10 Ιανουαρίου, 2015

Να δημιουργήσουμε το ορμητικό ρεύμα που θα ανοίξει νέους δρόμους

του Σπύρου Λυκούδη Θα δώσουμε τη μάχη των εκλογών πολιτισμένα και αποφασιστικά. Και η μάχη αυτή θα είναι νικηφόρα. Για την Τρίτη Εντολή.

Γράφει ο Σπύρος Λυκούδης

Δημοκράτες πολίτες της Αθήνας,

Πιστεύω πως μοιραζόμαστε κοινούς πολιτικούς στόχους, κοινές πολιτικές αξίες, κοινές προοπτικές και κοινό όραμα για την Ελλάδα.

Βρισκόμαστε σήμερα σε εξαιρετικά κρίσιμο σταυροδρόμι. Από το δρόμο που θα επιλέξουμε θα κριθεί και η πορεία μας, προς τη σταθερότητα, την ανασυγκρότηση και την πρόοδο ή προς την αβεβαιότητα και το πισωγύρισμα.

Θέλουμε να βγάλουμε τη χώρα μας από το τέλμα, τα αδιέξοδα και τα ψεύτικα διλήμματα των αχαλίνωτων αριστερών και δεξιών λαϊκιστών. Των έμπορων ελπίδων και των πολιτικών του χτες, που έχουν ένα και μοναδικό κοινό στόχο: τη λεία της εξουσίας, τη λεηλασία του κράτους από τις διάφορες κομματικές, συνδικαλιστικές και κρατικές συντεχνίες και διαπλεκόμενα συμφέροντα, τόσο τα σημερινά όσο κι αυτά που έχουν μετοικίσει. Αποτελούν τις όψεις του ίδιου νομίσματος. Δεν μας πρέπει η επιλογή μεταξύ του μέτριου, του κακού και του χειρότερου, αλλά του νέου, του ρηξικέλευθου και του καλύτερου που νομίζουμε ότι εκπροσωπούμε όλοι όσοι δίνουμε την μάχη με το Ποτάμι.

Συμμεριζόμαστε απόλυτα την οργή, την απογοήτευση και την απόγνωση των πολιτών. Αλλά δεν πρέπει τα αισθήματα αυτά να οδηγήσουν στην αυτοκαταστροφή μας.

Θέλουμε να βγάλουμε τη χώρα από τη σύγχυση, με καθαρές λύσεις και σαφείς προοπτικές. Με ευθύνη και ρεαλισμό. Με πλήρη επίγνωση των προβλημάτων. Με αυτογνωσία και στοχασμό. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Οι μάγοι μας τέλειωσαν και οι μαθητευόμενοι μάγοι μας περισσεύουν.

Θέλουμε να καταστήσουμε ξανά τη χώρα αξιόπιστη και σεβαστή σε φίλους και εχθρούς. Με ισχυρή διεθνή φωνή, πρωταγωνιστή στο χώρο της. Με ενεργό εξωτερική φωνή, με ενεργή συμμετοχή στις συμμαχίες και τους διεθνείς θεσμούς, με ισχυρή αμυντική θωράκιση.

Πολίτες της Αθήνας,

Πιστεύουμε βαθιά στη δημοκρατία και στους θεσμούς της, που θέλουμε να βαθύνουμε και να βελτιώσουμε.

Πιστεύουμε βαθιά στις πολιτικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, στην προστασία και στα δικαιώματα των μειονοτήτων, στην αξιοπρέπεια και την ιδιότητα του πολίτη. Απεχθανόμαστε κάθε μορφή πολιτικής βίας, κάθε μορφή και απόχρωση λαϊκισμού, κάθε μορφή εθνικιστικού παροξυσμού.

Πιστεύουμε βαθιά στο κοινωνικό κράτος, με προτεραιότητα την αποτελεσματική προστασία των ανέργων, των φτωχών και αδύνατων στρωμάτων της κοινωνίας. Σε καθολικό, βιώσιμο, λειτουργικό και αποδοτικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης για το σήμερα και το αύριο.

Πιστεύουμε βαθιά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας που πρέπει να καλύπτει όλον τον πληθυσμό παρέχοντας υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, αξιοποιώντας στο έπακρο τους διαθέσιμους πόρους.

Πιστεύουμε βαθιά στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει άμεσα να γίνουν στο πολιτικό μας σύστημα, στην Παιδεία, στην προστασία του Περιβάλλοντος, στην οικονομία, στο άδικο και ετεροβαρές φορολογικό σύστημα, σε όλους τους τομείς που έχουν κρίσιμη σημασία για να γίνουμε μια σύγχρονη και ευημερούσα ευρωπαϊκή χώρα.

Πιστεύουμε βαθιά στις δημιουργικές δυνάμεις και δυνατότητες της χώρας. Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τα φοβικά σύνδρομα, τη μιζέρια, το μηδενισμό, τον αρνητισμό, την αποχή και την απόσυρση.

