20 Οκτωβρίου, 2016

Μετεξεταστέο το Ε.Σ.ΚΑ.Ν. λόγω ολιγωρίας της κυβέρνησης

Ανησυχία και προβληματισμό στην ελληνική αθλητική κοινότητα προκάλεσε η σημερινή ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντι-Ντόπινγκ (World Anti-Doping Agency, WADA), για νέα διερεύνηση πιθανής μη συμμόρφωσης του Εθνικού Συμβουλίου Καταπολέμησης Ντόπινγκ (Ε.Σ.ΚΑ.Ν.) προς τον Παγκόσμιο Κώδικα Αντι-Ντόπινγκ.

Το Ε.Σ.ΚΑ.Ν. με σημερινό δελτίο τύπου υποβάθμισε το γεγονός, υποστηρίζοντας πως δεν υπάρχει κανένα ζήτημα μη συμμόρφωσης αλλά απλώς καθυστέρηση ενημέρωσης του WADA από πλευράς του για τις απαιτούμενες ενέργειές του. Μόνο θυμηδία μπορεί να προκαλέσει η απόπειρα του Ε.Σ.ΚΑ.Ν. να αποδώσει την καθυστερημένη ενημέρωση σε έκτακτα/απρόβλεπτα γεγονότα, μεταξύ των οποίων αναφέρεται ο γνωστός σε όσους διαθέτουν στοιχειώδη εμπειρία περί του εθνικού συστήματος αντι-ντόπινγκ έλεγχος των αθλητών της Ολυμπιακής και της Παραολυμπιακής Ομάδας πριν τις αντίστοιχες διοργανώσεις.

Επίσης από την ανακοίνωση αυτή έγινε γνωστό εκ των υστέρων ότι έχει παραιτηθεί η Πρόεδρος του Ε.Σ.ΚΑ.Ν. Η εύκολη λύση της απόδοσης ευθυνών στην παραιτηθείσα (γιατί άραγε;) Πρόεδρο και η επίκληση της πρόσφατης, απροσδόκητης απώλειας μέλους του Ε.Σ.ΚΑ.Ν. δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποτελούν δικαιολογία για τόσο σοβαρές δυσλειτουργίες σε έναν τόσο σημαντικό οργανισμό με αντίκτυπο στην εικόνα της χώρας στο αθλητικό στερέωμα.

Ο βουλευτής Αττικής του Ποταμιού Γ. Μαυρωτάς με ερώτηση την οποία κατέθεσε προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού ζητά να παρουσιαστούν οι πραγματικές διαστάσεις του ζητήματος που προέκυψε, επισημαίνοντας παράλληλα για πολλοστή φορά σειρά δυσλειτουργιών του Ε.Σ.ΚΑ.Ν.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

ΘΕΜΑ: «Το Ε.Σ.ΚΑ.Ν. μη συμμορφούμενο με τον Παγκόσμιο Κώδικα Αντι-Ντόπινγκ»

Με ιδιαίτερη ανησυχία πληροφορηθήκαμε από σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντι-Ντόπινγκ (World Anti-Doping Agency, WADA), ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ανεξάρτητης Επιτροπής Αξιολόγησης Συμμόρφωσης Compliance Review Committee (CRC) που πραγματοποιήθηκε στις 17 Οκτωβρίου στο Montréal, συζητήθηκε θέμα συμμόρφωσης με τον Παγκόσμιο Κώδικα Αντι-Ντόπινγκ πέντε Εθνικών Οργανισμών Αντι-Ντόπινγκ, μεταξύ των οποίων και το Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησης Ντόπινγκ (Ε.Σ.ΚΑ.Ν.) Η CRC κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι πέντε Οργανισμοί δεν βρίσκονται σε συμμόρφωση με τον ισχύοντα Κώδικα και αποφάσισε πως εάν τα σχετικά προβλήματα (τα οποία δεν είναι ίδια και για τους πέντε και περιλαμβάνουν μη συμμορφούμενους κανονισμούς/νομοθεσία, χρήση μη διαπιστευμένων από το WADA Εργαστηρίων και ζητήματα σχετικά με το πρόγραμμα αντι-ντόπινγκ) δεν επιλυθούν μέχρι τις 10 Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους, θα υποβάλει γνωμοδότηση περί μη συμμόρφωσης στo Διοικητικό Συμβούλιο του WADA, που θα συνεδριάσει στις 19 Νοεμβρίου στη Glasgow.

Μόλις επτά μήνες μετά τους πανηγυρισμούς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠ.ΠΟ.Α.) για την αποφυγή της μη συμμόρφωσης λόγω μη εναρμόνισης των κανονισμών του Ε.Σ.ΚΑ.Ν. και της εθνικής νομοθεσίας με τον Κώδικα του 2015, με την κατάθεση, την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή, ως σχεδίου νόμου μιας, επιεικώς, ανεπαρκούς απόδοσης των σχετικών κανονισμών του WADA, η χώρα μας φέρεται εκ νέου ως μη συμμορφούμενη από την αρμόδια επιτροπή του WADA.

Το Ε.Σ.ΚΑ.Ν. επιχείρησε να απαντήσει στην είδηση με το από 20/10/2016 δελτίο τύπου στο οποίο το όλο γεγονός αποδίδεται σε καθυστέρηση ενημέρωσης του WADA από πλευράς του, λόγω έκτακτων και απρόβλεπτων γεγονότων. Αδυνατούμε όμως να αντιληφθούμε τη διάσταση του απροβλέπτου ή του εκτάκτου σε μία διαδικασία που επαναλαμβάνεται τακτικά ανά τετραετία, όπως ο έλεγχος ντόπινγκ στον οποίο υποβάλλονται οι αθλητές της Ολυμπιακής και Παραολυμπαικής Ομάδας.

