Ομιλία του Σταύρου Θεοδωράκη στη Βουλή με αφορμή την Έκθεση της Διακομματικής Επιτροπής για το Δημογραφικό
«Το άθροισμα φόρων και εισφορών σε μια δίκαιη κοινωνία δεν μπορεί να υπερβαίνει το 40% για τα μεσαία εισοδήματα», είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης παρουσιάζοντας στην Βουλή τις προτάσεις του Ποταμιού για την αντιμετώπιση του δημογραφικού. Προτάσεις που συνδέονται με το ασφαλιστικό, την παιδεία και την ενίσχυση της οικογένειας.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού παρατήρησε ότι οι νέοι είναι οι ριγμένοι στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες γιατί ίσως δεν διαθέτουν συνδικαλιστική εκπροσώπηση, όπως οι συνταξιούχοι και οι δημόσιοι υπάλληλοι.
Αναφερόμενος σε αυτούς που φεύγουν είπε: «Οι δημιουργικοί, οι ανήσυχοι φεύγουν και κατευθύνονται εκεί που υπάρχουν προοπτικές. Αυτοί που μένουν είναι λίγοι γενναίοι που πάντα θα μένουν να προσπαθούν και οι συνταξιούχοι, οι δημόσιοι υπάλληλοι και όσοι ελπίζουν να διοριστούν».
Σημείωσε δε πως πολιτική είναι oι προτεραιότητες στην κατανομή των πόρων, στην προώθηση μεταρρυθμίσεων και πρόσθεσε πως «όλες αυτές οι προτεραιότητες πρέπει να ενταχθούν σε ένα σχέδιο που για μας έχει τίτλο "η Ελλάδα αλλιώς!"».
«Δυστυχώς οι πολιτικές αποφάσεις και οι συζητήσεις στη Βουλή γίνονται με το βλέμμα στις επόμενες κάλπες και όχι τις επόμενες γενιές», είπε χαρακτηριστικά.
Απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ είπε πως πρέπει τα παιδιά των μεταναστών που τελειώνουν το ελληνικό σχολείο να αποκτούν αυτομάτως την ελληνική ιθαγένεια, χωρίς καμία άλλη προϋπόθεση και αναφέρθηκε στον πρώην πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, ο οποίος είχε πει ότι όσοι μετέχουν της ελληνικής παιδείας είναι Έλληνες.
Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία από τη Βουλή:
Κάθε 2-3 μήνες ή και συχνότερα χτυπάει ένα καμπανάκι για το δημογραφικό. Ένα στοιχείο, μια έρευνα μια πρόβλεψη. Το ερώτημα, όμως, είναι τι κάνουμε; Τι κάνουμε πέρα από το να κουνάμε το κεφάλι με απελπισία;
Το πρόβλημα του Δημογραφικού είναι διττό.
Από τη μία έχουμε τη μείωση του αριθμού παιδιών ανά ζευγάρι, άρα αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων-θανάτων.
Από την άλλη έχουμε αρνητικό ισοζύγιο μετανάστευσης, καθώς οι νέοι μας φεύγουν στο εξωτερικό να σπουδάσουν, να εργαστούν, επειδή δεν έχουν κανένα κίνητρο να μείνουν στη χώρα να δημιουργήσουν να κάνουν οικογένεια.
Θα περίμενε κανείς ότι το πρώτο μέλημα του πολιτικού συστήματος- και πρωτίστως της κυβέρνησης -θα ήταν να σταματήσει η φοιτητική μετανάστευση.
Με ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων, με ξενόγλωσσα προγράμματα στα Δημόσια Πανεπιστήμια, με σύνδεση των Πανεπιστημίων, με την αγορά εργασίας και την επιχειρηματικότητα.
Εσείς, όμως, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, επιμένετε να λέτε στους νέους:
«Φύγετε στο εξωτερικό για σπουδές».
Τα δικαιώματα των νέων είναι σε αυτή τη χώρα σε δεύτερη μοίρα. Όχι μόνο σήμερα. Εδώ και δεκαετίες.
