23 Φεβρουαρίου, 2017

Μη επέκταση πιλοτικού προγράμματος διευκόλυνσης θεωρήσεων επισκεπτών από τρίτες χώρες για το 2017

Ερώτηση προς την Υπουργό Τουρισμού και τους Υπουργούς Εξωτερικών, Οικονομίας & Ανάπτυξης και Οικονομικών

Ερώτηση για τη μη συνέχιση του προγράμματος διευκόλυνσης απόκτησης βίζας για επισκέπτες τρίτων χωρών, προερχόμενοι από τα τούρκικα παράλια για την τουριστική περίοδο του 2017, ένα πρόγραμμα που ίσχυε τα τελευταία 3 χρόνια, κατέθεσαν οι βουλευτές με το Ποτάμι, Γιώργος Αμυράς (Β' Αθήνας), Σπύρος Δανέλλης (Ηρακλείου) και Γιώργος Μαυρωτάς (Αττικής) προς την Υπουργό Τουρισμού και τους Υπουργούς Εξωτερικών, Οικονομίας & Ανάπτυξης και Οικονομικών.

Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα είχε αποδειχθεί ιδιαίτερα ευεργετικό για την τοπική οικονομία των πληγέντων από το προσφυγικό νησιών του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, καθώς αντί της γραφειοκρατίας στα προξενεία, της καθυστέρησης και της μεγάλης οικονομικής επιβάρυνσης, επέτρεπε στους προερχόμενους από την Τουρκία ταξιδιώτες, να λαμβάνουν άμεσα το επιθυμητό έγγραφο και να ταξιδεύουν, χωρίς προβλήματα και χωρίς εξαιρέσεις.

Ρωτούν, λοιπόν, τους Υπουργούς τι οδήγησε στην αρνητική στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με την επέκτασή του, αν η ελληνική πλευρά προτίθεται να προβεί σε ενέργειες με σκοπό την ανατροπή της συγκεκριμένη απόφασης και αν υπάρχει στόχευση για διεκδίκηση εφαρμογής του συγκεκριμένου προγράμματος σε μόνιμη βάση.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς την Υπουργό Τουρισμού
και τους κ.κ. Υπουργούς α) Εξωτερικών, β) Οικονομίας & Ανάπτυξης και γ) Οικονομικών

ΘΕΜΑ: Μη επέκταση πιλοτικού προγράμματος διευκόλυνσης θεωρήσεων επισκεπτών από τρίτες χώρες για το 2017

Ακόμη ένα πλήγμα δέχεται ο τουρισμός στα νησιά του Βορείου Αιγαίου που έχουν υποδεχθεί και συνεχίζουν να φιλοξενούν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, καθώς το πρόγραμμα της διευκόλυνσης απόκτησης βίζας για επισκέπτες τρίτων χωρών προερχόμενοι από τα τούρκικα παράλια, δεν θα επεκταθεί για την τουριστική περίοδο του 2017.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ίσχυε τα τελευταία 3 χρόνια και είχε αποδειχθεί ιδιαίτερα ευεργετικό για την τοπική οικονομία των νησιών του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, καθώς αντί της γραφειοκρατίας στα προξενεία, της καθυστέρησης και της μεγάλης οικονομικής επιβάρυνσης, επέτρεπε στους επισκέπτες να λαμβάνουν άμεσα το επιθυμητό έγγραφο και να ταξιδεύουν, χωρίς προβλήματα και χωρίς εξαιρέσεις. Όσοι επισκέπτες ήθελαν να επισκεφθούν τα ελληνικά νησιά τους καλοκαιρινούς μήνες προερχόμενοι από την Τουρκία, είχαν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν με τη λεγόμενη «γρήγορη» βίζα διάρκειας 15 ημερών, την οποία προμηθεύονταν από τα γραφεία ταξιδίων στη χώρα τους, μέσα σε ελάχιστες μόνο ώρες. Ενδεικτικά, ο δήμος της Χίου υπολογίζει ότι από τον Ιούνιο 2016 έως και τον Οκτώβριο 2016 έφτασαν 6.500 τουρίστες από την Τουρκία, αριθμός εξαιρετικά σημαντικός για την τουριστική οικονομία του νησιού.

