12 Μαΐου, 2015

Νόμιμος ο διορισμός Μανουσάκη απαντά ο Γ. Σταθάκης, νόμιμος και κομματικός συμπληρώνει ο κ. Βούτσης

Νόμιμος μπορεί, κομματικός σίγουρα και το ηθικός στην κρίση των πολιτών, ο διορισμός του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομίας στο Δ.Σ. του Ο.Τ.Ε.

Νόμιμος μπορεί, κομματικός σίγουρα και το ηθικός στην κρίση των πολιτών, ο διορισμός του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομίας στο Δ.Σ. του Ο.Τ.Ε.

Αυτό απαντούν ούτε λίγο ούτε πολύ, οι Υπουργοί Οικονομίας και Εσωτερικών, Γιώργος Σταθάκης και Νίκος Βούτσης αντίστοιχα, σε ερώτηση του Βουλευτή Δράμας Κ.Χαρακίδη για τον διπλοθεσίτη Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομίας, καθώς και για δεκάδες άλλους διορισμούς κομματικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στον κρατικό μηχανισμό.

Συγκεκριμένα, ο κ. Χαρακίδης με ερώτησή του από τις 16 Απριλίου είχε φέρει το θέμα του διορισμού του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, ως μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΤΕ. Έθετε δε ζήτημα σύγκρουσης συμφερόντων μεταξύ του μέλος του ΔΣ ενός ιδιωτικού οργανισμού και ταυτόχρονα του ρόλου του Γενικού Γραμματέα του εποπτευόμενου Υπουργείου.

Παράλληλα με την περίπτωση του κυρίου Μανουσάκη, ο κος Χαρακίδης απευθυνόμενος και προς τον Υπουργό Εσωτερικών έκανε μνεία σε μια σειρά δεκάδων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, πολιτευτών, συγγενών και φίλων που διορίστηκαν σε κορυφαίες θέσεις στον κομματικό μηχανισμό, κατά την πάγια παράδοση του παλαιοκομματικού και πτωχυμένου δικομματισμού.

Επ’ αυτών ο κ. Σταθάκης απαντά πως ο Γενικός Γραμματέας δεν είναι μέλος της Κυβέρνησης αλλά ανώτατος μετακλητός υπάλληλος. Στον αντίποδα, ο κ. Βούτσης στην απάντησή του, επισημαίνει για τον ρόλο του Γενικού Γραμματέα ότι λειτουργεί επιτελικά σε καίριο ηγετικό επίπεδο ευθύνης, είναι δηλαδή Κυβερνητικό όργανο- στέλεχος.

Ο κ. Σταθάκης αναφέρει επιπρόσθετα ότι οι αρμοδιότητες των τηλεπικοινωνιών ανήκουν απευθείας στον Αναπληρωτή Υπουργό δηλαδή τον κ. Σπίρτζη και δεν εμπλέκεται ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου, άρα δεν υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων, υποβαθμίζει όμως το πλαίσιο επικοινωνίας και συνεργασίας της ηγεσίας του Υπουργείου που προΐσταται και στο οποίο κορυφαίο επιτελικό ρόλο έχει ο κ. Μανουσάκης.

Τέλος αποφεύγει να απαντήσει για τις απολαβές από την συμμετοχή στο ΔΣ του ΟΤΕ του κου Μανουσάκη λέγοντας πως αυτό αποφασίζεται κάθε φορά από το ΔΣ του ΟΤΕ.

Στον αντίποδα ο κ. Βούτσης, Υπουργός Εσωτερικών ως συνερωτώμενος επιβεβαιώνει ότι πρόκειται για κομματικούς διορισμούς αφού όπως λέει χαρακτηριστικά «για τις θέσεις των Γενικών Γραμματέων, καθώς και για άλλες θέσεις σημαντικής πολιτικής ευθύνης της παρούσας Κυβέρνησης, επελέγησαν κυρίως πολιτικά στελέχη του ευρύτερου χώρου ή και μέλη των κομμάτων που συγκροτούν την Κυβέρνηση».

Με άλλα λόγια ο κος Βούτσης φροντίζει να επιβεβαιώσει ότι και αυτή η Κυβέρνηση κινείται όπως για δεκαετίες κινήθηκε ο πτωχευμένος δικομματισμός, θεωρώντας τον κρατικό μηχανισμό κομματικό λάφυρο, που τον διανέμει στους ημετέρους και στα «δικά μας παιδιά».

Όπως συνέβαινε δεκαετίες τώρα, σαν να μην άλλαξε τίποτα μετά από 5 χρόνια μνημονίων, ανεργίας, φυγής εκατοντάδων χιλιάδων νέων επιστημόνων στο εξωτερικό.

Αυτό αποτελεί την καλύτερη απάντηση στην πρόσφατη δήλωση του Πρωθυπουργού στην Βουλή κατά την «ώρα του Πρωθυπουργού», όταν ερωτώμενος από τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη απάντησε:

«Όραμά μας δεν είναι η δημόσια διοίκηση να ορίζεται από το κομματικό κράτος και εκεί θα κριθούμε, αλλά αφήστε μας να κριθούμε».

Διαβάστε τις σχετικές απαντήσεις των αρμοδίων Υπουργών:

*Ο Κυριάκος Χαρακίδης είναι βουλευτής Δράμας

12 Μαΐου 2015