10 Ιανουαρίου, 2015

Για να αλλάξει κάτι στο γκρι που μας περιβάλλει

της Φωτεινής Λεομπίλλα Ο κόσμος που ονειρεύομαι, ο τόπος που θέλω να ζω εγώ και τα παιδιά μου, εμείς και τα παιδιά μας, έχει χρώματα, έχει λάμψη, είναι φωτεινός.

Γράφει η Φωτεινή Λεομπίλλα

Προσπαθώντας σήμερα να βρω κάποια χαρακτηριστική φωτογραφία για να τη βάλω στο εξώφυλλο της σελίδας που αφορά την υποψηφιότητά μου για τη Β' Πειραιά, άρχισα να βλέπω διάφορες εικόνες από τις περιοχές-δήμους που την απαρτίζουν.
Διαπίστωσα λοιπόν με θλίψη ότι "γκουγκλάροντας" το λήμμα Νίκαια μου έβγαζε εικόνες από χρυσαυγίτες, γκράφιτι ρατσιστικού περιεχομένου, προσφυγικές κατοικίες.

Στο λήμμα Κορυδαλλός μου έβγαζε κυρίως φωτογραφίες από τις φυλακές, στο Κερατσίνι εμφάνιζε τα φουγάρα των λιπασμάτων και του Αγ. Γεωργίου και κάποιες από το λιμάνι και στο Πέραμα στις εικόνες "δέσποζαν" τα καζάνια της shell, κάτι από λιμάνι και σπίτια σκαρφαλωμένα στο βουνό. Δεν έλειπαν βέβαια και οι εικόνες εγκατάλειψης, φθοράς, δυστυχίας, βίας.

Προβληματίστηκα, αναρωτήθηκα: "μόνο αυτά έχει να προβάλλει αυτός ο τόπος;", "έτσι συστηνόμαστε στους άλλους;", "Έτσι μας μαθαίνουν;", "Και όλα αυτά γιατί;" Τελικά είναι ο τόπος που καθορίζει τους ανθρώπους ή οι άνθρωποι τον τόπο;

Μια σχετικά εύκολη απάντηση θα ήταν ότι αυτά τα δύο αλληλεπιδρούν. Εγώ όμως πιστεύω ότι τον καθοριστικό ρόλο, στο πως θα διαμορφωθεί ένας τόπος και οι κάτοικοί του, τον έχουν οι πολιτικοί και οι πολιτικές που ασκούνται και η Β' Πειραιά μάλλον δεν έχει "ευτυχήσει" όλα αυτά τα χρόνια κι αυτή την περίοδο υποφέρει ακόμα πιο πολύ.

Να ένας πολύ καλός λόγος που με κάνει να θέλω να ασχοληθώ με τα κοινά. Ένας από τους πολλούς λόγους που με σήκωσαν από τον καναπέ μου και με κάνουν να δηλώνω παρούσα στη πρόκληση των εθνικών εκλογών, μαζί με "Το Ποτάμι", θέλοντας να συμβάλλω κι εγώ, στο βαθμό που μπορώ, για να αλλάξει κάτι στο γκρι που μας περιβάλλει.

Γιατί ο κόσμος που ονειρεύομαι, ο τόπος που θέλω να ζω εγώ και τα παιδιά μου, εμείς και τα παιδιά μας, έχει χρώματα, έχει λάμψη, είναι φωτεινός. (Άλλωστε ως Φωτεινή δεν θα μπορούσα να θέλω και να διεκδικώ κάτι διαφορετικό).

* Η Φωτεινή Λεομπίλλα είναι υποψήφια στη Β' Πειραιώς και υπεύθυνη του τομέα Στήριξης & Απεξάρτησης Εξαρτημένων Ατόμων

10 Ιανουαρίου 2015