23 Απριλίου, 2015

Ο Χάρης Θεοχάρης στην συζήτηση για την ΠΝΠ για την μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων Γενικής Κυβέρνησης στην ΤτΕ

Στη συζήτηση στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων για την ΠΝΠ «κατεπείγουσα ρύθμιση για την μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης προς επένδυση στην Τράπεζα της Ελλάδος» ο κ. Χ. Θεοχάρης δήλωσε ότι οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου εμφανίζονται την μία μέρα και εξαφανίζονται την άλλη.

Στη συζήτηση στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων για την ΠΝΠ «κατεπείγουσα ρύθμιση για την μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης προς επένδυση στην Τράπεζα της Ελλάδος» ο κ. Χάρης Θεοχάρης δήλωσε ότι οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου εμφανίζονται την μία μέρα και εξαφανίζονται την άλλη. Αυτή είναι η προτελευταία πράξη του δράματος, καθώς η τελευταία θα είναι η συμπερίληψη των διαθεσίμων των ασφαλιστικών φορέων στην πρόβλεψη για υποχρεωτική μεταφορά των διαθεσίμων τους στην ΤτΕ.

Επίσης η αναδρομικότητα της ΠΝΠ είναι τουλάχιστον ύποπτη. Την ίδια στιγμή μας κοροϊδεύετε ότι διαπραγματεύεστε με τους εταίρους για την εξεύρεση λύσης, αλλά στην πραγματικότητα αυτοπυροβολείστε. Είναι γνωστή σε όλους η κατάσταση ρευστότητας της χώρας.

Στις 8:30 σας έλειπαν 400εκ., στις 10:00 τα βρήκατε. Δεν έχετε όμως μπακάλικο κ. Μάρδα, δεν έχετε το μαγαζί του πατέρα σας, έχετε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Στην πραγματικότητα δεν έχετε αποθεματικά ρευστότητας, και φέρατε ύφεση και ελλείμματα. Φέρατε ύφεση χωρίς να πάρετε υφεσιακά μέτρα.

Η ΠΝΠ είναι ομολογία της κατάρρευσης των εσόδων του Απριλίου. Για αυτό χρειάστηκε να έρθει η ΠΝΠ στο κοινοβούλιο.

Με την ΠΝΠ ομολογείτε την απελπισία και την αποτυχία σας. Ομολογείτε ότι δεν έχετε σχέδιο, και αυτό θα το πληρώσουμε ακριβά όλοι αλλά πάνω από όλους θα το πληρώσουν αυτοί στους οποίους στέλνετε τον λογαριασμό της πολιτικής σας, θα τον πληρώσουν οι άνεργοι.

Διαβάστε την πλήρη απομαγνητοφώνηση της ομιλίας εδώ:

ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ: Είναι αδιανόητο, αυτό που ζούμε αυτές τις μέρες. Οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου εμφανίζονται τη μια μέρα, εξαφανίζονται την άλλη. Χθες συζητούσαμε τη μια πράξη νομοθετικού περιεχομένου στην Επιτροπή και σήμερα έχει εξαφανιστεί, δεν την συζητήσαμε καν, δηλαδή λίγη ντροπή. Κατά παρέκκλιση του Κανονισμού αποφασίζουμε, αντί να περιμένουμε δύο μέρες, να συζητηθεί την Παρασκευή, χωρίς επαρκείς εξηγήσεις, για ποιο λόγο πρέπει να συζητηθεί στην Ολομέλεια αυτή η πράξη νομοθετικού περιεχομένου, ενώ έχει έννομες συνέπειες. Ο μόνος λόγος, η μόνη πραγματική εξήγηση, το μόνο πράγμα που γίνεται αυτή την Παρασκευή είναι το Eurogroup. Η Διάσκεψη των Προέδρων αποφάσισε να συζητηθεί την Παρασκευή, με πρεμούρα της Κυβέρνησης. Δεν δόθηκε καμία εξήγηση, γιατί παραβιάζουμε τον Κανονισμό, γιατί ανάγκασαν να γίνει Διάσκεψη, ειδικά γι' αυτό το θέμα.

