7 Οκτωβρίου, 2016

Να αποδοθεί στο Δήμο Δυτικής Αχαΐας από το ΤΑΙΠΕΔ το ακίνητο στον οικισμό Λάππα

Στην απόδοση του ακινήτου στο κέντρο του οικισμού Λάππα στη Δυτική Αχαΐα από το ΤΑΙΠΕΔ αναφέρεται με ερώτησή του προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών ο Ιάσονας Φωτήλας, βουλευτής Αχαΐας του Ποταμιού.

Το εν λόγω ακίνητο είχε παραχωρηθεί από το Υπουργείο Οικονομικών στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης για τη στέγαση του Αστυνομικού Σταθμού και στη συνέχεια επέστρεψε πάλι στο αρχικό Υπουργείο. Όμως, πρόσφατα ο ευρύτερος χώρος έχει αρχίσει να αναβαθμίζεται και η απόδοσή του στο Δήμο Δυτικής Αχαΐας, για να χρησιμοποιηθεί ως χώρος αναψυχής αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Για το λόγο αυτό, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί ώστε να εκφράσουν τη θέση τους ως προς το ποιος είναι ο καταλληλότερος χρήστης του ακινήτου και εάν σκοπεύουν να το αποδώσουν στο Δήμο Δυτικής Αχαΐας σε ποιες ενέργειες θα προβούν.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Προς τους Υπουργούς
Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης
Οικονομικών

Θέμα: Να αποδοθεί στο Δήμο Δυτικής Αχαΐας από το ΤΑΙΠΕΔ το ακίνητο στον οικισμό Λάππα

Ο οικισμός του Λάππα στη Δυτική Αχαΐα την περίοδο 1998-2010 ανήκε στον πρώην Δήμο Λαρισσού. Με τη συνένωση των δήμων το 2010 εντάχθηκε στο Δήμο Δυτικής Αχαΐας, του οποίου αποτελεί τοπική έδρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο κέντρο του οικισμού των περίπου 1.000 κατοίκων υπάρχει κέντρο πληροφόρησης του «Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς και Δάσους Στροφυλιάς – Λιμνοθάλασσας Κοτυχίου». Οι εν λόγω υγρότοποι περιλαμβάνονται στους 11 υγροτόπους Ramsar στην Ελλάδα. Ένα ακόμα πλεονέκτημα του οικισμού είναι το γεγονός ότι γειτνιάζει με το δάσος της Στροφυλιάς.

Στο κέντρο του οικισμού υπάρχει ένα ακίνητο, με κτίσμα εντός αυτού, το οποίο είχε παραχωρηθεί από το Υπουργείο Οικονομικών στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης για τη στέγαση του Αστυνομικού Σταθμού Λάππα. Με το κλείσιμο του εν λόγω αστυνομικού σταθμού, το ακίνητο επέστρεψε στην κυριότητα του Υπουργείου Οικονομικών. Από το 2009 ο Δήμος Λαρισσού είχε ξεκινήσει τις προσπάθειες απόκτησης του εν λόγω ακινήτου, ενέργειες οι οποίες συνεχίστηκαν και από τις επόμενες δημοτικές αρχές.

Δεδομένου ότι ο ευρύτερος χώρος στον οποίο τοποθετείται το εν λόγω ακίνητο έχει ξεκινήσει και αναβαθμίζεται, η απόδοσή του στο Δήμο και η χρήση του – με συμπληρωματικά έργα – ως χώρος αναψυχής αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Συγκεκριμένα, περιμετρικά κατασκευάζεται το νέο σχολείο της κωμόπολης, αναπαλαιώνεται το παλαιό παλάτι του Βασιλιά, αναβαθμίζεται ο χώρος όπου στεγάζεται ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς και τέλος το ίδιο το ακίνητο είναι ο μόνος ελεύθερος χώρος εντός του οικισμού, ο οποίος εδώ και αρκετά χρόνια χρησιμοποιείται ως χώρος αναψυχής – πλατεία.

Επειδή η κυβέρνηση θα πρέπει να δίνει τη δέουσα προσοχή και να προωθεί την κοινωνική ευημερία σε όλη την επικράτεια – συμπεριλαμβανομένων και των μικρών κωμοπόλεων

Επειδή το εν λόγω ακίνητο αυτή τη στιγμή έχει παραχωρηθεί στο ΤΑΙΠΕΔ

Επειδή η απόδοσή του στο Δήμο Δυτικής Αχαΐας αποτελεί πάγιο αίτημα των κατοίκων του

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1. Είναι η κυβέρνηση ενήμερη για το εν λόγω θέμα; Θεωρείτε ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί καλύτερα από το ΤΑΙΠΕΔ ή από το Δήμο Δυτικής Αχαΐας και γιατί;

2. Σκοπεύετε να αποδώσετε το εν λόγω ακίνητο στο Δήμο Δυτικής Αχαΐας; Αν ναι, σε ποιες σχετικές ενέργειες θα προβείτε;

Ο ερωτών βουλευτής
Ιάσονας Φωτήλας- Αχαΐας