21 Ιανουαρίου, 2016

Η Τουρκική Εθνοσυνέλευση να αναλάβει πρωτοβουλία για κατάπαυση του πυρός

Τα παραπάνω τόνισε ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού στη συζήτηση στην Ολομέλεια του ΕΚ σχετικά με την κατάσταση στη Νοτιοανατολική Τουρκία.

Ακολουθεί ολόκληρη η παρέμβαση

«Πολλοί άξιοι συνάδελφοι περιέγραψαν πιστά την κατάσταση στην Νοτιοανατολική Τουρκία μετά την κλιμάκωση των συγκρούσεων. Γι αυτό δεν θα επαναλάβω τα λόγια τους.

Θα επαναλάβω όμως τα λόγια του Σουλειμάν Ντεμιρτάς, του προέδρου του HDP, του κόμματος που στηρίζεται μαζικά από την Κουρδική μειονότητα αλλά όχι μόνον απ'αυτήν. "Το HDP δεν προκάλεσε τον πόλεμο, δεν τον καθοδηγεί, δεν τον ελέγχει. Από τη μια μεριά είναι το χέρι του Προέδρου Ερντογάν, από την άλλη το χέρι του PKK."

Θα πρότεινα στο σώμα και στον Επίτροπο Χάαν να ζητήσουν από την Τουρκική εθνοσυνέλευση να αναλάβει μια γενναία, διακομματική πρωτοβουλία για να υπάρξει κατάπαυση του πυρός και επιστροφή στην ειρηνευτική διαδικασία.

Εάν πραγματικά αναζητά κανείς μια λύση πρέπει να καταλάβει ότι 40 χιλιάδες νεκροί έχουν αποδείξει ότι αυτή δεν θα προέλθει από την κάνη των όπλων. Και αν χρειάζεται θάρρος για να πάρεις τα όπλα και να αντισταθείς στην ασύμμετρη βία της κυβέρνησης, θέλει μεγαλύτερο θάρρος να ξεπεράσεις τις προκλήσεις και να οδηγήσεις την ειρηνευτική διαδικασία.»

Παρακολουθήστε το βίντεο: