27 Ιανουαρίου, 2016

«Μεταρρυθμιστικό τσουνάμι που θα σαρώσει τα πάντα στο πέρασμά του»

«Τα πράγματα στη χώρα μας πάνε από το κακό στο χειρότερο. Οι ενδείξεις πυκνώνουν και γίνονται αντιληπτές από τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών μας ακόμα και από αυτούς που ψήφισαν τον κ. Τσίπρα.»

Αυτά επεσήμανε ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού, Ιάσονας Φωτήλας, κατά την τοποθέτησή του στη συζήτηση στην Ολομέλεια για ενσωμάτωση της Οδηγίας για την προστασία θυμάτων και ανταλλαγής πληροφοριών ποινικού μητρώου.

Ο Ιάσονας Φωτήλας αρχικά δήλωσε ότι το Ποτάμι υπερψηφίζει την ενσωμάτωση της σχετικής Οδηγίας, η οποία απορρέει και από τη γενικότερη αναγκαιότητα διατήρησης και ανάπτυξης και περαιτέρω ενδυνάμωσης ενός χώρου ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και επεσήμανε το γεγονός ότι η κυβέρνηση έλαβε υπόψη της τα σχόλια στην Επιτροπή και προέβη σε βελτίωση του άρθρου 26 για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των εμπλεκομένων ατόμων.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στη γενικότερη στάση της κυβέρνησης: με τη διάλυση του ιδιωτικού τομέα, τη φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης, την εξόντωση της αγροτιάς, την απομόνωση των πανεπιστημίων από το διεθνή περίγυρο, την εγκατάσταση καθεστώτος πλήρους οικογενειοκρατίας, την καθεστωτική καθυπόταξη των ΜΜΕ, το ανεξέλεγκτο άνοιγμα των συνόρων σε πρόσφυγες και οικονομικούς μετανάστες, την επαπειλούμενη έξοδο από τη ζώνη Σένγκεν. Και φυσικά στην αρνητική στάση ακόμη και στο χώρο της δικαιοσύνης: την προσπάθεια χειραγώγησης των δικαστών και εισαγγελέων, την κουτοπόνηρη λογική της ψήφισης τροπολογιών σε άσχετα νομοσχέδια ή ακόμη και ενσωμάτωσης ολόκληρων νομοσχεδίων. Με αποκορύφωμα το ανέβασμα θεατρικού έργου στην Κεντρική Σκηνή Εθνικού Θεάτρου που στηρίζεται στην αυτοβιογραφία του Σάββα Ξηρού. Διατύπωσε την άποψη ότι φαίνεται ότι για κάποιους ο εξαγνισμός του κ. Ξηρού είναι διαρκής και επίμονη προτεραιότητα, ότι έχουν στόχο όχι μόνο τη φυσική του απελευθέρωση, αλλά και την απενοχοποίηση των πράξεών του δια μέσω της ιδεολογικοποίησης της τρομοκρατίας.

Καταλήγοντας, διευκρίνισε ότι στις δημοκρατίες δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Το πρόβλημα της χώρας ήταν και θα είναι κυρίως πολιτικό και μόνο μια νέα μεταπολίτευση μπορεί να υποσχεθεί ένα ελπιδοφόρο μέλλον.

Δείτε το video της ομιλίας:

Δείτε και την απάντηση του κ. Φωτήλα στον Υπουργό Δικαιοσύνης για τις αποφυλακίσεις κρατουμένων:

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Είχαμε τονίσει και κατά την διάρκεια της συζήτησης επί της αρχής και επί των άρθρων του σχετικού σχεδίου νόμου στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής ότι το υπερψηφίζουμε.

Θεωρούμε θετική τη θέσπιση ευρωπαϊκής εντολής προστασίας για θύματα επιθέσεων όπως επίσης σε θετική κατεύθυνση κινούνται και οι σχετικές αποφάσεις για την ανταλλαγή πληροφοριών για το ποινικό μητρώο καταδικασθέντων και η δημιουργία του αντίστοιχου μηχανισμού ανταλλαγής πληροφοριών (ECRIS).

