών πλησιάζουν ήδη τα 50 έτη.

Πριν λίγες μέρες στον Ευρωπαϊκό Τύπο έγινε αναφορά για πρόταση της Ευρωπαϊκής εταιρίας Airbus που πρόσφερε στην Ελλάδα τέσσερα (4) νέα αεροσκάφη θαλάσσιας & ανθυποβρυχιακής επιτήρησης με κόστος κατά 200 εκ. € ευρώ λιγότερο, έναντι της αναβάθμισης των «μουσειακών» 5 αεροσκαφών P-3B του Πολεμικού έναντι του αστρονομικού ποσού των 500 εκ. Αυτά σε μια εποχή που εξεταστικές επιτροπές αναζητούν την αλήθεια για το δημόσιο χρέος και συνάδελφος σας Υπουργός ποσοτικοποιεί τις μίζες στα εξοπλιστικά.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο Υπουργός:

1. Τέθηκε το συγκεκριμένο έγγραφο της εταιρίας εις γνώση των όσων έλαβαν και υπέγραψαν την απόφαση και με ποια κριτήρια έγινε η συγκεκριμένη επιλογή όταν η ίδια η εταιρία θέτει σοβαρά ζητήματα ασφάλειας των συγκεκριμένων αεροσκαφών;

2. Υπήρξε πράγματι αντίστοιχη προσφορά από την Ευρωπαϊκή εταιρία Airbus και αν ναι με ποια χαρακτηριστικά, πιο κόστος και ποιες δεσμευτικές ημερομηνίες παράδοσης και με ποια κριτήρια απορρίφθηκε ούσα κατά 200 εκ ευρώ πιο οικονομική;

Ο ερωτών βουλευτής
Κυριάκος Χαρακίδης - Δράμας

15 Μαΐου 2015