Ίσως γιατί σε αντίθεση με τους συνταξιούχους και τους δημοσίους υπαλλήλους - οι νέοι δεν έχουν συνδικαλιστικά όργανα. Προσέξτε!
Οι δαπάνες για τη στήριξη της οικογένειας και των παιδιών, ως ποσοστό του ΑΕΠ, είναι οι μικρότερες σε όλη την Ευρώπη.
Οι δαπάνες της Ελλάδας για την ανεργία είναι οι χαμηλότερες στις χώρες της ευρωζώνης ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Αντιθέτως, οι δαπάνες για συντάξεις είναι οι υψηλότερες σε όλη την Ευρώπη ως ποσοστό του ΑΕΠ. 16% στην Ελλάδα, 10,8% στην ευρωζώνη.
Αν από την αρχή της κρίσης, το πολιτικό σύστημα είχε συμφωνήσει να καταργηθούν οι διατάξεις περί πρόωρης συνταξιοδότησης και είχαμε προχωρήσει σε μια λογική αύξηση των ορίων ηλικίας, αύξηση ανάλογη με το προσδόκιμο ζωής, τότε πολλές οδυνηρές περικοπές θα είχαν αποφευχθεί.
Το Ποτάμι θα επιμείνει:
Διαγενεακή δικαιοσύνη ως πυξίδα για όλες τις οικονομικές και κοινωνικές μας αποφάσεις. Γι’ αυτό προτείναμε η διαγενεακή δικαιοσύνη να είναι συνταγματικός κανόνας και όχι απλώς μια τροπολογία σε ένα νομοσχέδιο.
Θέλουμε λοιπόν:
Ανακατανομή κοινωνικών δαπανών με προτεραιότητα σε νέους, ανέργους και οικογένειες με παιδιά.
Ακόμα και σήμερα στην Ελλάδα του 2019 - υπάρχουν παιδιά εκτός βρεφονηπιακών σταθμών.
Όταν είναι πια παγκοσμίως αποδεδειγμένο ό,τι ισότητα και ίσες ευκαιρίες έχουν τα θεμέλιά τους στην προσχολική ηλικία.
Θέλουμε:
Μηδενικές ασφαλιστικές εισφορές για μια 5ετία σε νέους αυτοαπασχολούμενους και επιστήμονες που δημιουργούν δική τους επιχείρηση.
Ριζικός επανασχεδιασμός ασφαλιστικού συστήματος με λιγότερες υποχρεωτικές εισφορές και ανταποδοτικότερες παροχές όπως έχουμε προτείνει από το 2016.
Η μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού δεν είναι ζήτημα ιδεολογικής αντιπαράθεσης αλλά αμετάκλητης δημογραφικής πραγματικότητας.
Θέλουμε μείωση του συνολικού ποσού φόρων και εισφορών που καλείται να πληρώσει ο εργαζόμενος. Διότι όταν ο εργαζόμενος πληρώνει πάνω από 55% σε φόρους και εισφορές δεν έχει κίνητρο να παραμείνει στη χώρα να εργαστεί. Το άθροισμα φόρων και εισφορών σε μια δίκαιη κοινωνία δεν μπορεί να υπερβαίνει το 40% για τα μεσαία εισοδήματα.
Και το αφορολόγητο θα πρέπει να αυξάνεται σημαντικά και να είναι σε συνάρτηση του αριθμού των παιδιών κάθε οικογενείας.
Θέλουμε, δημιουργία δύο κόμβων νεοφυών επιχειρήσεων σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα.