Αυτή είναι η προτελευταία πράξη του δράματος. Ας κάνω μία πρόβλεψη. Αν τα ταμεία αρνηθούν τη μεταφορά, αυτό το «δύνανται» θα αλλάξει σε «υποχρεούνται». Έχετε αφήσει ένα τελευταίο, αλλά μάλλον τα ταμεία θα σας κάνουν τη χάρη και θα τα φέρουν. Αυτή, λοιπόν, θα είναι η τελευταία πράξη, αν χρειαστεί να βάλετε αυτό το «υποχρεούνται».

Θέλω να πω δύο λόγια για την αναδρομικότητα. Είναι ύποπτη. Για ποιο λόγο καλύπτετε; Εάν υπάρχουν αποφάσεις Διοικητικών Συμβουλίων δήμων ή περιφερειών, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μπει αυτή αναδρομικότητα. Είναι κυρίαρχα όργανα, αποφασίζουν, φέρνουν τα χρήματα. Μόνο σε περίπτωση, που έχουν μεταφερθεί χρήματα, χωρίς τέτοιες αποφάσεις, υπάρχει λόγος για να υπάρχει αυτή η αναδρομικότητα. Εξηγήσετε μας για ποιο λόγο τη βάζετε.

Η χώρα είναι στο χείλος του γκρεμού, «σκουπίζετε» κάθε ευρώ που κινείται και το μαζεύετε, για να μπορέσετε να κρατήσετε και να παρατείνεται λίγο το χρόνο. Μας κοροϊδεύετε, στην πραγματικότητα, πως διαπραγματεύεστε και αυτό που κάνετε είναι να αυτοπυροβολείστε, γιατί όπως ο φόβος ξαναγύρισε σε κάθε πολίτη από τη στιγμή που βγήκε αυτή η πράξη νομοθετικού περιεχομένου, έτσι είναι γνωστή και δεδομένη αυτή η πράξη και ξέρω πάρα πολύ καλά οι εταίροι μας, που διαπραγματεύεστε, σε ποια κατάσταση βρισκόμαστε.

Ξέρουν, για παράδειγμα, ότι λείπουν 400 εκατ. από τις συντάξεις, αυτά, τα οποία βρήκατε δύο ώρες μετά, κύριε Μάρδα, εκτός, εάν θέλετε να τους μπερδέψετε. Το έχετε καταφέρει. Έχετε μπερδέψει τους εταίρους, έχετε μπερδέψει τους Έλληνες πολίτες, πιθανότατα έχετε μπερδέψει και τους ίδιους τους εαυτούς σας. Δεν μπορεί στις 8.30΄ να, λείπουν 400 εκατομμύρια και στις 10.00΄ να εμφανίζονται.

Δεν είναι σοβαρός προγραμματισμός αυτός, αυτός είναι προγραμματισμός μπακάλικου και δεν έχετε μπακάλικο κ. Μάρδα, δεν έχετε το μαγαζί του πατέρα σας. Έχετε το γενικό λογιστήριο του κράτους της ελληνικής δημοκρατίας. Δεν μπορεί να εμφανίζονται ξαφνικά, μαγικά, μιάμιση ώρα μετά, χρήματα. Στέρεψαν τα αποθεματικά σας, δεν έχετε αποθεματικά αξιοπιστίας, ακούσαμε τις δηλώσεις σας.

Θέλετε να σας πω μερικές από τις δηλώσεις σας, για τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου; «Χουντικής έμπνευσης η πράξη νομοθετικού περιεχομένου», το είπε ο κ. Βούτσης στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στις 11/12/12. Έχουμε χούντα και δεν το κατάλαβα; Άρα, ακολουθείτε τις εμπνεύσεις της χούντας. Παραδεχτείτε, ότι ακολουθείτε τις εμπνεύσεις της χούντας. «Κάποτε είχαν τα βασιλικά διατάγματα, σήμερα έχουν τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου», δήλωσε ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας, στις 11/6/13. «Με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου συρρικνώνεται η δημοκρατία», πάλι ο κ. Τσίπρας. Νομίζω, ότι καταλαβαινόμαστε όλοι.

