4 Νοεμβρίου, 2016

«Καταγγελίες για "ανακρίσεις" και υπονοούμενα περί απολύσεων εργαζομένων στον ΟΚΑΝΑ»

Σύμφωνα με καταγγελίες των εργαζομένων της υπό οριστική αναστολή μονάδας χορήγησης μεθαδόνης, η οποία λειτουργεί σε χώρο του Γενικού Κρατικού Νικαίας, η διοίκηση του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) κάλεσε στις 2 Νοεμβρίου τους εργαζόμενους της ως άνω μονάδας και εφάρμοσε –σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα- πρωτοφανείς «ανακριτικές» μεθόδους, προκειμένου να τους υποχρεώσει να εκφράσουν την διαφωνία τους με την έγγραφη διαμαρτυρία του προσωπικού της μονάδας για το επικείμενο λουκέτο σε αυτήν. Το Δ.Σ. του συλλόγου των εργαζομένων στον Οργανισμό εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΚΑΝΑ καταγγέλλει τη διαδικασία, που επέλεξε το Δ.Σ του Οργανισμού. Μια διαδικασία πρωτοφανούς επίδειξης αυταρχισμού, τρομοκρατίας και χυδαίας αντίληψης περί άσκησης εξουσίας. Το Δ.Σ του Οργανισμού επέλεξε να «εξετάσει» κατά μόνας τους συναδέλφους -επί πεντάωρο -για μια συλλογική ανακοίνωση, όπου κατήγγειλαν την πρόταση κλεισίματος της μονάδας μεθαδόνης, καθώς και την εν γένει διαδικασία λήψης αποφάσεων για το μέλλον του Οργανισμού. Τι ήταν αυτό που ενόχλησε τόσο τη Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ και αποφάσισε να αντιδράσει με αυτόν τον απαράδεκτο και καινοφανή τρόπο; Το ότι τόλμησαν οι εργαζόμενοι να εκφράσουν την άποψη τους; Το ότι τόλμησαν να ενημερώσουν τους θεραπευόμενους και τις υπόλοιπες μονάδες της Αττικής; Ή μήπως το ότι απάντησαν συλλογικά; Αντί να προβληματιστούν για την ορθότητα των επιλογών τους που συναντά την καθολική διαφωνία των εργαζομένων, των θεραπευομένων και των οικογενειών τους, ο Πρόεδρος, ο Αντιπρόεδρος, ο Γενικός Διευθυντής και τα μέλη του ΔΣ του ΟΚΑΝΑ, σε μια εντυπωσιακή επίδειξη ανακριτικής δεινότητας επέλεξαν το ρόλο του «ιεροεξεταστή» (με πρακτικογράφο τον Αρχιερέα της νομικής επιστήμης, μέλος του Δ.Σ). Η λογική του «αποφασίζουμε και διατάζουμε» για την αντιμετώπιση της διαφορετικής άποψης, συνάδει με φασίζουσες συμπεριφορές, όπως αυτές εξελίχθησαν στη χτεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. με έντονα στοιχεία πολιτικού ρεβανσισμού. Επιλογές τύπου «Ιεράς Εξέτασης» που στόχο έχουν να τρομοκρατήσουν όσους διαφωνούν ή σκέφτονται να διαφωνήσουν στο μέλλον με τις όποιες επιλογές της Διοίκησης, δε χωρούν σε ένα Οργανισμό σαν τον ΟΚΑΝΑ…»

Ο βουλευτής Λάρισας με το Ποτάμι, κ. Κώστας Μπαργιώτας, ρωτά α) αν περιήλθαν σε γνώση του Υπουργείου οι καταγγελίες των εργαζομένων, β) εάν προβλέπεται και που η διαδικασία που ακολουθήθηκε από τη Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ, γ) Εφόσον ευσταθούν οι καταγγελίες, σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προβεί ο Υπουργός και δ) εάν συνάδουν οι ανακριτικές μέθοδοι –σύμφωνα τα καταγγελλόμενα- με την αντίληψη του Υπουργείου Υγείας για τη λειτουργία Οργανισμών, όπως ο ΟΚΑΝΑ.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: «Καταγγελίες για «ανακρίσεις» και υπονοούμενα περί απολύσεων σε βάρος εργαζομένων από τη Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ».

