14 Ιουλίου, 2017

«O χορός των αρμοδίως αναρμόδιων, καλά κρατεί!»

Σχολιασμός του Γρ. Ψαριανού, που αφορά σε απάντηση για τις κατολισθήσεις στο Αμύνταιο

Στα μέσα του περασμένου μήνα, υποβάλαμε μαζί με τους συναδέλφους, Σπύρο Δανέλλη και Γιώργο Αμυρά, ερώτηση στη Βουλή, στην οποία, μεταξύ άλλων, επισημαίναμε τον τεράστιο κίνδυνο ατυχήματος λόγω επικείμενων κατολισθήσεων στο ορυχείο λιγνίτη, στο Αμύνταιο και την ανάγκη μετεγκατάστασης του εκεί οικισμού των Αναργύρων.

Η σχετική απάντηση, που λάβαμε, είναι πραγματικά μνημειώδης και καταδεικνύει με περίτρανο τρόπο το πώς λειτουργεί αυτή η χώρα των ανευθυνο-υπεύθυνων φορέων της δημόσιας διοίκησης της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κατσαπλιαδιστάν.

Συγκεκριμένα:

  • Ο Δήμος Αμυνταίου μας γνωστοποιεί ότι δεν έχει καμία αρμοδιότητα για το θέμα
  • Η Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας μας γνωστοποιεί, ότι οριοθέτησε μεν την επικίνδυνη περιοχή με τοποθέτηση σταθερών εμποδίων, την έχουν επισκεφθεί οι αρμόδιες υπηρεσίες-επιτροπές, των οποίων όμως εκκρεμούν τα σχετικά πορίσματα, αλλά όσον αφορά οτιδήποτε άλλο, η Περιφέρεια υποδεικνύει ως αποκλειστικά αρμόδιο το Υπουργείο.
  • Και η απάντηση συνοδεύεται και από ένα τρίτο έγγραφο, από την Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Δυτικής Μακεδονίας, το οποίο μας πληροφορεί, ότι εκκρεμεί έγκριση ρυμοτομικού σχεδίου για την μετεγκατάσταση του οικισμού, που κινδυνεύει από τις κατολισθήσεις στις εν λόγω περιοχές, για την οποία έγκριση δεν έχει αρμοδιότητα η Υπηρεσία τους, αλλά έχει αρμοδιότητα μόνο για έγκριση Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και τέτοια μελέτη δεν υπάρχει. Οτιδήποτε δε άλλο, δεν άπτεται στις αρμοδιότητές της!
  • Το πιο σημαντικό, ωστόσο, ερώτημα που, όπως φαίνεται, θα μένει μονίμως αναπάντητο είναι τούτο: Πόσα χρόνια θα χρειαστεί να περάσουν, για να γίνει επιτέλους η Ελλάδα μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα;

    Σχετικά