Δεν έχετε αποθεματικά ρευστότητας, έχετε διαλύσει την οικονομία, έχετε φέρει ύφεση ήδη και δημόσια ελλείμματα χωρίς κανένα υφεσιακό μέτρο. Αυτό είναι παγκόσμιο ρεκόρ. Πώς γίνεται χωρίς υφεσιακά μέτρα να φέρνετε ύφεση; Δεν ξέρω πώς το έχετε κάνει. Σήμερα μας είπατε πως η ΠΝΠ χρειάστηκε γιατί κατέρρευσαν τα έσοδα του Απριλίου, αυτό μας είπατε, η ομολογία σας. Και που είμαστε ακόμα. Άκουσα, ότι πληρώνετε ψηλότερα επιτόκια. Ψηλά επιτόκια πληρώνετε, όταν υπάρχει ρίσκο. Όταν είναι αυξημένος ο κίνδυνος, πληρώνουμε υψηλά επιτόκια και έχουμε καταντήσει το ελληνικό δημόσιο να είναι ρίσκο. Πώς όμως θα έχετε έσοδα, όταν αφήσατε αβεβαίωτα 500 εκατομμύρια φόρων του 2013 για περισσότερο από δύο μήνες. Μετά απορείτε. Δεν έχετε ανοίξει τις δηλώσεις εισοδήματος ούτε νομικών ούτε φυσικών προσώπων και θα πάρετε έσοδα από το τέλος του καλοκαιριού. Ετεροχρονίζετε 5 δισ. εσόδων για μετά τις λήξεις των ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Τι θα κάνετε; Πραγματικά θα ήθελα να ήξερα.

Αυτοπυροβολήστε, δεν το καταλαβαίνετε; Ρυθμίζετε και χαρίζετε χρέη στους πλούσιους. Γι' αυτό ήρθατε κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ; Αφαιρέσατε το όριο του 1 εκατομμυρίου και έτσι ρυθμίζουν και οι πλούσιοι τα χρέη. Σε μια περίπτωση κάποιος μεγάλος φοροφυγάς, βεβαιώθηκε πάνω από 4 εκατομμύρια, πλήρωσε κάτω από 2 και έφυγε. Ψεκάστε, σκουπίστε 2,3 εκατομμύρια και τελειώσατε. Αυτά κάνετε εσείς, με τις ρυθμίσεις της κυρίας Βαλαβάνη, εσείς τα ψηφίσατε. Μιλάτε όλο για αυτούς που χρωστάνε 50, 100, 500 ευρώ, αλλά είναι και τα 2,3 εκατομμύρια.

Έχετε κάνει χορογραφία, παίρνετε λεφτά, προσέξτε τα ΕΛΚΕ, θα γίνουν καταλογισμοί. Δεν μπορείτε να πάρετε χρήματα, απαγορεύεται από τον κανονισμό της Ε.Ε. τα χρήματα για τα ερευνητικά προγράμματα να πάνε σε επενδυτικούς λογαριασμούς. Κλείνετε τις συνεταιριστικές τράπεζες, οι δήμοι έχουν τα λεφτά τους σ' αυτές τις τράπεζες και οι τράπεζες αυτές δεν θα έχουν χρήματα για να συντηρηθούν γιατί φεύγουν και πάνε στην τράπεζα της Ελλάδος. Εάν έχετε πολιτική να μείνουν μόνο τέσσερις τράπεζες, φέρτε νομοσχέδιο, κλείστε όλες τις τράπεζες, μην τις στραγγαλίζετε εμμέσως, δεν είναι δυνατόν.

Προγραμματίστε λίγο, σας παρακαλώ. Σήμερα νομίζω, ότι ομολογείτε την απελπισία σας και την αποτυχία σας, ομολογείτε πώς δεν είχατε σχέδιο και δεν έχετε ακόμα δυστυχώς αποκτήσει σχέδιο και αυτό θα το πληρώσουμε ακριβά όλοι, αλλά περισσότερο αυτοί στους οποίους στέλνετε με την πολιτική σας, το λογαριασμό. Θα το πληρώσουν οι άνεργοι.

*Ο Χάρης Θεοχάρης είναι βουλευτής Β' Αθηνών

23 Απριλίου 2015