Πιστεύουμε βαθιά στην αναγκαιότητα της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Χρειάζεται να στηρίξουμε με νέες και δημιουργικές ιδέες την παραγωγή πλούτου, διότι μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορεί να υπάρχει δίκαιο και αυξημένο κοινωνικό μέρισμα. Δεν θα μοιράσουμε την πίτα της φτώχειας και της μιζέριας. Δεν θα ισοπεδώσουμε και εξισώσουμε προς τα κάτω. Θα στηρίξουμε την υγιή επιχειρηματικότητα, εγχώρια και ξένη, τις νεοφυείς προσπάθειες, τις εγχώριες και ξένες επενδύσεις, την έρευνα, την τεχνολογία και την καινοτομία, την εκμετάλλευση τους ενεργειακών μας πόρων, συμβατικών και εναλλακτικών, τις μεταφορές, τον τουρισμό, όλους τους τομείς της οικονομίας που συμβάλλουν στην παραγωγικότητα και την εξωστρέφεια. Είναι ο μόνος τρόπος για να μειώσουμε σταδιακά την ανεργία, αλλά με σταθερή και μόνιμη απασχόληση, με αυξανόμενο εισόδημα. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ίσες ευκαιρίες για την πρόσβαση στα δημόσια αγαθά και την κοινωνική ανέλιξη.

Πιστεύουμε βαθιά πως αυτός είναι ο δρόμος της ανόρθωσης και ευημερίας. Ο δρόμος που θα ανασυγκροτήσει και θα δώσει προοπτική στα μικρο-μεσαία στρώματα, τη ραχοκοκαλιά της δημοκρατικής σταθερότητας και ανάπτυξης αλλά και γενικά σε όλα τα στρώματα της κοινωνίας στενάζουν κάτω από την κρίση. Απαιτούν όλα αυτά, χρόνο, κόπο, σχέδιο, ικανότητα εφαρμογής, εμπιστοσύνη στις δυνάμεις και δυνατότητές μας.

Πιστεύουμε βαθιά σε μια Ελλάδα στέρεα αγκυροβολημένη πάση θυσία στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης, όπως θέλει η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, με δυνατή φωνή, με ενεργό συμμετοχή για το μέλλον της ευρωπαϊκής οικογένειας, που δεν μπορεί να συνεχίσει όπως πάει, που πρέπει να προχωρήσει με μεγάλα βήματα, με αλληλεγγύη και όραμα για την πιο στενή πολιτική της ένωση.

Πιστεύουμε βαθιά στην ανανέωση του πολιτικού μας δημόσιου βίου, των πολιτικών μας δομών, τη ριζική μεταρρύθμιση του κράτους και της Δημόσιας Διοίκησης για να εξαλείψουμε τον κομματισμό, την πελατεία και την αναξιοκρατία.

Πιστεύουμε βαθιά στην πολιτισμένη πολιτική αντιπαράθεση, στις συναινέσεις και συνεργασίες, στη ριζική αλλαγή μιας παρωχημένης, διαβρωτικής και επικίνδυνης για το δημόσιο και εθνικό συμφέρον πολιτικής κουλτούρας.

Πολίτες της Αθήνας,

Αυτές είναι οι βασικές αρχές για τις οποίες πάλεψα μαζί με τους συναγωνιστές μου, και σε αυτές επιμένω.

Σας καλώ όλους.

Όλα τα δημιουργικά ρυάκια που υπάρχουν παντού και διατρέχουν τη χώρα, που την κρατούν ζωντανή και όρθια με τη εργασία, τις ιδέες, την καινοτομία και το όραμά τους για μια καλύτερη, παραγωγική, εξωστρεφή, αξιοπρεπή, ευημερούσα και πρωτοπόρα πατρίδα, να συγκλίνουν και να συρρεύσουν στο ΠΟΤΑΜΙ για να δημιουργήσουμε μαζί το ορμητικό εκείνο ρεύμα που θα περάσει πάνω από το απαξιωμένο πολιτικό σύστημα και θα ανοίξει νέους δρόμους.

Για ένα νέο ξεκίνημα, με νέο αίμα, με νέους ικανούς και άξιους ανθρώπους που θα σηκώσουν το βάρος για την αναγέννηση της Ελλάδας.

Θα δώσουμε τη μάχη των εκλογών πολιτισμένα και αποφασιστικά. Και η μάχη αυτή θα είναι νικηφόρα. Για την Τρίτη Εντολή. Για να μην υποστούμε ως χώρα το όνειδος να πέσει η Τρίτη εντολή στα χέρια των νεοναζιστών. Για να σταθεί η χώρα στα πόδια της. Για να την σηκώσουμε ψηλά.

Εμείς θέλουμε να τα αλλάξουμε ΟΛΑ χωρίς να γκρεμίσουμε τη Χώρα.

Και θα τα αλλάξουμε.

Αυτό είναι το Δικό μου Συμβόλαιο με τους συμπολίτες της πρωτεύουσας.

* Ο Σπύρος Λυκούδης είναι υποψήφιος στην Α' Αθήνα

10 Ιανουαρίου 2015