Το δελτίο τύπου του Ε.Σ.ΚΑ.Ν. επίσης, έφερε στην επιφάνεια ένα ενδιαφέρον ζήτημα για το οποίο παρά την έντονη φημολογία δεν είχε μέχρι στιγμής υπάρξει ουδεμία ανακοίνωση: την παραίτηση της, επί σχεδόν δεκαετία, Προέδρου του Ε.Σ.ΚΑ.Ν. Δημιουργείται εύλογος προβληματισμός για το εάν οι λόγοι της παραιτήσεως σχετίζονται με τις πασιφανείς αδυναμίες του Ε.Σ.ΚΑ.Ν. αλλά και την αδυναμία του Υπουργείου να το υποστηρίξει.

Τέλος, στο ίδιο δελτίο τύπου, το Ε.Σ.ΚΑ.Ν. επιχειρεί να παρουσιάσει βήματα προόδου που έχουν επιτελεστεί μετά τη δημοσίευση του Ν. 4373/2016 (Φ.Ε.Κ. 49/Α’/2016). Αγνοεί επιμελώς όμως πως στο διάστημα που μεσολάβησε, το Ε.Σ.ΚΑ.Ν. συνέχισε να αποδυναμώνεται, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την από 24-05-2016 διαγραφή 13 εμπείρων δειγματοληπτών από το σχετικό Μητρώο, η οποία ανέδειξε τη σύγχυση του ΥΠ.ΠΟ.Α. ως προς το ζήτημα του καθεστώτος των δειγματοληπτών, θέμα για το οποίο έχουμε κατ’ επανάληψη υποβάλει ερωτήσεις και αναμένουμε θεμελιωμένη απάντηση.

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, προκειμένου να ενισχυθεί το Ε.Σ.ΚΑ.Ν., είχε δεσμευτεί σύμφωνα με την υπ’ αριθ. πρωτ. ΥΠΠΟΑ/ΑΤΝΠΚΕ/278957/ 1966/30-08-2016 απάντηση του στην υπ’ αριθ. πρωτ. 6129/417/13-06-2016 ερώτησή μας με θέμα «Μεταβολές Μητρώου Δειγματοληπτών του Εθνικού Συμβουλίου Καταπολέμησης του Ντόπινγκ» πως εντός του μηνός Σεπτεμβρίου θα είχαν εκδοθεί προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πρόσληψη δειγματοληπτών και τη στελέχωση της Επιστημονικής Επιτροπής του Ε.Σ.ΚΑ.Ν. Παρά τις συστηματικές προσπάθειές μας, και μέχρι σήμερα, δεν κατέστη δυνατόν να εντοπίσουμε σχετικές αναρτήσεις στην ιστοσελίδα του Ε.Σ.ΚΑ.Ν. ή της Γ.Γ.Α.

Κατόπιν των ανωτέρω:

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Για ποιον λόγο ο εθνικός οργανισμός αντι-ντόπινγκ της Ελλάδας παραπέμπεται εκ νέου ως μη συμμορφούμενος προς τον Κώδικα από την αρμόδια επιτροπή (CRC); Υφίσταται θέμα μη συμμόρφωσης νομοθεσίας/κανονισμών, ανεπαρκούς προγράμματος αντι-ντόπινγκ ή απλώς αμέλεια από πλευράς Ε.Σ.ΚΑ.Ν;

2. Συμμερίζεται ο κ. Υπουργός τις αιτιάσεις του Ε.Σ.ΚΑ.Ν. για καθυστέρηση ενημέρωσης του WADA λόγω εκτάκτων/απροβλέπτων γεγονότων; Αποτελεί θέση της Κυβέρνησης πως η παραίτηση ενός υψηλοβάθμου στελέχους ή μία περίοδος αναμενομένου φόρτου εργασίας συνεπάγεται πλημμελή λειτουργία Υπηρεσιών/Οργανισμών;

3. ‘Εχουν εκδοθεί οι προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πρόσληψη δειγματοληπτών και τη στελέχωση της Επιστημονικής Επιτροπής του Ε.Σ.ΚΑ.Ν. οι οποίες σύμφωνα με την υπ’ αριθ. πρωτ. ΥΠΠΟΑ/ΑΤΝΠΚΕ/278957/1966/30-08-2016 απάντηση του κ. Υφυπουργού στην υπ’ αριθ. πρωτ. 6129/417/13-06-2016 ερώτησή μας επρόκειτο να εκδοθούν εντός του μηνός Σεπτεμβρίου.

4. Ποιοι είναι οι λόγοι της παραιτήσεως της Προέδρου του Ε.Σ.ΚΑ.Ν.; Και γιατί δεν έχουν δημοσιοποιηθεί;

5. ‘Εχουν διατεθεί μέχρι σήμερα στο Ε.Σ.ΚΑ.Ν. οι δύο υπάλληλοι που μετακινήθηκαν σύμφωνα με το δελτίο τύπου του Συμβουλίου στο Tμήμα Αθλητικής Επιστημονικής Υποστήριξης της Γ.Γ.Α. ή τους έχουν ανατεθεί άλλα καθήκοντα; Έχουν υπάρξει μεταβολές του υπαλληλικού/διοικητικού προσωπικού του Ε.Σ.ΚΑ.Ν. το τελευταίο διάστημα;

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΩΤΑΣ – ΑΤΤΙΚΗΣ