31 Ιουλίου, 2017

«Άνευ προηγουμένου η οικολογική καταστροφή στην εκβολή του Καρτερού ποταμού»

Την επιτακτική ανάγκη για μέριμνα του αρμόδιου Υπουργείου αναφορικά με την περιβαλλοντική και οικολογική καταστροφή στην εκβολή του Καρτερού ποταμού στο Ηράκλειο, η οποία αποτελεί μόνιμη απειλή για τη δημόσια υγεία στην περιοχή αλλά και υποβάθμιση του υγροτόπου, ανέδειξε με Ερώτησή του ο Σπύρος Δανέλλης - βουλευτής Ηρακλείου με το Ποτάμι, προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Το πρόβλημα, σημειώνει ο βουλευτής, εστιάζεται όχι μόνο στην αυθαίρετη δόμηση και τις αυθαίρετες και ανεξέλεγκτες επιχωματώσεις αλλά και στην απόθεση αδρανών υλικών και σκουπιδιών ακόμα και επάνω στην κοίτη του ποταμού.

Ο κ. Δανέλλης τονίζει πως το οικολογικό έγκλημα που συντελείται στον μοναδικό αυτό υγρότοπο, ο οποίος δυστυχώς υποβαθμίζεται ολοένα και περισσότερο, οφείλεται τόσο στις αυθαιρεσίες και την αδιαφορία των πολιτών, όσο και στην αμέλεια των Αρχών.

Καθότι η ρύπανση στην εκβολή του Καρτερού ποταμού αποτελεί σημαντικό ζήτημα για την περιοχή, ο βουλευτής καλεί τον αρμόδιο Υπουργό να ενεργήσει άμεσα μεριμνώντας για την περιβαλλοντική και αισθητική αξία του συγκεκριμένου οικοσυστήματος η οποία βρίσκεται σε κίνδυνο καθώς έχει μετατραπεί σε βάλτο με αμέτρητα νεκρά ψάρια, σκουπίδια και εστίες μόλυνσης.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ.Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Θέμα: «Άνευ προηγουμένου η οικολογική καταστροφή στην εκβολή του Καρτερού ποταμού στο Ηράκλειο»

Μόλις 8 χιλιόμετρα από την πόλη του Ηρακλείου, δυτικά της αμμώδους παραλίας της Αμνισού και συγκεκριμένα στο σημείο όπου ο Καρτερός ποταμός εκβάλλει στη θάλασσα, βρίσκεται ένας μικρός οικολογικός παράδεισος, ο υγρότοπος του Καρτερού, ο οποίος δυστυχώς υποβαθμίζεται ολοένα και περισσότερο εξαιτίας των αυθαιρεσιών και της αδιαφορίας.

Παρότι ο μοναδικός αυτός υγρότοπος, που θα έπρεπε λόγω της περιβαλλοντικής του αξίας και της γειτνίασής του με το Ηράκλειο να προστατεύεται ως κόρη οφθαλμού καθώς είναι το σπίτι δεκάδων ζώων και φυτών και κάθε χρόνο γίνεται καταφύγιο για τα αποδημητικά πουλιά και πληθυσμού νεροχελωνών, εντούτοις έχει μετατραπεί σε βάλτο. Με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται συστηματικά και να βρίσκεται σε κίνδυνο, όπως και η πλειονότητα των φυσικών υγροτόπων της Κρήτης, ειδικά όσοι βρίσκονται στη βόρεια παράκτια ζώνη καθώς έχουν συρρικνωθεί πολύ.

Το πρόβλημα εστιάζεται όχι μόνο στην αυθαίρετη δόμηση και τις αυθαίρετες και ανεξέλεγκτες επιχωματώσεις αλλά και στην απόθεση αδρανών υλικών και σκουπιδιών ακόμα και επάνω στην κοίτη του ποταμού. Συγκεκριμένα, έχει διακοπεί εντελώς παράνομα η επικοινωνία του ποταμού με τη θάλασσα με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός τεράστιου βάλτου με αμέτρητα νεκρά ψάρια, σκουπίδια και εστίες μόλυνσης με δυσωδία. Συνεπώς, ο υγρότοπος του Καρτερού υποβαθμίζεται διαρκώς τόσο από την αμέλεια των Αρχών, όσο και από την αδιαφορία των πολιτών.

Δεδομένου ότι η περιβαλλοντική και αισθητική αξία του συγκεκριμένου οικοσυστήματος βρίσκεται σε κίνδυνο καθώς έχει μετατραπεί σε βάλτο με αμέτρητα νεκρά ψάρια, σκουπίδια και εστίες μόλυνσης.

Δεδομένου ότι σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία η διαφύλαξη των υγροτόπων αποτελεί υποχρέωση των αρμόδιων αρχών και συγκεκριμένα ο Καρτερός προστατεύεται από το Προεδρικό Διάταγμα για τους μικρούς νησιωτικούς υγροτόπους.

Δεδομένου ότι όλα τα παραπάνω οδηγούν στη ρύπανση πλήττοντας τη βιοποικιλότητα της περιοχής και ενώ υπάρχουν καταγγελίες, οι ρυπαντές μένουν ατιμώρητοι.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Αν έχει εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στις εκβολές του ποταμού του Καρτερού και αν ναι, ποιος ο σχεδιασμός από πλευράς του, προκειμένου να ληφθούν μέτρα έτσι ώστε επιτέλους να πάψει αυτό το μεγάλο οικολογικό έγκλημα στο Ν. Ηρακλείου;

Ο ερωτών βουλευτής Hρακλείου

Σπύρος Δανέλλης