11 Νοεμβρίου, 2016

«Να ρίξουμε περισσότερες γέφυρες από τα πανεπιστήμια στην εργασία για τους νέους»

Με πρωτοβουλία του Γ. Γραμματικάκη διοργανώθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνεδρίαση με θέμα «Τα πανεπιστήμια και η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας».

Η συνεδρίαση έγινε στο πλαίσιο της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας και στόχο είχε να διερευνήσει μεθόδους με τις οποίες τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα μπορούν να συμβάλουν στην καταπολέμηση της ανεργίας των νέων. Στην εκδήλωση συμμετείχαν ακαδημαϊκοί από τα καλύτερα πανεπιστήμια της Ευρώπης συμπεριλαμβανομένου και του Περικλή Μήτκα, πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Στην παρέμβασή του, ο Γ. Γραμματικάκης υπογράμμισε την κρισιμότητα του προβλήματος της ανεργίας των νέων και την ανάγκη διασύνδεσης των πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας.

«Οι νέες γενιές, ειδικά στην Ελλάδα, μεγαλώνουν σε μια Ευρώπη που κινδυνεύει να χαρακτηριστεί ως «η ήπειρος της ανεργίας των νέων» είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Γραμματικάκης. Και πρόσθεσε: «Οι νέοι μας εξοπλίζονται με σημαντικές γνώσεις και δεξιότητες στα πανεπιστήμιά μας, τα οποία είναι κατά κανόνα υψηλού επιπέδου. Γρήγορα όμως, αναζητώντας εργασία αισθάνονται απογοητευμένοι, και πολλές φορές εξαπατημένοι. Πρέπει, λοιπόν, να ρίξουμε περισσότερες γέφυρες από τα πανεπιστήμια στις θέσεις εργασίας».

Ο πρύτανης του Α.Π.Θ., Περικλής Μήτκας στην εξαιρετική εισήγησή του παρουσίασε τις δράσεις που γίνονται στη Θεσσαλονίκη και τη Β. Ελλάδα με τη σύμπραξη του Πανεπιστημίου, των ερευνητικών κέντρων και επιχειρηματικών φορέων. Σε ερώτηση του κ. Γραμματικάκη σχετικά με το πώς μπορεί να διευκολύνει η πολιτεία το σημαντικό αυτό έργο των πανεπιστημίων, ο πρύτανης ζήτησε αυτό που ισχύει στα περισσότερα πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο: «Ελπίζουμε ότι το νομοθετικό πλαίσιο θα μας δίνει την ελευθερία κινήσεων που μπορούν να τα οδηγήσουν σε αυτό που πρέπει να κάνει το κάθε πανεπιστήμιο: να παράγει νέα γνώση, να παράγει διαρκώς νέα αποτελέσματα».

Το βίντεο με τις δηλώσεις του Γ. Γραμματικάκη και του Π. Μήτκα:

* Ο Γιώργος Γραμματικάκης είναι ευρωβουλευτής

Σχετικά