Όπως γνωρίζουμε, με βάση την ισχύουσα ελληνική ποινική νομοθεσία, σε ορισμένες περιπτώσεις, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει σε εκείνον που αφήνεται χωρίς κράτηση κάποιους όρους που να αφορούν στην επαφή του με το θύμα.

Όταν κρίνει ότι η προσέγγιση του κατηγορουμένου ή του δράστη με το θύμα θα μπορούσε να δημιουργήσει κινδύνους εκδήλωσης μιας νέας εγκληματικής συμπεριφοράς, μιας νέας βίαιης συμπεριφοράς. Οπότε όπως ξέρουμε κατά την ελληνική ποινική δικονομία, μπορούν να επιβληθούν επιπλέον όροι «προστασίας» των θυμάτων, με την επιβολή ανάλογων όρων στους υπόδικους ή στους κατάδικους.

Υπάρχει όμως πιθανότητα, σε αυτές τις περιπτώσεις που το δικαστήριο έκρινε ότι πρέπει να πραγματοποιηθούν ανάλογοι όροι, να υπάρξει μετακίνηση του θύματος μιας αξιόποινης πράξης, σε μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Σε αυτό το σημείο ανακύπτει η ανάγκη προστασίας του ατόμου που θα μετακινηθεί στην άλλη χώρα, καθώς και συνεργασίας των αρχών των δύο χωρών προκειμένου να μπορεί να παρασχεθεί αυτή η προστασία.

Και είναι σημαντικό να μπορεί να εκδώσει ο εισαγγελέας ευρωπαϊκή εντολή προστασίας κατόπιν της αιτήσεως του προστατευόμενου προσώπου.

Η ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας (που αφορά, το επαναλαμβάνω, σε ποινικές καταδίκες και όχι αστικές!) απορρέει επιπλέον και από τη γενικότερη αναγκαιότητα διατήρησης και ανάπτυξης και περαιτέρω ενδυνάμωσης ενός χώρου ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Κοινότητας όπως έχει καθοριστεί με την τελευταία συμφωνία της Στοκχόλμης για την περίοδο 2009-2014.

Σε όλη την ΕΕ, υπολογίζεται ότι, κάθε χρόνο, μπορούν να πέσουν θύματα σοβαρών εγκληματικών πράξεων περί τα 75 εκατομμύρια άνθρωποι (1 στους 7 κατοίκους!). Τα περιστατικά αυτά (για παράδειγμα σεξουαλικής βίας κατά των γυναικών) μπορούν να έχουν καταστροφικές σωματικές, συναισθηματικές και οικονομικές συνέπειες για τα θύματα και τις οικογένειές τους. Όταν συμβαίνουν δε στο εξωτερικό, η διαφορά νοοτροπίας, γλώσσας και νομοθεσίας ενδέχεται να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα, γι’ αυτό οφείλουμε να νομοθετήσουμε σχετικά.
Με το παρόν σχέδιο νόμου επίσης ενσωματώνονται δύο αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (315 και 316) σχετικά με την ανταλλαγή πληροφοριών για το ποινικό μητρώο και τη δημιουργία σχετικού μηχανισμού ανταλλαγής πληροφοριών (ECRIS).

Σχετικά με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την διαδικασία ανταλλαγής πληροφοριών που αφορούν στις ποινικές καταδίκες που επιβάλλονται σε άλλα κράτη-μέλη γνωρίζουμε πως διεπόταν από τις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης περί αμοιβαίας δικαστικής συνδρομής επί ποινικών υποθέσεων της 20ης Απριλίου 1959 και έπρεπε γι’ αυτό να εκσυγχρονιστεί.

Η νέα διαδικασία θεσμοθέτησης έχει ξεκινήσει εδώ και μια δεκαετία και ήδη από το 2005 αποτελεί πολιτική προτεραιότητα του Συμβουλίου και της Επιτροπής.

Είναι θετική αυτή η απόφαση γιατί ανοίγει δρόμους ώστε στο μέλλον να δημιουργηθεί ενιαία ευρωπαϊκή βάση ποινικού μητρώου κάτι το οποίο θα δημιουργεί μόνιμους διαύλους επικοινωνίας, μεταξύ των εθνικών δικαστικών αρχών (τώρα είναι μόνο εθνικά τα ποινικά μητρώα).

Η συμπληρωματική απόφαση για τον μηχανισμό ανταλλαγής πληροφοριών ποινικού μητρώου είναι πολύ σημαντικός (στη χώρα μας ο αντίστοιχος μηχανισμός ECRIS λειτουργεί ήδη από το 2012), γιατί εξασφαλίζει ότι τα πρόσωπα που διώκονται για σεξουαλικά αδικήματα, για παράδειγμα σε βάρος παιδιών, δεν θα μπορούν να αποκρύψουν το γεγονός της καταδίκης τους ή την απαγόρευση άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας σχετική με παιδιά σε άλλο κράτος μέλος.

Επισημάναμε στην επιτροπή τον κίνδυνο που υπάρχει στη διάταξη του άρθρου 26- και είναι θετικό ότι ενσωματώσατε σχετική βελτίωση- για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των εμπλεκομένων ατόμων, των οποίων οι πληροφορίες ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν για σκοπούς εκτός της ποινικής διαδικασίας.

Θα ήθελα όμως με αφορμή και την ψήφιση του παρόντος σχεδίου νόμου να διατυπώσω μερικές σκέψεις, γενικότερα για τα πολιτικά πράγματα, αλλά και ειδικότερα για τη δικαιοσύνη στη χώρα μας, γιατί η συζήτηση αυτή δεν διεξάγεται εν κενώ, αλλά σε μία χρονικά κρίσιμη συγκυρία για την πατρίδα μας.

Κύριε πρόεδρε, Κύριε Υπουργέ,

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

τα πράγματα στη χώρα μας πάνε από το κακό στο χειρότερο. Οι ενδείξεις πυκνώνουν και γίνονται αντιληπτές από τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών μας ακόμα και από αυτούς που ψήφισαν τον κ. Τσίπρα.

Αντί η κυβέρνηση να έχει ως πρώτη προτεραιότητα την ανάπτυξη και την προσέλκυση επενδύσεων -μήπως και μπορέσουμε να βγούμε από το τούνελ της κρίσης- νομοθετεί ή πολιτεύεται σε αντίθετη κατεύθυνση.
Δεν είναι μόνο αυτά που θέλετε να κάνετε στο ασφαλιστικό -που σας εκθέτει με την τελευταία του τριμηνιαία έκθεση το γραφείο του προϋπολογισμού της Βουλής.

Είναι η διάλυση του ιδιωτικού τομέα και η φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης, η εξόντωση της αγροτιάς, που έρχονται να προστεθούν στην προσπάθεια του κ. Φίλη να απομονωθούν τα πανεπιστήμια από το διεθνή περίγυρο, στην εγκατάσταση καθεστώτος πλήρους οικογενειοκρατίας στη δημόσια διοίκηση -από το γνωστό σε όλους 4-2-1 για να τα λέμε κι αυτά κύριοι της αξιωματικής Αντιπολίτευσης, περάσαμε στην αξιολόγηση σύμφωνα με τα αγωνιστικά πεπραγμένα των προγόνων -και τέλος της καθεστωτικής καθυπόταξης των μέσων μαζικής ενημέρωσης με ναυαρχίδα την κομματική ΕΡΤ, που ούτε καν τα έξοδα λειτουργίας της δεν δικαιολογεί.

Τελευταίο θλιβερό παράδειγμα η επίθεση σε δημοσιογράφους που απλώς έχουν διαφορετική άποψη από την κυβερνητική και η εξύμνηση της ΛΕΠΕΝ. (ποιος θα το πίστευε, η ΛΕΠΕΝ σε video κυβέρνησης της Αριστεράς!!!!).

Επιπλέον, το ανεξέλεγκτο άνοιγμα των συνόρων στους πρόσφυγες και στους οικονομικούς μετανάστες, η επαπειλούμενη έξοδος από τη ζώνη Σένγκεν!, και η περιχαράκωση της χώρας ως κέντρο υποδοχής και παραμονής τους με προτάσεις για δημιουργία στρατοπέδων με 300.000-400.000 μετανάστες είναι επίσης ανησυχητικά σημάδια που δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής που πραγματοποιείται ή επίκειται.