Με την κατάργηση αυτού του μέτρου, στη Χίο, όπως και στα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου θα μπορούν να έρχονται μόνο οι κάτοχοι πράσινων διαβατηρίων, που όμως έχουν μειωθεί σημαντικά μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου κατά του Τούρκου Προέδρου. Στο εξής, οι πολίτες τρίτων χωρών, που επιθυμούν να ταξιδέψουν στα ελληνικά νησιά από τα τούρκικα παράλια, θα πρέπει πλέον να αποκτήσουν βίζα και να ακολουθήσουν τις συμβατικές και άκρως χρονοβόρες διαδικασίες για τη θεώρηση βίζας εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

O αρμόδιος αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Γ. Κατρούγκαλος με σχετικό έγγραφό που κοινοποίησε στα κόμματα της Βουλής, ενημερώνει για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μην ισχύσει φέτος το πρόγραμμα, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις των νησιών για την αναγκαιότητα του.

Επιπλέον, στην ενημέρωσή του προς τους τοπικούς βουλευτές αποδίδει την αποτυχία επέκτασης του προγράμματος στην αρνητική στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με το ελληνικό αίτημα και αναφέρει συγκεκριμένα «Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι, παρά τις επίπονες και συνεχείς προσπάθειες του υπουργείου Εξωτερικών τόσο προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και προς τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Timmermans, τον Eπίτροπο κ. Αβραμόπουλο και τον Γενικό Διευθυντή Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων κ. Ruete, δεν κατέστη δυνατή η επέκταση του πιλοτικού προγράμματος διευκόλυνσης θεωρήσεων για τα νησιά του Β. και Ν. Αιγαίου, μετά την 30ή Οκτωβρίου 2016».

Η μη επέκταση του προγράμματος παρουσιάζεται ως δεδομένη και μη αναστρέψιμη, την ώρα που είναι γνωστό πως η επαναφορά της θεώρησης της βίζας στα προξενεία θα λειτουργήσει απόλυτα ανασταλτικά για δεκάδες χιλιάδες Τούρκους επισκέπτες, που προφανώς θα επιλέξουν να αποφύγουν την σχετική ταλαιπωρία ειδικά όταν πρόκειται για τις ολιγοήμερες διακοπές τους.

Δεδομένου ότι ο τουριστικός κλάδος αποτελεί τον μεγαλύτερο εργοδότη και αιμοδότη της ελληνικής οικονομίας,

Δεδομένου ότι τα νησιά του Νοτίου και κυρίως Βορείου Αιγαίου εξακολουθούν να πλήττονται σθεναρά από το προσφυγικό πρόβλημα,

Δεδομένου ότι η έως τώρα εφαρμογή του προγράμματος εν μέρει άμβλυνε τις αρνητικές επιπτώσεις της προσφυγικής κρίσης αναπληρώνοντας μέρος των σημαντικών απωλειών στα έσοδα,

Δεδομένου ότι η χώρα μας δεν έχει την πολυτέλεια να απωλέσει ούτε έναν επισκέπτη,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Ποιο είναι το σκεπτικό που οδήγησε στην αρνητική στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με την επέκταση του προγράμματος για το 2017;

2. Υπάρχει πρόθεση για προσπάθεια ανατροπής της συγκεκριμένης απόφασης και αν ναι σε τι ενέργειες προτίθεστε να προβείτε;

3. Υπάρχει στόχευση για διεκδίκηση μόνιμης εφαρμογής του συγκεκριμένου προγράμματος;

Ο ερωτώντες βουλευτές
Γιώργος Αμυράς - Β’ Αθηνών
Σπύρος Δανέλλης - Ηρακλείου
Γιώργος Μαυρωτάς - Αττικής