27 Απριλίου, 2017

Να μείνουν ανοιχτές οι ενταξιακές συνομιλίες, το μόνο εργαλείο θεσμικής παρέμβασης στις εξελίξεις στη γείτονα

Το παραπάνω τόνισε ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μίλτος Κύρκος κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια του ΕΚ σχετικά με την Τρέχουσα κατάσταση στην Τουρκία, ιδίως όσον αφορά το συνταγματικό δημοψήφισμα.

Ακολουθεί η παρέμβαση:

«Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος απέδειξε πως τελικά ο πρόεδρος Ερντογάν δεν κυριαρχεί απόλυτα στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας. Πολλές και διαφορετικές δυνάμεις εναντιώθηκαν στο δημοψήφισμα για τις προεδρικές υπερεξουσίες και σχεδόν οι μισοί εάν όχι περισσότεροι πολίτες ψήφισαν ΟΧΙ.

Για να υπάρξει ομαλοποίηση των σχέσεων με τη γείτονα πρέπει να αρθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, να αποκατασταθούν βασικές ελευθερίες όπως αυτή της έκφρασης, να απελευθερωθούν οι κρατούμενοι βουλευτές και να σταματήσουν οι μαζικοί διωγμοί.

Από τη μεριά μας πρέπει να κρατήσουμε ανοιχτούς όλους τους διαύλους επικοινωνίας με την τουρκική κοινωνία, όπως τονίσατε χθες Επίτροπε (σ.σ. Χαν), και σε καμία περίπτωση να μην εγκαταλείψουμε το σημαντικότερο εργαλείο θεσμικής παρέμβασης στις εξελίξεις στη γείτονα που είναι η ενταξιακή της πορεία, ακόμα και αν η ένταξη μοιάζει αυτή τη στιγμή αδύνατη. Το χρωστάμε στα 24 εκ. τούρκων ψηφοφόρων που μέσα σε σκληρές συνθήκες τόλμησαν το ΟΧΙ, αλλά και σε όσους άλλους που παρά το ότι ψήφισαν για έναν ηγέτη σωτήρα, δεν ξεχνάνε το ευρωπαϊκό τους όνειρο. Επίσης να κρατήσουμε πάση θυσία ζωντανή τη συμφωνία για το προσφυγικό που έχει σταματήσει τις ροές μεταναστών προς τα ελληνικά νησιά, ειδικά όσο τα κράτη μέλη αρνούνται να υλοποιήσουν τις υποσχέσεις τους για τη μετεγκατάσταση.»

* Ο Μίλτος Κύρκος είναι ευρωβουλευτής

Σχετικά