«Νομοσχέδιο stealth» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ο Γραμματέας Κοινοβουλευτικού Έργου και βουλευτής Αττικής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς, υποστηρίζοντας ότι θα περάσει την 1η Αυγούστου γρήγορα και αθόρυβα για να μην το πιάσουν τα ραντάρ.
Αναφερόμενος στο θέμα του ασύλου, απέδωσε στην Κυβέρνηση ότι κλείνει το μάτι σε συγκεκριμένα ακροατήρια που έχουν διαβεί τον Ρουβίκωνα της νομιμότητας. Μάλιστα μετά και την πρόσφατη διάλεξη του πρώην Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Παρασκευόπουλου, ο κ. Μαυρωτάς αναρωτήθηκε: «Δεν ξέρει ή κάνει πως δεν ξέρει την κατάσταση στα Πανεπιστήμια;», «αγνοεί» όπως είπε, ότι «τα προβλήματα δημιουργούνται από εξωπανεπιστημιακούς;».
Στεκόμενος στο θέμα της εξωστρέφειας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που αποτελεί σημαία του Ποταμιού, παρέθεσε απόσπασμα από την έκθεση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος στην οποία προτείνεται η μετατροπή της Ελλάδας σε έναν ακαδημαϊκό κόμβο προσελκύοντας φοιτητές και ανατροπής του brain drain. «Ακριβώς αντίθετα με αυτήν την πρόταση-διαπίστωση κινείται το νομοσχέδιο του κ. Γαβρόγλου», σχολίασε ο βουλευτής του Ποταμιού.
Για το θέμα των μεταπτυχιακών αναφέρθηκε με στοιχεία για τα ποια έχουν δίδακτρα, διέκρινε ότι υπάρχουν κάποια πιο ερευνητικά, αλλά και
κάποια πιο επαγγελματικά μεταπτυχιακά, επαναλαμβάνοντας ότι μαζί με τα ξερά δεν πρέπει να καίγονται και τα χλωρά. Τόνισε τη διατήρηση του ρόλου της ΑΔΙΠ στην αξιολόγηση των μεταπτυχιακών ενώ πρότεινε η συμμετοχή των διδασκόντων στα μεταπτυχιακά με δίδακτρα να γίνεται στην υπερωριακή τους απασχόληση. Λογικές όπως είπε, «Στις δύο πίτσες, η μία δώρο!» είναι τουλάχιστον αστείες, όταν ζητείται από κάποιον εάν διδάσκει σε μεταπτυχιακό με δίδακτρα, να συμμετέχει και σε ένα χωρίς δίδακτρα. Υπεραμύνθηκε των υποτροφιών στα μεταπτυχιακά για όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα και καταθέσεις, ενώ πρότεινε να υπάρχει ένα συνολικό πλαφόν σε κάθε μεταπτυχιακό για τις αμοιβές των καθηγητών.
Για το ζήτημα το αν πρέπει οι καθηγητές να αμείβονται επιπλέον στα μεταπτυχιακά, ο βουλευτής του Ποταμιού αφού το θεώρησε όλο αυτό από μεριάς του ΣΥΡΙΖΑ υποκριτικό, αναρωτήθηκε αν θεωρούν ότι δεν πρέπει ούτε οι βουλευτές να αμείβονται εξτρά για τη συμμετοχή τους στις επιτροπές της Βουλής. Έκρινε ότι τέτοιες απόψεις είναι λαϊκίστικες και πως όποιος δουλεύει και προσφέρει, πρέπει να αξιολογείται και να αμείβεται ανάλογα.
Αν μετά τις διατάξεις αυτές κλείσουν ελληνικά μεταπτυχιακά το πλήγμα θα είναι κυρίως για τα μεσαία και χαμηλά στρώματα, όπως τόνισε, καθότι οι έχοντες ούτως ή άλλως θα πάνε στο εξωτερικό. Συμπλήρωσε ότι κάτι τέτοιο πλήττει καίρια την κοινωνική κινητικότητα στην οποία αποβλέπει η εκπαίδευση.
Για τα θέματα των ΤΕΙ, σημείωσε ότι το Υπουργείο φτιάχνει επιτροπές χωρίς ημερομηνίες και χρονοδιαγράμματα και προσποιείται ότι θα δώσει λύσεις. Συμπλήρωσε ότι υπάρχουν τμήματα ΤΕΙ που κάνουν εξαιρετική δουλειά και είναι μάλιστα καλύτερα από ορισμένα τμήματα Πανεπιστημίων, ωστόσο αυτό απέχει από το να αρχίζουμε να τα βαφτίζουμε όλα Πανεπιστήμια.
Στη συνέχεια απέδωσε τη ρύθμιση για τα ξεχωριστά ψηφοδέλτια πρύτανη-αντιπρυτάνεων στην αντίληψη του κ. Γαβρόγλου την οποία είχε εκφράσει και πριν ακριβώς 3 χρόνια σε άρθρο του στην Αυγή, με τίτλο: «Μια σοβαρή ήττα της αριστεράς στα Πανεπιστήμια», οπότε σημείωσε ότι αυτό προσπαθεί να πραγματώσει, δηλαδή να ανακτήσει η αριστερά την ηγεμονία στον χώρο.
Επανέλαβε την πάγια θέση του Ποταμιού, οι φοιτητές να ψηφίζουν τους εκπροσώπους τους μέσα από ενιαίο ψηφοδέλτιο μακριά από κομματικές φοιτητικές παρατάξεις. Αναφέρθηκε στον κίνδυνο αποψίλωσης των περιφερειακών Πανεπιστημίων από τη δυνατότητα που δίνει το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης για μετακίνηση των καθηγητών στα κεντρικά ΑΕΙ Αθήνας και Θεσσαλονίκης, διακρίνοντας μάλιστα υποψία βολέματος κάποιων ημετέρων.
Ο κ. Μαυρωτάς τόνισε ότι το Ποτάμι λέει ΟΧΙ στο νομοσχέδιο και αντιστέκεται σθεναρά σε αυτήν την καλοκαιρινή επιδρομή συμπλεγματικής ιδεοληψίας, συγκεντρωτισμού, μικροδιαχείρισης και πλούσιων ρουσφετοπαροχών. Συμπλήρωσε ότι «Εκφράζουμε δύο διαφορετικούς κόσμους. Εμείς πιστεύουμε στην εξωστρέφεια, στη διασύνδεση με την παραγωγή και την ακαδημαϊκή άμιλλα. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει άσυλα, άβατα και συνθήματα, ένα Πανεπιστήμιο του ελάχιστου κοινού παρανομαστή, όπου θα βολευόσαστε μεταξύ σας στα λίγα και ας φεύγουν οι καλοί έξω.».