31 Ιουλίου, 2017

«Για πόσο καιρό ακόμα θα παραμένουν αναξιοποίητες οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Χωριού;»

Επίκαιρη ερώτηση προς τους Υπουργούς: α) Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, β) Πολιτισμού & Αθλητισμού, γ) Περιβάλλοντος & Ενέργειας

Το χρονίζον ζήτημα με το ιδιοκτησιακό καθεστώς και τη λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων στο Ολυμπιακό Χωριό φέρνει στην επικαιρότητα, με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο Γραμματέας Κοινοβουλευτικού Έργου και βουλευτής Αττικής με το Ποτάμι Γιώργος Μαυρωτάς.

Σε συνέχεια της επίσκεψης κλιμακίου του Ποταμιού με επικεφαλής τον Σταύρο Θεοδωράκη την περασμένη Πέμπτη στις Αχαρνές, κατά την οποία μεταξύ άλλων συζητήθηκε με τον Δήμαρχο Αχαρνών κ. Κασσαβό, και η δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στο Ολυμπιακό Χωριό, ο κ. Μαυρωτάς ζητά ενημέρωση από τους αρμόδιους Υπουργούς για ποιους λόγους συνεχίζεται η καθυστέρηση επιλογής φορέα διαχείρισης των αθλητικών εγκαταστάσεων του Ολυμπιακού Χωριού.

Επισημαίνει ότι σε λίγο καιρό θα συμπληρωθεί μια 3ετία που το εν λόγω θέμα δεν έχει τελεσφορήσει ενώ μέσω της κοινοβουλευτικής ερώτησης υπενθυμίζει πως σημαντικές παρεμβάσεις όπως η ενεργειακή αναβάθμιση των εγκαταστάσεων και η αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας μένουν πίσω εξαιτίας της συνεχιζόμενης εκκρεμότητας με τον ΟΑΕΔ.

Όπως σημειώνει ο κ. Μαυρωτάς, η ευρύτερη περιοχή των Αχαρνών έχει ανάγκη από ένα άρτιο και λειτουργικό αθλητικό κέντρο άμεσα, για αυτό και μπορεί να γίνει αποδεκτό η Πολιτεία να χρονοτριβεί και να στερεί από τους πολίτες και ειδικά από τη νεολαία την πρόσβαση σε αθλητικές δραστηριότητες.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Προς τους Υπουργούς:
α) Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
β) Πολιτισμού & Αθλητισμού
γ) Περιβάλλοντος & Ενέργειας

ΘΕΜΑ: Λειτουργία Αθλητικών Εγκαταστάσεων Ολυμπιακού Χωριού

Τον Αύγουστο του 2014, υπό το πρίσμα της κακής έως ανύπαρκτης συντήρησης των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων και την για πολλοστή φορά, δημοσιοποίηση εικόνων εγκατάλειψης που διέσυραν διεθνώς τη χώρα, σε δημοσιεύματα του διεθνούς και εγχώριου τύπου, και με αφορμή τη δεκαετή επέτειο των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, η Δημοτική Αρχή του Δήμου Αχαρνών επικοινώνησε με τη διοίκηση του Ο.Α.Ε.Δ. και υπέβαλε πρόταση να αναλάβει τη λειτουργία και συντήρηση των Αθλητικών Εγκαταστάσεων του Ολυμπιακού Χωριού.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα, στις 26/09/14, ο Δήμος Αχαρνών κατέθεσε και επισήμως σχετική απόφαση-αίτημα του Δημοτικού Συμβουλίου προς τον Ο.Α.Ε.Δ. ζητώντας την παραχώρηση με τη μορφή χρησιδανείου των εν λόγω Αθλητικών Εγκαταστάσεων. Επίσης ο Δήμος αιτήθηκε τη χορήγηση άδειας για την υποβολή πρότασης στην πρόσκληση του Προγράμματος Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Χ.Μ. Ε.Ο.Χ.) 2009-2014 για τη χρηματοδότηση της κατασκευής υποδομών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.) με σκοπό τη μείωση του ενεργειακού και κατά συνέπεια του λειτουργικού κόστους των εγκαταστάσεων. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ο.Α.Ε.Δ. κατά την από 21/10/2014 συνεδρίασή του έκανε δεκτά τα αιτήματα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αχαρνών.

Ακολούθως, ο Δήμος Αχαρνών υπέβαλλε την πρόταση πράξης για ένταξη και χρηματοδότηση στο πρόγραμμα Χ.Μ. Ε.Ο.Χ. 2009-2014, όπως και αίτημα χρηματοδότησης στην Περιφέρεια Αττικής. Η μεν 1η πρόταση δεν εγκρίθηκε λόγω της εκκρεμότητας στο ιδιοκτησιακό καθεστώς, η δε Περιφέρεια Αττικής ενέταξε την χρηματοδότηση του έργου κατασκευής υποδομών Α.Π.Ε. με προϋπολογισμό 650.000 ευρώ.