Κύριε Υπουργέ,

σύμφωνα με καταγγελίες των εργαζομένων της υπό οριστική αναστολή μονάδας χορήγησης μεθαδόνης, η οποία λειτουργεί σε χώρο του Γενικού Κρατικού Νικαίας, η διοίκηση του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) κάλεσε στις 2 Νοεμβρίου τους εργαζόμενους της ως άνω μονάδας και εφάρμοσε –σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα- πρωτοφανείς «ανακριτικές» μεθόδους, προκειμένου να τους υποχρεώσει να εκφράσουν την διαφωνία τους με την έγγραφη διαμαρτυρία του προσωπικού της μονάδας για το επικείμενο λουκέτο σε αυτήν.
Το Δ.Σ. του συλλόγου των εργαζομένων στον Οργανισμό εξέδωσε στις 3 Νοεμβρίου ανακοίνωση, στην οποία αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΚΑΝΑ καταγγέλλει τη διαδικασία, που επέλεξε το Δ.Σ του Οργανισμού. Μια διαδικασία πρωτοφανούς επίδειξης αυταρχισμού, τρομοκρατίας και χυδαίας αντίληψης περί άσκησης εξουσίας. Το Δ.Σ του Οργανισμού επέλεξε να «εξετάσει» κατά μόνας τους συναδέλφους -επί πεντάωρο -για μια συλλογική ανακοίνωση, όπου κατήγγειλαν την πρόταση κλεισίματος της μονάδας μεθαδόνης, καθώς και την εν γένει διαδικασία λήψης αποφάσεων για το μέλλον του Οργανισμού. Τι ήταν αυτό που ενόχλησε τόσο τη Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ και αποφάσισε να αντιδράσει με αυτόν τον απαράδεκτο και καινοφανή τρόπο; Το ότι τόλμησαν οι εργαζόμενοι να εκφράσουν την άποψη τους; Το ότι τόλμησαν να ενημερώσουν τους θεραπευόμενους και τις υπόλοιπες μονάδες της Αττικής; Ή μήπως το ότι απάντησαν συλλογικά; Αντί να προβληματιστούν για την ορθότητα των επιλογών τους που συναντά την καθολική διαφωνία των εργαζομένων, των θεραπευομένων και των οικογενειών τους, ο Πρόεδρος, ο Αντιπρόεδρος, ο Γενικός Διευθυντής και τα μέλη του ΔΣ του ΟΚΑΝΑ, σε μια εντυπωσιακή επίδειξη ανακριτικής δεινότητας επέλεξαν το ρόλο του «ιεροεξεταστή» (με πρακτικογράφο τον Αρχιερέα της νομικής επιστήμης, μέλος του Δ.Σ). Η λογική του «αποφασίζουμε και διατάζουμε» για την αντιμετώπιση της διαφορετικής άποψης, συνάδει με φασίζουσες συμπεριφορές, όπως αυτές εξελίχθησαν στη χτεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. με έντονα στοιχεία πολιτικού ρεβανσισμού. Επιλογές τύπου «Ιεράς Εξέτασης» που στόχο έχουν να τρομοκρατήσουν όσους διαφωνούν ή σκέφτονται να διαφωνήσουν στο μέλλον με τις όποιες επιλογές της Διοίκησης, δε χωρούν σε ένα Οργανισμό σαν τον ΟΚΑΝΑ. Η Άποψη δεν φιμώνεται, δεν εκβιάζεται και δεν τρομοκρατείται. Διαφαίνεται πως η παρούσα Κυβέρνηση, η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και οι άνθρωποι που έχουν επιλέξει για τη διοίκηση των εποπτευόμενων φορέων τους, εγκαινιάζουν νέα ήθη και έθιμα στο χειρισμό των εργαζομένων που διαφωνούν, όπως πρόσφατα άλλωστε έγινε κι από τη Διοίκηση του ΕΚΑΒ. Οι εργαζόμενοι στον ΟΚΑΝΑ διαχρονικά δεν επέτρεψαν και δεν θα επιτρέψουν ο ΟΚΑΝΑ να γίνει το Τσιφλίκι κανενός…»

ερωτάσθε:

1) Περιήλθαν και, εάν ναι, πότε σε γνώση σας οι καταγγελίες των εργαζομένων της μονάδας χορήγησης μεθαδόνης, η οποία λειτουργεί σε χώρο του Γενικού Κρατικού Νικαίας;

2) Προβλέπεται και, εάν ναι, που η διαδικασία που ακολουθήθηκε από τη Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ; Ποια είναι η σκοπιμότητά της;

3) Εφόσον ευσταθούν οι καταγγελίες, σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε;

4) Συνάδουν οι ανακριτικές μέθοδοι –σύμφωνα τα καταγγελλόμενα- με την αντίληψη του Υπουργείου Υγείας για τη λειτουργία Οργανισμών, όπως ο ΟΚΑΝΑ;

Ο ερωτών βουλευτής
Κωνσταντίνος Μπαργιώτας - Λάρισας