5 Νοεμβρίου, 2015

«Νομοθετείτε πρόχειρα, ψευδεπίγραφα και με βιασύνη»

Στην ολομέλεια της Βουλής τοποθετήθηκε ο Βουλευτής Ηρακλείου με το Ποτάμι, Σπύρος Δανέλλης, με αφορμή το Νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας, για την ενεργειακή απόδοση και τα προαπαιτούμενα.

Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ:

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

Κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης,

Το Ν/Σ που συζητάμε σήμερα είναι αντιπροσωπευτικό μιας προχειρότητας και μιας βιασύνης που χαρακτηρίζει το νομοθετικό σας έργο.

Τι ακριβώς καλούμαστε να ψηφίσουμε; Πόσο ανταποκρίνεται ο τίτλος του νομοσχεδίου στο περιεχόμενό του; Ποια η συνάφεια των διατάξεων που νομοθετούμε; Τι ακριβώς μας ζητάτε να ψηφίσουμε με το άρθρ.1 του παρόντος για παράδειγμα;

Πάλι να ξεψηφίσουμε κάτι που μόλις έχουμε ψηφίσει; Μέσα στον κύριο κορμό του νομοσχεδίου που συζητάμε και αφορά στην ενεργειακή αποδοτικότητα, εναρμονιζόμενοι επιτέλους με την Ευρωπαϊκή οδηγία, περνάτε άσχετες διατάξεις που αφορούν τη σχολή τυφλών, το Μέγαρο Μουσικής, πάλι όπως παλιά με τρόπο αποσπασματικό και βραχύβια αποτελεσματικό.

Φέρνετε διατάξεις για την παραλιακή ζώνη Κερατσινίου – Δραπετσώνας, για τα υπηρεσιακά συμβούλια εκπαιδευτικών , για την διαχείριση των απορριμμάτων, για την εγγραφή στα πανεπιστήμια αθλητών, για το συνήγορο του καταναλωτή, για τις αναδασωτέες εκτάσεις, για τους τουριστικούς λιμένες και πλήθος άλλων θεμάτων. Αφήνετε να διαμορφώνεται η ψευδεπίγραφη αντίληψη ότι στο σύνολό του το νομοσχέδιο αφορά σε προαπαιτούμενα, ενώ παράλληλα με διατάξεις περί προαπαιτούμενων μέτρων, κλείνετε διάφορες εκκρεμότητες.

Δίνετε μ’ αυτό τον τρόπο την αίσθηση πως πραγματικά δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός και ιεράρχηση στο κυβερνητικό έργο.
Δημιουργείτε κλίμα πανικού που δεν βοηθά το ήδη ασταθές και ταλαιπωρημένο οικονομικό περιβάλλον της χώρας να βρει το βηματισμό του.

Χρέος όλων μας και κυρίως δικό σας, να αναβαθμίσουμε επιτέλους τη λειτουργία του κοινοβουλίου. Θα σταθώ επιλεκτικά σε κάποιες διατάξεις. Στο άρθρο 42 για το οποίο ήδη το Ποτάμι έχει καταθέσει τροπολογία. Προκαλεί πραγματικά έκπληξη αυτή η εμμονή σας στο να κομματικοποιήσετε πλήρως την παιδεία.

Η μεταρρυθμιστική σας ατζέντα στην παιδεία συνοψίζεται στην τακτοποίηση των κομματικών σας φίλων; Αλήθεια αυτό το θεωρείτε προοδευτικό; Αυτό ζητούσε πραγματικά η Αριστερά;

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Είναι σαφές πως ο διορισμός των Περιφερειακών Υπηρεσιακών Συμβουλίων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, από τον απευθείας διορισμένο από τον Υπουργό Παιδείας περιφερειακό διευθυντή, δεν μπορεί να εξασφαλίσει κανένα εχέγγυο αντικειμενικότητας.

Θέλουμε να εξασφαλίσουμε το ελάχιστο μιας αντικειμενικότητας στον τρόπο στελέχωσης των Π.Υ.Σ.Π.Ε. και Π.Υ.Σ.Δ.Ε. και γι’ αυτό σας προτείνουμε την κλήρωση ως εργαλείο επιλογής των μελών τους.
Κλήρωση που θα γίνεται δημόσια μεταξύ των είκοσι οι οποίοι κατά την ημερομηνία συγκρότησης κατέχουν τη μεγαλύτερη πραγματική διοικητική εμπειρία.

Σας προτείνουμε να τολμήσετε μια πιο αξιοκρατική και αδιάβλητη στελέχωση των οργάνων διοίκησης. Εξάλλου αυτό υπαγορεύεται και από τη συμφωνία του Αυγούστου και το Ν. 4336/2015 περί αποκομματικοποίησης της ελληνικής διοίκησης!

Τολμήστε το! Με το άρθρο 51 φέρνετε την άρση της έκπτωσης στο αγροτικό πετρέλαιο. Είναι το πρώτο από μια σειρά φορολογικών μέτρων που έρχονται να πλήξουν μια τάξη που πασχίζει να επιβιώσει μέσα στο ιδιαίτερα δυσμενές οικονομικό τοπίο της χώρας. Η φορο - επιδρομή και η εισφορο- επιδρομή που αναμένονται γνωρίζετε πως θα πλήξουν άμεσα τον αγροτικό κλάδο και θα οδηγήσουν σε εξαφάνιση τους αγρότες.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Κανείς πια δεν αρνείται την υποχρέωση του να συμβάλλει στα φορολογικά έσοδα. Αρκεί όμως να φορολογείται δίκαια και σύμφωνα πάντα με τη φοροδοτική του ικανότητα. Ο γεωργικός κλάδος βρίσκεται πραγματικά σε απόγνωση. Αφενός αδυνατεί να επωμιστεί το δυσβάσταχτο αυτό φορτίο και αφετέρου η πολιτεία δεν του παρέχει τις προϋποθέσεις παραγωγής εισοδήματος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι δύο χρόνια μετά την έναρξη εφαρμογής της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής μόνη η Ελλάδα στους 28 δεν έχει ακόμη καταλήξει ποιοι είναι οι ενεργοί αγρότες. Αυτοί είναι οι πραγματικοί δικαιούχοι των προνομίων της ΚΑΠ αλλά και των όποιων φορολογικών ελαφρύνσεων.

Δεν έχουμε περάσει ακόμη ως χώρα από το άδικο Ιστορικό Μοντέλο στο Περιφερειακό Μοντέλο κατανομής των Άμεσων Ενισχύσεων. Δεν έχουμε οδηγήσει τους αγρότες σε ισχυρές ομάδες παραγωγών. Δεν έχουμε εξυγιάνει το συνεταιριστικό τοπίο και μέσα σ’ αυτό το θολό και προβληματικό πλαίσιο φέρνετε την άρση της έκπτωσης στο αγροτικό πετρέλαιο!

Και μετά το άρθρο 51 το άρθρο 52, γιατί μπορεί να το αποσύρατε μιας και ο λογαριασμός δεν σας βγαίνει, όμως η πολιτική αντίληψη και επιλογή να προτείνετε την φορολόγηση ενός μικρού, δυναμικού και παραγωγικού κλάδου υποστηρίζοντας ένα πολύ μικρό ολιγοπώλιο που λειτουργεί σε συνθήκες καρτέλ ελέγχοντας το 90% της αγοράς, χωρίς μάλιστα ουσιαστικό δημοσιονομικό όφελος (μιλάμε για μόλις 3 εκ. ευρώ), συνιστά ένα σημαντικό πρόβλημα.

Η αποκλιμάκωση του φόρου αλκοόλ στις μικρές ζυθοποιίες είναι ένα ευρωπαϊκό κεκτημένο, ένα εργαλείο απαραίτητο στον κλάδο για να σταθεί, για να βρει ένα μικρό μερίδιο αγοράς πλάι στους κολοσσούς του όλο και στενότερου ολιγοπωλίου. Η εργαλειοθήκη του ΟΑΣΑ, κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης, είναι αναπτυξιακό εργαλείο.

Δεν σας υποχρεώνει η εργαλειοθήκη να παρέμβετε στη φορολόγηση των μικρών ζυθοποιιών και σε τελευταία ανάλυση αφού δεν μπορείτε να διαπραγματευτείτε για τα μεγάλα, για ζητήματα ανάπτυξης μπορείτε κάλλιστα να το πράξετε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Οραματικός στόχος δεκαετιών και υπόσχεση, στους πολύπαθους κατοίκους της Δραπετσώνας και του Κερατσινίου, ήταν η περίφημη ανάπλαση του παραλιακού μετώπου.

Για να μην τους κοροϊδέψουμε για άλλη μια φορά όμως, πείτε μας:
Πως σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε το ιδιοκτησιακό αφού σημαντικό τμήμα ανήκει στην Εθνική Τράπεζα, στους Γάλλους της Λαφαρζ και σε ιδιώτες επενδυτές;

Εμείς βεβαίως θα πούμε Ναι σ’ αυτό το άρθρο φροντίστε όμως να διαψεύσετε όσους αληθοφανώς θεωρούν πως, είναι μία, ακόμη δημαγωγική, ψηφοθηρική υπόσχεσή σας.

Τελειώνοντας, επί του πιεστηρίου επειδή αδυνατώ να το πιστέψω, ισχύει κύριοι Υπουργοί αυτό που γράφετε τώρα τις τελευταίες ώρες, ότι επί αριστερής κυβέρνησης επιστρέφουμε στο φάντασμα της αναγραφής του θρησκεύματος, όχι πια επί των ταυτοτήτων αλλά επί των στολών των σωμάτων ασφαλείας;

Σας ευχαριστώ.