Ο τότε Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας με Απόφασή του παραχώρησε υπό μορφή χρησιδανείου τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Χωριού και καθόρισε ότι οι επιμέρους λεπτομέρειες θα περιληφθούν στη σχετική σύμβαση χρησιδανείου που θα υπογραφεί μεταξύ του Ο.Α.Ε.Δ. και του Δήμου Αχαρνών. Ο Δήμος μετά την παρέλευση εύλογου χρόνου από τις βουλευτικές εκλογές, ζήτησε επανειλημμένα συνάντηση με τη νέα πολιτική ηγεσία του Ο.Α.Ε.Δ. προκειμένου να συζητηθεί και να συναποφασισθεί το κείμενο του χρησιδανείου πλην όμως αυτό δεν κατέστη μέχρι σήμερα δυνατόν. Σε συζητήσεις με διοικητικούς παράγοντες του Ο.Α.Ε.Δ. διατυπώθηκαν αμφιβολίες σχετικά με το αν ο Δήμος Αχαρνών μπορεί να επωμιστεί το κόστος της λειτουργίας αυτών των εγκαταστάσεων και παραπέμφθηκε η λήψη αποφάσεων στο μέλλον, αφού προηγηθεί εμπεριστατωμένη μελέτη.

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ Αντωνοπούλου, σε απάντηση επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή, στις 10/03/2016, ανακοίνωσε την πρόθεση της Κυβέρνησης να παραχωρήσει τη λειτουργία των Αθλητικών Εγκαταστάσεων στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (Γ.Γ.Α.), ως εθνικά συμφέρουσα, και δεσμεύτηκε για την ολοκλήρωση της διαδικασίας σε σύντομο χρονικό διάστημα, δηλώνοντας μάλιστα πως η διοίκηση του Ο.Α.Ε.Δ. θα λάβει τις σχετικές αποφάσεις εντός του Μαρτίου του 2016. Μάλιστα, η Διοικήτρια του Ο.Α.Ε.Δ. σε επίσκεψη της στο Ολυμπιακό Χωριό, πριν έναν χρόνο περίπου, εξήγγειλε σε συγκέντρωση κατοίκων την πρόθεση του Οργανισμού για παραχώρηση των Εγκαταστάσεων στη Γ.Γ.Α.

Με δεδομένο ότι ο Δήμος Αχαρνών αναζήτησε τρόπους χρηματοδότησης για τη βελτίωση των υποδομών και την αξιοποίηση των Α.Π.Ε. στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Χωριού, ενέργειες οι οποίες δεν μπορούν να ευοδωθούν λόγω της μη επίλυσης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των αθλητικών εγκαταστάσεων.

Με δεδομένο ότι δεν είναι δυνατόν πρωτοβουλίες για την προώθηση της αξιοποίησης των Α.Π.Ε. οι οποίες οδηγούν σε χαμηλότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και σε μείωση του ενεργειακού κόστους για τις τοπικές κοινωνίες, να παραμένουν στα χαρτιά λόγω αβελτηρίας της Πολιτείας.
Και με δεδομένο ότι οι ατέρμονες συζητήσεις και αναζητήσεις φορέα διαχείρισης των Αθλητικών Εγκαταστάσεων δεν θα οδηγήσουν σύντομα σε αυτό που έχει ανάγκη η πόλη, η περιοχή και η νεολαία του Δήμου Αχαρνών: Ένα άρτιο Αθλητικό Κέντρο, συμπεριλαμβανομένου ενός λειτουργικού κολυμβητηρίου προς όφελος των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής και για την ανάπτυξη του σωματειακού αθλητισμού.

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:
Για ποιους λόγους παρά την από 10/03/2016 δέσμευση της Αναπληρώτριας Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για άμεση λύση του ζητήματος, αυτό παραμένει χρονίζον μέχρι σήμερα; Δεν έχει κατορθώσει η Κυβέρνηση να τεκμηριώσει το συμφέρον της επιλογής λειτουργίας των Αθλητικών Εγκαταστάσεων από τη Γ.Γ.Α. όπως είχε ισχυριστεί η κα Αντωνοπούλου; Έχει προχωρήσει η διοίκηση του Ο.Α.Ε.Δ. στη λήψη της απαιτούμενης απόφασης;

Πρόκειται τελικά να αναλάβει τη λειτουργία των Αθλητικών Εγκαταστάσεων του Ολυμπιακού Χωριού η Γ.Γ.Α;

Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για τη λειτουργία των Αθλητικών Εγκαταστάσεων του Ολυμπιακού Χωριού;

Υπάρχει πρόβλεψη για χρήση των Αθλητικών Εγκαταστάσεων από τους δημότες του Δήμου Αχαρνών;

Τι μέλλει γενέσθαι με την ενεργειακή αναβάθμιση του Ολυμπιακού Χωριού τόσο ως προς την επίτευξη ενεργειακής εξοικονόμησης όσο και ως προς την αξιοποίηση των Α.Π.Ε; Ποιες σχετικές ενεργειακές και τεχνικο-οικονομικές μελέτες έχουν εκπονηθεί με αντικείμενο το κτιριακό απόθεμα (οικίες και σχολικά κτίρια) και τις εκεί Αθλητικές Εγκαταστάσεις; Έχει διερευνηθεί-προβλεφθεί η δυνατότητα ένταξης και χρηματοδότησης προτεινόμενων παρεμβάσεων σε κάποιο επιχειρησιακό πρόγραμμα; Και αν ναι σε ποιο/α;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Γιώργος Μαυρωτάς – Αττικής