23 Φεβρουαρίου, 2017

Να μην επεκταθεί η αλαζονεία της αρτιμέλειας και στο πορτοφόλι των ΑΜΕΑ

Ερώτηση προς τους κ.κ. Υπουργούς Οικονομικών και Υγείας

Ερώτηση προς τους κ.κ. Υπουργούς Οικονομικών και Υγείας κατέθεσε ο Βουλευτής Ηρακλείου, Σπύρος Δανέλλης με Το Ποτάμι, υιοθετώντας πλήρως τα αιτήματα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), η οποία ζητά την επείγουσα προστασία των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, όπως και των οικογενειών τους, από οποιοδήποτε αύξηση φόρων ή περικοπή δαπανών, στο πλαίσιο των όσων ακούγονται για νέα μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς τους κ.κ. Υπουργούς 1) Οικονομικών και 2) Υγείας

Θέμα: «Άμεση προτεραιότητα η μη περαιτέρω οικονομική επιβάρυνση των ΑΜΕΑ»

Δραματική έκκληση απευθύνει η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), ζητώντας την επείγουσα προστασία των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, όπως και των οικογενειών τους, από οποιοδήποτε νέο μέτρο.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η Ε.Σ.Α.μεΑ., που αποτελεί τον τριτοβάθμιο κοινωνικό και συνδικαλιστικό φορέα των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους στη χώρα, εκπροσωπεί τουλάχιστον το 10% των συμπολιτών μας, το οποίο είναι και το πιο ευάλωτο στις δεδομένες οικονομικές συνθήκες.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι προφανές πως η εν λόγω κοινωνική ομάδα, όχι μόνο αγωνίζεται να ανταπεξέλθει στην οικονομική κρίση που μαστίζει ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, αλλά πρέπει επιπρόσθετα να καλύψει, σχεδόν με ίδια μέσα, το πρόσθετο κόστος διαβίωσης, που προκύπτει για την κάλυψη των αναγκών των κατά περίπτωση αναπηριών και χρόνιων παθήσεων.

Τα αιτήματα της Ε.Σ.Α.μεΑ. έχουν να κάνουν με την εξαίρεση της εν λόγω ευάλωτης κοινωνικής ομάδας, από οποιοδήποτε μέτρο τελικά αποφασισθεί, από τη στιγμή που μετά από τρία συνεχόμενα Προγράμματα Στήριξης και τα συνεπακόλουθα μέτρα λιτότητας, τα Άτομα Με Ειδικές Ανάγκες (ΑΜΕΑ) δεν αντέχουν περαιτέρω οικονομικές επιβαρύνσεις.

Συγκεκριμένα η Συνομοσπονδία ζητά:

 • Να προστατευτούν όλα τα επιδόματα (προνοιακά, βαριάς αναπηρίας, εξωιδρυματικά, διατροφικά, απολύτου αναπηρίας κλπ.),
 • Να μην μπει κανένα πλαφόν και εισοδηματικό κριτήριο οπουδήποτε αυτό εφαρμόζεται, είτε σε συνταξιοδοτικά, φορολογικά είτε σε άλλα μέτρα, που θα εξαιρεί τα επιδόματα των ΑΜΕΑ,
 • Να προστατευθούν οι συντάξεις των ατόμων με αναπηρία, χρονίων παθήσεων και όσων φροντίζουν άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, ενώ παράλληλα ζητά να αναιρεθούν οι υπάρχουσες μειώσεις και να προστατευθούν οι υπάρχουσες φοροαπαλλαγές,
 • Επιπροσθέτως, η Ε.Σ.Α.μεΑ. αιτείται:

 • Να προστατευθούν χωρίς εκπτώσεις ή μείωση οι παροχές, οι μισθοί και τα φάρμακα του τομέα Υγείας & Πρόνοιας, προς τα άτομα με αναπηρία ή χρόνια πάθηση,
 • Να ληφθούν μέτρα για την πλήρη προστασία των δανειοληπτών με αναπηρία και των οικογενειών που έχουν στη φροντίδα τους άτομα με βαριές αναπηρίες, όπως και να επανακαθοριστούν ευνοϊκές προϋποθέσεις για την απαλλαγή ή μείωση του ΕΝΦΙΑ,
 • Τέλος ζητά την απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης όλων των ατόμων με αναπηρία 67% και άνω.
 • Δεδομένου ότι με βάση τις τελευταίες εξελίξεις, η Κυβέρνηση δεσμεύεται να νομοθετήσει σύντομα δημοσιονομικά μέτρα, όπως αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών, με πλαφόν το 2% του ΑΕΠ ή 3,6 δισ. ευρώ, στην κατεύθυνση της μείωσης του αφορολόγητου ορίου και της περικοπής των καταβαλλόμενων συντάξεων (προσωπικής διαφοράς).

  Δεδομένου ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ατόμων Με Ειδικές Ανάγκες έχει προ καιρού ξεπεράσει τις όποιες οικονομικές δυνατότητές της, στο πλαίσιο της δικής της συνεισφοράς, για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

  Δεδομένου ότι η αλαζονεία της αρτιμέλειας, που οι συμπολίτες μας με αναπηρίες και χρόνιες παθήσεις καλούνται καθημερινά να αντιμετωπίσουν σε προσωπικό επίπεδο, δεν θα πρέπει να επεκτείνεται και στην σφαίρα των οικονομικών απαιτήσεων της Πολιτείας προς αυτούς.

  Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
  1. Αν είναι ενήμεροι για τα αιτήματα της Ε.Σ.Α.μεΑ. και αν τα θεωρούν εύλογα;

  2. Αν ναι, ποια από αυτά τα μέτρα προτίθενται να υιοθετήσουν, προκειμένου να στηρίξουν έμπρακτα τους εν λόγω, ευπαθείς συμπολίτες μας;
  Ο ερωτών βουλευτής
  Σπύρος Δανέλλης -Ηρακλείου