13 Ιανουαρίου, 2015

Ο χαμένος πολίτης και ο υπαρκτός στην Ελλάδα σοσιαλισμός (με την κακή έννοια)

του Αντώνη Λειβαδάρα Πρέπει να διαλύσουμε το φαύλο κύκλο κάποια στιγμή, με μια κίνηση: αποκηρύσσοντας αυτούς που τον διαιωνίζουν.

Γράφει ο Αντώνης Λειβαδάρας

Το κυρίαρχο πρόβλημα της χώρας μας είναι σήμερα ότι δεν έχουμε συνειδητοποιήσει τι θέλουμε συνολικά και ως γενικό καλό. Σίγουρα, πάντως, αυτό δεν είναι το καλό της χώρας που ευαγγελίζονται οι παλαιοκομματικοί πολιτικοί ηγέτες μας.

Έτσι καλλιέργησαν στους ανθρώπους:

να έχουν κοινές επιδιώξεις με αυτούς, ή

να μην ενδιαφέρονται,

την αβεβαιότητα που τους συνθλίβει ανάμεσα στην οργή και το φόβο,

να δέχονται τα πάντα σιωπηλά, σχεδόν νομοτελειακά,

να τηρούν παθητική στάση αναμονής,

ότι για τα πάντα φταίνε οι «κακοί» Ευρωπαίοι,

ότι η κρίση θα περάσει με ευχολόγια,

ότι η κρίση θα περάσει γρήγορα και εύκολα και ότι θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν ξανά πέραν των δυνατοτήτων τους.

Τι έκαναν όμως ταυτόχρονα οι προηγούμενες κυβερνήσεις;

Aρκέστηκαν στο να μεταθέτουν τα προβλήματα για το μέλλον.

Κράτησαν τις ίδιες ακριβώς δομές και συνήθειες σαν να μη συμβαίνει το παραμικρό.

Έκαναν τη δικαιοσύνη για τους πολίτες και τους επιχειρώντες όνειρο απατηλό.

Κράτησαν το φορολογικό πλαίσιο ασταθές, απαρχαιωμένο και αντιεπενδυτικό.

Προσποιούμενοι άλλα, υιοθέτησαν στην πράξη το «κομμουνιστικό» μοντέλο ανάπτυξης χωρίς τις θετικές πλευρές αυτού, σε μια «δυτική χώρα».

Επέμειναν η οικονομία να στηρίζεται στην κατανάλωση των πενιχρών πλέον μισθών και συντάξεων αντί να δημιουργήσουν τις συνθήκες για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων που θα δώσουν νέες θέσεις εργασίας. Αντιθέτως, δίνουν απλόχερα χιλιάδες νέες πρόωρες συντάξεις που δεν ξέρουμε ποιος θα τις πληρώσει: Μήπως το ενάμιση εκατομμύριο άνεργοι ή οι «κουτόφραγκοι»;

Η υποκρισία στο μέγιστο: Έφτασαν να επικροτούν στα λόγια αναπάντεχα επιτυχημένες επιχειρήσεις και την ίδια στιγμή να τις εξαιρούν -στην πράξη- από το ΕΣΠΑ. Πέτυχες; Κακώς. Τιμωρείσαι!

Το άσχημο είναι ότι οι διαβεβαιώσεις για success stories, τα πλασματικά πλεονάσματα που προκύπτουν χωρίς το κράτος να έχει πληρώσει σε όσους χρωστάει, και άλλα παραπλανητικά, μας εμποδίζουν να δούμε και να συνειδητοποιήσουμε το πραγματικό πρόβλημα. Η κρίση είναι ΕΔΩ και δεν πάει πουθενά.

Συνεπώς, πρέπει να διαλύσουμε το φαύλο κύκλο κάποια στιγμή, με μια κίνηση: αποκηρύσσοντας αυτούς που τον διαιωνίζουν. Σήμερα οι κύριοι εκφραστές του φαινομένου αυτού είναι περισσότερο ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος διακυρήττει προς κάθε κατεύθυνση ότι θα επιστρέψουμε στις προ κρίσεις λογικές του τεράστιου κράτους, αλλά και οι ΝΔ-ΠΑΣΟΚ που αρνούνται να προχωρήσουν σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις.

Έτσι ο «ευρωπαϊκός, δυτικός» προσανατολισμός που πρέπει να στηρίζεται στους φιλεύθερους προοδευτικούς και στους αριστερούς μεταρρυθμιστές είναι μονόδρομος για την ανάπτυξη και πρέπει να μας απασχολήσει σοβαρά. Το Ποτάμι θα κάνει τα πάντα για να μας οδηγήσει στην κατεύθυνση αυτή. Η ώρα της ευθύνης των πολιτών όμως είναι ΤΩΡΑ.

* Ο Αντώνης Λειβαδάρας είναι υποψήφιος στη Β' Αθήνας

13 Ιανουαρίου 2015

Σχετικά