Η Ελλάδα απομακρύνεται ταχύτατα από την Ευρώπη. Και η προσπάθεια τεσσάρων δεκαετιών για την ευρωπαϊκή Ελλάδα εξανεμίζεται μέσα σε λίγους μόνο μήνες!! λόγω της ανερμάτιστης πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και του ίδιου του πρωθυπουργού.

Και δυστυχώς εξίσου αρνητικά είναι τα σημάδια και στο χώρο της δικαιοσύνης. Δεν είναι τόσο κ. Υπουργέ ότι μας φέρνετε προς ενσωμάτωση οδηγίες που έχουν ψηφιστεί από το 2011 -άλλωστε και κατά το παρελθόν το ίδιο έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Είναι όλα αυτά που έχετε πράξει τους τελευταίους μήνες στον ευαίσθητο αυτό χώρο της δικαιοσύνης. Τι να πρωτοθυμηθώ;;; Την προσπάθεια για χειραγώγηση των δικαστών και εισαγγελέων; Την κουτοπόνηρη λογική της ψήφισης τροπολογιών σε άσχετα νομοσχέδια ή ακόμη και ενσωμάτωσης ολόκληρων νομοσχεδίων για τον έλεγχο της δικαιοσύνης, όπως έγινε στο σύμφωνο συμβίωσης; Φαίνεται ότι για εσάς και την κυβέρνησή σας υπάρχει μόνο η εκτελεστική εξουσία, με την προσπάθεια που κάνετε για άμεσο έλεγχο της δικαστικής εξουσίας!
Και ανάμεσα σε όλα αυτά έρχεται ξανά στο προσκήνιο και το ζήτημα του τρομοκράτη Σάββα Ξηρού μετά την απίστευτη απόφαση του Εθνικού Θεάτρου!!

Δεν είναι μόνο κ. Υπουργέ και κυρίες και κύριοι της συμπολίτευσης ότι πριν από λίγους μήνες ψηφίσατε νομοσχέδιο με αποκλειστικό σχεδόν σκοπό την αποφυλάκιση του ίδιου του Ξηρού οδηγώντας σε κρίση τις σχέσεις της χώρας μας με τις Η.Π.Α- αλλά και με την κοινή λογική θα έλεγα!

Πληροφορηθήκαμε επιπλέον τις προηγούμενες ημέρες έκπληκτοι ότι η Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου έχει ήδη ανεβάσει θεατρικό έργο που στηρίζεται την αυτοβιογραφία του (στην αυτοβιογραφία ενός ανθρώπου που ΠΟΤΕ μέχρι σήμερα δεν έχει μετανοήσει για τον πόνο που προκάλεσε για τις δολοφονίες του κατά των πολιτών).

Δεν λέω ότι ευθύνεστε εσείς κ. Υπουργέ προσωπικά γι’ αυτό το γεγονός, αλλά είναι ενδεικτικό του γεγονότος ποιες αξίες προβάλλονται από το νέο καθεστώς που υπηρετείτε από τη θέση σας.

Αρνούμαι να παρακολουθήσω τον συλλογισμό της κυβερνητικής πολιτικής. Δίνετε την δυνατότητα στον κ. Ξηρό να κάνει τέχνη. Ίσως και να γίνει τέχνη !! και δι’ αυτού του τρόπου να εξαγνιστεί, κατά κάποιο τρόπο, η κατά συρροή δολοφονία αθώων ανθρώπων. Είναι προφανές ότι ο εξαγνισμός του κου Ξηρού αποτελεί πλέον για κάποιους διαρκή και επίμονη προτεραιότητα. Κάποιοι επιδιώκουν όχι μόνο την φυσική απελευθέρωση του κατά συρροή δολοφόνου, αλλά και την απενοχοποίηση των πράξεων του δια μέσω της ιδεολογικοποίησης της τρομοκρατίας !! Ξέρετε κυρίες και κύριοι συνάδελφοι αυτή ακριβώς ήταν και η μέθοδος των Ναζί, μιας και πριν λίγο πραγματώθηκε η ολομέλεια για το ολοκαύτωμα των Εβραίων. Όλες τις τρομοκρατικές τους ενέργειες, όλες τους τις στυγερές δολοφονίες, τις ενέδυαν με ένα μανδύα ιδεολογίας.

