7 Νοεμβρίου, 2016

Ειδική συνεδρίαση στο ευρωκοινοβούλιο για τη συμβολή των πανεπιστημίων στη καταπολέμηση της ανεργίας των νέων

Αύριο, Τρίτη 8 Νοεμβρίου, θα διεξαχθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας με θέμα ‘’Η συμβολή των Πανεπιστημίων στην ανάπτυξη της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας’’. Η συνεδρίαση οργανώνεται μετά από πρόταση του ευρωβουλευτή, Γιώργου Γραμματικάκη, που υιοθετήθηκε με πολλά θετικά σχόλια από τα μέλη της Επιτροπής, στην οποία και ο ίδιος ανήκει. Στόχος της πρότασης του Έλληνα ευρωβουλευτή είναι να αναδείξει το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας των νέων και το σημαντικό ρόλο των πανεπιστημίων στην καταπολέμησή της.

Στην ειδική συνεδρίαση θα συμμετάσχουν ευρωβουλευτές, εκπρόσωποι του ακαδημαϊκού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος ενώ ενεργό συμμετοχή θα έχει και η Πρόεδρος της Επιτροπής, κ. Silvia Costa. Οι ομιλητές θα αναδείξουν τρόπους σύνδεσης των πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας, μέσω της καλλιέργειας και προώθησης επιχειρηματικών δεξιοτήτων και καινοτόμων πρακτικών. Είναι οι βασικές προϋποθέσεις για μια καλύτερη προοπτική και την επιστροφή στον δρόμο της ανάπτυξης, ιδιαίτερα για την χώρα μας, που πλήττεται ιδιαίτερα από την ανεργία των νέων.

Μεταξύ των προσκεκλημένων ομιλητών συμπεριλαμβάνεται και ο Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Περικλής Μήτκας. Αντικείμενο της παρέμβασής του θα είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας σε συνθήκες οικονομικής ύφεσης. Μπορείτε να βρείτε το πλήρες πρόγραμμα της συνεδρίασης εδώ.

Με αφορμή την οργάνωση της ημερίδας ο κ. Γραμματικάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Ευρώπη κινδυνεύει να χαρακτηριστεί ως ‘’η ήπειρος της ανεργίας των νέων’’ και η χώρα μας καταλαμβάνει, δυστυχώς, για ακόμη μια φορά την αρνητική πρωτιά. Σε αυτές τις συνθήκες, η ειδική αυτή συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Οφείλουμε να εξετάσουμε τους τρόπους, με τους οποίους τα ακαδημαϊκά ιδρύματα, διατηρώντας το υψηλό τους επίπεδο, θα αποτελέσουν ταυτόχρονα έναν ικανό και αποτελεσματικό δίαυλο με την αγορά εργασίας. Έτσι θα επιτρέψουν στους νέους της Ευρώπης, και ιδιαίτερα της χώρας μας, να ξεπεράσουν τα σημερινά οδυνηρά τους αδιέξοδα και να αρχίσουν πάλι να ονειρεύονται. Ένα μέλλον πιο αισιόδοξο, με ευκαιρίες για τους ίδιους και τη γενιά τους, με την αξιοκρατία κεντρικό μοχλό της κοινωνικής προόδου».

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ειδική συνεδρίαση αύριο στις 16.00-18.30 (ώρα Ελλάδος) ΕΔΩ.

Σχετικά