19 Μαΐου, 2015

Θα παγώσει η Κυβέρνηση το πρόγραμμα ανακατασκευής των P3- Orion και τι θα γίνει με την προκαταβολή;

Ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό Εθνικής Άμυνας κατέθεσε ο Βουλευτής Δράμας Κυριάκος Χαρακίδης με αφορμή δηλώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Άμυνας περί ενδεχόμενου «παγώματος» του προγράμματος ανακατασκευής των 5 αεροσκαφών P3 – Orion του Πολεμικού Ναυτικού.

Ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό Εθνικής Άμυνας κατέθεσε ο Βουλευτής Δράμας Κυριάκος Χαρακίδης με αφορμή δηλώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Άμυνας περί ενδεχόμενου «παγώματος» του προγράμματος ανακατασκευής των 5 αεροσκαφών P3 – Orion του Πολεμικού Ναυτικού.

Συγκεκριμένα με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του κυρίου Κωνσταντίνου Ήσυχου (Αν. Υπ. Εθνικής Άμυνας) σε τηλεοπτικό σταθμό, όπου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο «παγώματος» του συγκεκριμένου προγράμματος, ο κ. Χαρακίδης ζητά να ενημερωθεί επίσημα αν πράγματι η Κυβέρνηση πρόκειται να υπαναχωρήσει στο συγκεκριμένο θέμα και να θέσει προς συζήτηση για «πάγωμα» στο επόμενο ΚΥΣΕΑ ή στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο. Μια τέτοια εξέλιξη θα είναι φυσική ακολουθία των έντονων αντιδράσεων της κοινής γνώμης που προκάλεσε η σπουδή της Κυβέρνησης, αντιδράσεις που αποτυπώνονται και στον έντονο διακομματικό κοινοβουλευτικό έλεγχο για το θέμα αλλά και στις σοβαρές επιφυλάξεις, που διατυπώθηκαν όλο αυτό το διάστημα από στελέχη ακόμη και της Κυβερνητικής παράταξης.

Καλεί επίσης την ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας να απαντήσει τι πρόκειται να γίνει με την προκαταβολή του προγράμματος, δεδομένης μάλιστα και της ασφυκτικής οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι για το εν λόγω πρόγραμμα βρέθηκαν πολύ εύκολα έστω και σε βάθος χρόνου τα 500 εκ ευρώ, όταν για το πρόγραμμα αντιμετώπισης της ακραίας φτώχιας στην χώρα μας η Κυβέρνηση πρόκειται να δώσει μόλις 200 εκ ευρώ. Άλλωστε η ιστορία έχει δείξει ότι για τα όπλα βρίσκονται πάντα χρήματα.

Τέλος δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα για την σπουδή να προχωρήσει τόσο γρήγορα ένα τόσο μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα, αποτελώντας μάλιστα θέμα της πρώτης συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ υπό τη νέα Κυβέρνηση. Ερωτήματα που μπορούν να βρουν απάντηση στην προώθηση μιας προσωπικής πολιτικής ατζέντας της ηγεσίας του Υπουργείου Άμυνας, όπου μπορεί να ενταχθεί και η πρόταση του κ. Καμένου για συνεκμετάλλευση με τις ΗΠΑ των υδρογονανθράκων του Αιγαίου ή τη δημιουργία Νατοϊκής βάσης, επίσης στο Αιγαίο.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

Θέμα: Να απαντήσει επίσημα η Κυβέρνηση αν θα παγώσει το πρόγραμμα ανακατασκευής των P3- Orion και τι θα γίνει με την προκαταβολή

Σύμφωνα με σημερινή δήλωση του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Άμυνας κου Κωνσταντίνου Ήσυχου αφέθηκε ανοιχτό το ενδεχόμενο να παγώσει η συμφωνία ανακατασκευής των αεροσκαφών P3 – Orion του Πολεμικού Ναυτικού σταθμίζοντας τις «οικονομικές συγκυρίες της στιγμής, αν πρέπει, δηλαδή, να υλοποιηθεί ή να εξυπηρετηθούν άλλες ανάγκες. Μάλιστα ο Αναπληρωτής Υπουργός δήλωσε πως θα συζητηθεί στο επόμενο ΚΥΣΕΑ ή Υπουργικό Συμβούλιο το αν θα παγώσει το πρόγραμμα.

Η Κυβέρνηση οφείλει να πάρει ξεκάθαρη θέση για το θέμα, όπως επίσης να παράσχει την απαραίτητη ενημέρωση για το τι μέλι γίνεσθαι, σχετικά με την προκαταβολή του προγράμματος. Όπως οφείλει να εξηγήσει την σπουδή να υλοποιηθεί ένα τέτοιο πρόγραμμα δια την διαδικασία του κατεπείγοντος ουσιαστικά σε μια περίοδο μάλιστα που υφίσταται σοβαρό χρηματοδοτικό κενό για την χώρα.

Κατόπιν των παραπάνω ερωτάται ο Υπουργός:

1. Πρόκειται να φέρετε το ζήτημα προς εκ νέου συζήτηση και πιθανόν «πάγωμα» στο επόμενο ΚΥΣΕΑ ή στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο;

2. Ποια η σπουδή τελικά να έρθει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ουσιαστικά το θέμα για να αποσυρθεί εν τέλει μέσα σε ελάχιστο διάστημα; Ποιες σκοπιμότητες της πολιτικής ηγεσίας εξυπηρετούσε κάτι τέτοιο και τι ακολουθεί μετά το πρόγραμμα ανακατασκευής των αεροσκαφών, την συνεκμετάλλευση του Αιγαίου και την πρόταση για νέες Νατοϊκές βάσεις και τι πρόκειται να γίνει τελικά με την προκαταβολή για το πρόγραμμα ανακατασκευής;

O ερωτών βουλευτής
Κυριάκος Χαρακίδης - Δράμας

19 Μαΐου 2015