Θέλω να δηλώσω εξαρχής ότι είμαστε μακριά από την άσκηση λογοκρισίας σε καλλιτεχνικά έργα. Όμως, το Εθνικό Θέατρο είναι θεσμός της πολιτείας μας και προβλέπονται συγκεκριμένες διαδικασίες συγκρότησης, με συγκεκριμένους στόχους, με συγκεκριμένες πολιτικές.

Για φανταστείτε κύριοι βουλευτές στη Γαλλία να πλήρωναν οι Γάλλοι φορολογούμενοι για να ανεβάσει το εκεί Εθνικό Θέατρο παράσταση που θα βασιζόταν στις διηγήσεις των τζιχαντιστών που αιματοκύλησαν το Παρίσι! Ή στη Νέα Υόρκη να χρηματοδοτείτο από το κράτος παράσταση, που θα βασιζόταν στα λεγόμενα του Οσάμα Μπιν Λάντεν και των δολοφόνων, που προκάλεσαν το έγκλημα της 11ης Σεπτεμβρίου! Όχι απλώς θα έπεφτε άμεσα η κυβέρνηση, αλλά θα σηκωνόταν και διεθνής κατακραυγή !!!.

Και είναι ακόμα πιο εξοργιστική η απάντηση του Εθνικού θεάτρου όπου μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Το θέατρο σαν τέχνη δεν έρχεται να ξαναδικάσει, αλλά να αναδείξει καίρια ανθρώπινα προβλήματα. Είναι χώρος δημόσιου διαλόγου. Η Πειραματική Σκηνή ως τόπος έρευνας νέων καλλιτεχνών οφείλει να καταπιάνεται και με επικίνδυνα θέματα!»

Να πούμε λοιπόν κυρίες και κύριοι της συμπολίτευσης στη μητέρα του 20χρονου Θάνου Αξαρλιάν ότι η δολοφονία του είναι «ένα επικίνδυνο θέμα» !!!

Κατά τη γνώμη μου ο Υπ. Πολιτισμού θα έπρεπε να έχει ήδη απομακρύνει από την θέση τους, όσους από το ΔΣ του Εθνικού θεάτρου υποστήριξαν και προώθησαν την ως άνω πρόταση και σε κάθε περίπτωση θα ήθελα να ακούσω την άποψη του Υπουργού επί του θέματος.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Προβάλλεται από πολλούς το ερώτημα πως θα αντιμετωπιστεί η ιδιαίτερα ζοφερή κατάσταση που περιέγραψα πιο πάνω για τη χώρα μας.
Απαντώ.

Στις δημοκρατίες δεν υπάρχουν αδιέξοδα.

Το πρόβλημα της χώρας ήταν και θα είναι κυρίως πολιτικό κι ως τέτοιο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Μόνο με ριζικές ανατροπές και με καθαρές προτάσεις προς τον ελληνικό λαό μπορεί να υπάρξει προοπτική. Αυτή η κυβέρνηση έχει ήδη κλείσει τον κύκλο της.
Μόνο μία νέα μεταπολίτευση μπορεί να υποσχεθεί ένα ελπιδοφόρο μέλλον. Αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι ένα μεταρρυθμιστικό τσουνάμι που θα σαρώσει τα πάντα στο πέρασμά του!!!

Και θα κλείσω λέγοντας δυο λόγια για τις τροπολογίες.

Κύριε Υπουργέ, χαίρομαι που αποσύρατε έστω και τελευταία στιγμή τις δύο τροπολογίες. Ελπίζω να μην επαναφερθούν ούτε την Παρασκευή, γιατί έχουν φωτογραφικές διατάξεις.
Σας ευχαριστώ!

Ιάσονας Φωτήλας - Αχαΐας