4 Νοεμβρίου, 2016

«Μείωση κατά 25% στις πράξεις Υιοθεσίας στην Ελλάδα»

Σε ερώτηση προς τον Αρμόδιο Υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, προχώρησε ο βουλευτής Ηρακλείου με Το Ποτάμι Σπύρος Δανέλλης, σχετικά με την μείωση κατά 25% που παρουσιάστηκε στις πράξεις υιοθεσίας το έτος 2015.
Συγκεκριμένα το 2014 είχαν γίνει 361 πράξεις υιοθεσίας, ενώ το 2015 έγιναν μόλις 271.
Τα αίτια κυρίως είναι η συνεχόμενη επί επτά έτη οικονομική κρίση και η χρονοβόρα γραφειοκρατία που τηρείται από τα τέσσερα ιδρύματα που έχουν την αρμοδιότητα αυτή, (Κέντρο Βρεφών «Η Μητέρα», Δημοτικό Βρεφοκομείο Θεσσαλονίκης, Παιδόπολη Άγιος Ανδρέας και Αναρρωτήριο Πεντέλης), με αποτέλεσμα η αναμονή των αιτήσεων υιοθεσίας να φτάνει τα τέσσερα έτη, ο δε αριθμός τους να υπολογίζεται σε δεκάδες χιλιάδες και το αρμόδιο Υπουργείο να εθελότυφλή και να μην παρεμβαίνει στην απλούστευση των διαδικασιών.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς τον Υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Θέμα: « Μείωση κατά 25% στις πράξεις Υιοθεσιών στην Ελλάδα ».
Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, διαπιστώθηκε ότι οι πράξεις υιοθεσίας που πραγματοποιήθηκαν πανελλαδικά το 2015 ήταν 271, έναντι 361 πράξεων το 2014, ήτοι μείωση κατά 24,9%.
Στην περιφέρεια της Κεντρικής Ελλάδας παρουσιάσθηκε μείωση 66,7% για το 2015 (μόλις 16 πράξεις Υιοθεσίας έναντι 48 το προηγούμενο έτους).
Οι ποσοστιαίες μειώσεις που κατεγράφησαν αφορούν και το φύλλο αλλά και την ηλικία των υιοθετηθέντων παιδιών, καθώς και τις κατηγορίες των θετών γονιών.
Οι μειώσεις των πράξεων υιοθεσίας προέρχονται:
α) από την συνεχόμενη επί επτά έτη οικονομική κρίση,
β) από την ιδιαίτερα χρονοβόρα διαδικασία που ακολουθεί η χώρα μας, καθώς ο μέσος χρόνος που απαιτείται για την υιοθεσία ενός υγιούς παιδιού από κρατικά ιδρύματα είναι τα 4 με 5 χρόνια και,
γ) από την αναποτελεσματικότητα των τεσσάρων ιδρυμάτων που έχουν την αρμοδιότητα αυτή (Κέντρο Βρεφών «Η Μητέρα», Δημοτικό Βρεφοκομείο Θεσσαλονίκης, Παιδόπολη Άγιος Ανδρέας και Αναρρωτήριο Πεντέλης).
Δεδομένου ότι οι μειώσεις των πράξεων υιοθεσίας θα συνεχίσουν με μεγαλύτερα ποσοστά τα επόμενα χρόνια, όσο διαρκεί η οικονομική κρίση και όσο επικρατούν αυτές οι χρονοβόρες πρακτικές από το αρμόδιο Υπουργείο.
Δεδομένου ότι τα εν λόγω ιδρύματα τα τελευταία επτά χρόνια παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση των παιδιών που φιλοξενούν, ενώ τα οικονομικά κεφάλαια που διατίθενται για τον σκοπό αυτό συνεχώς μειώνονται.
Δεδομένου ότι η υγιής ψυχολογία η διαπαιδαγώγηση και η κοινωνική ένταξη των παιδιών προς υιοθεσία παρέχεται πολύ καλύτερα από τους θετούς γονείς τους και όχι από τα κρατικά ιδρύματα.
Δεδομένου ότι η απλοποίηση των διαδικασιών υιοθεσίας παιδιών πέραν των άλλων θα αποτρέψει και κακόβουλες πράξεις όπως η ιδιωτική υιοθεσία με την μεσολάβηση γυναικολόγων, βιολογικών μητέρων και δικηγόρων ή την χρήση του θεσμού της διακρατικής υιοθεσίας.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός :

1. Προτίθεστε να αλλάξετε - απλουστεύσετε το πλαίσιο περί υιοθεσίας παιδιών;
2. Γιατί οι διαδικασίες που προβλέπονται για την πιστοποίηση των θετών γονέων από την πολιτεία δεν γίνονται πιο απλές και πιο γρήγορες προς όφελος των παιδιών και προς αποτροπή των κακόβουλών πράξεων ιδιωτικής υιοθεσίας;

Ο ερωτών βουλευτής

Σπύρος Δανέλλης – Ηρακλείου