14 Ιουλίου, 2017

Η Οδύσσεια των νεφροπαθών της Ικαρίας... επεισόδιο δεύτερο

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας

Συνεχίζουμε να είμαστε θεατές στο ίδιο έργο. Αλλεπάλληλες υποσχέσεις και δεσμεύσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, οι οποίες παραμένουν κενές, εξακολουθώντας να συντηρούν την ταλαιπωρία των νεφροπαθών της Ικαρίας. Λόγω έλλειψης Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στο νοσοκομείο του νησιού, οι κάτοικοι συνεχίζουν να πηγαινοέρχονται στη Σάμο ή να μεταναστεύουν στην Αθήνα, για να κάνουν τη θεραπεία τους. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος με το Ποτάμι, Γιώργος Αμυράς, με ερώτηση που επανακατέθεσε στη Βουλή, ζητά εξηγήσεις σχετικά από τον Υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό.

Ο Γιώργος Αμυράς επιμένει και ζητά να μάθει το ακριβές χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης για την ολοκλήρωση και λειτουργία της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στο Νοσοκομείο της Ικαρίας, καθώς αποτελεί ένα χρόνιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και των νεφροπαθών, αλλά και των πολιτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό που επιθυμούν, είτε να επισκεφθούν, είτε να εγκατασταθούν στην νησί. Ρωτά, τέλος, τον Υπουργό Υγείας ποια είναι η πρόθεσή του περί της αύξησης των πενιχρών επιδομάτων των νεφροπαθών.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

ΘΕΜΑ: Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στην Ικαρία

(επανακατάθεση προηγούμενης ερώτησης με αριθμό 4885/6-4-17, η οποία ουδέποτε απαντήθηκε από το Υπουργείο Υγείας)

Από τον Σεπτέμβριο του 2016 η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας δρομολογεί την κατασκευή και οργάνωση του νέου τμήματος Τεχνητού Νεφρού στο Νοσοκομείο Ικαρίας. Ενός χρόνιου αιτήματος της τοπικής κοινωνίας και των νεφροπαθών, αλλά και των πολιτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό που επιθυμούν, είτε να επισκεφθούν, είτε να εγκατασταθούν στην Ικαρία. 

Ωστόσο, οι νεφροπαθείς της Ικαρίας εξακολουθούν να πηγαινοέρχονται στη Σάμο ή να έχουν μεταναστεύσει στην Αθήνα για να κάνουν τη θεραπεία τους αναμένοντας την υλοποίηση των αλλεπάλληλων υποσχέσεων και δεσμεύσεων της κυβέρνησης. Η ζωή τους εξαρτάται από τα δρομολόγια των πλοίων, τις καιρικές συνθήκες, τις απεργίες των λιμενικών και ό,τι άλλο μπορεί να προκύψει στην Ελλάδα του σήμερα.

Τα προβλήματα των νεφροπαθών έχουν αποκτήσει κοινωνική και οικονομική διάσταση μιας και στην ουσία εξορίζονται μακριά από τις οικογένειές τους και από το σπίτι τους προκειμένου να υποβάλλονται σε συχνή αιμοκάθαρση. Έτσι αντί να ασχοληθούν με το σοβαρότατο πρόβλημα υγείας τους, προσπαθούν να βρουν λύση στο πού θα μένουν, ποιος θα τους φροντίζει και πώς θα συντηρούνται, καθώς τα πενιχρά επιδόματα που λαμβάνουν από το κράτος δεν αρκούν.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:

1. Πότε θα κάνετε πράξη τις υποσχέσεις σας; Ποιο το χρονοδιάγραμμα λειτουργίας της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού;

2. Το όποιο πλάνο σας, έχει συνυπολογίσει την αύξηση του πληθυσμού – αναγκών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες;

3. Προτίθεστε να αυξήσετε τα πενιχρά επιδόματα προς τους νεφροπαθείς, οι οποίοι αναγκάζονται, λόγω έλλειψης Μονάδων Τεχνητού Νεφρού, να εξορίζονται από τον τόπο κατοικίας τους;

Ο ερωτών βουλευτής
Γιώργος Αμυράς - Β’ Αθήνας