Και τέλος, θέλουμε κύριοι της ΝΔ, τα παιδιά των μεταναστών που τελειώνουν το ελληνικό σχολείο να αποκτούν αυτομάτως την ελληνική ιθαγένεια χωρίς καμία άλλη προϋπόθεση. Είναι ντροπή ότι υπάρχουν παιδιά των μεταναστών που έχουν πάει 6 χρόνια Δημοτικό, 3 χρόνια Γυμνάσιο και 3 χρόνια Λύκειο και στο Πανεπιστήμιο περιμένουν, αν και εφόσον, να πάρουν την ελληνική ιθαγένεια. Να επιστρέψουμε στα λόγια του Κωστή Στεφανόπουλου που είχε πει ότι αυτοί που είναι παρόντες στα ελληνικά σχολεία, που σπουδάζουν την ελληνική παιδεία γίνονται αυτομάτως Έλληνες. Νομίζω ότι μπορούμε να βρούμε μια λύση και νομίζω ότι θα πρέπει να τη βρούμε με ευρωπαϊκή κατεύθυνση. Τα παιδιά των μεταναστών και των προσφύγων που τελειώνουν ελληνικό σχολείο πρέπει να παίρνουν αυτομάτως χωρίς καμιά άλλη προϋπόθεση την ελληνική ιθαγένεια.
Από τα στοιχεία που μας κατακλύζουν θα επιλέξω δύο που δεν είναι όσο πρέπει προβεβλημένα.
Έχουμε τις λιγότερες γεννήσεις εκτός γάμου. Μόλις 9%, όταν στην Ευρωζώνη είναι πάνω από 40%.
Επιπρόσθετα, ο φόβος της μονογονεϊκής οικογένειας ό,τι δεν θα υπάρξει καμία στήριξη - εμποδίζει πολλές γυναίκες να κάνουν και να μεγαλώσουν μόνες τους ένα παιδί!
Χρειαζόμαστε, λοιπόν, στήριξη των γυναικών, με καθαρούς κανόνες στον δημόσιο, αλλά κυρίως στον ιδιωτικό τομέα γιατί θα πρέπει να παραδεχθούμε ότι πολλές φορές κυριαρχούν κανόνες απαρτχάιντ για τις νέες μητέρες.
Και το άλλο στοιχείο που θα πρέπει να μας προβληματίσει είναι ότι από τις χώρες της ευρωπαϊκής Μεσογείου, η Ελλάδα είναι, και εδώ, στο δημογραφικό, στη χειρότερη θέση.
Το 2050 εκτιμάται ότι η Ελλάδα θα έχει πληθυσμό 8,9 εκατομμύρια. Η μεγαλύτερη μείωση από όλες τις μεσογειακές χώρες. Στην Ισπανία, μάλιστα, εκτιμούν ότι θα έχουν αύξηση πληθυσμού. Γιατί; Γιατί οι δικοί μας νέοι φεύγουν για τον Βορρά; Γιατί το εργατικό δυναμικό κατευθύνεται εκεί που υπάρχουν προοπτικές. Και προφανώς αυτοί που φεύγουν είναι οι δημιουργικοί, οι ανήσυχοι. Αυτοί που μένουν είναι λίγοι γενναίοι που πάντα θα μένουν και θα προσπαθούν και οι συνταξιούχοι, οι δημόσιοι υπάλληλοι και όσοι ελπίζουν να διοριστούν. Εμείς θα επιμείνουμε Μεταναστεύει η δημιουργία, παραμένει η πελατεία.
Η πολιτική είναι προτεραιότητες στην κατανομή των πόρων, στην προώθηση μεταρρυθμίσεων. Αλλά, όλες αυτές οι προτεραιότητες πρέπει να ενταχθούν σε ένα σχέδιο που για μας έχει τίτλο «η Ελλάδα αλλιώς!»
Δεν θα πανηγυρίσω, λοιπόν, όπως οι άλλοι αρχηγοί- για το κοινό πόρισμα της διακομματικής επιτροπής για το δημογραφικό.
Το Ποτάμι θα πανηγύριζε εάν ομονοούσαμε σε μια πολιτική με προτεραιότητα στους νέους, στην εργασία, στην οικογένεια.
Δυστυχώς όμως οι πολιτικές αποφάσεις και οι συζητήσεις στη Βουλή γίνονται με το βλέμμα στις επόμενες κάλπες και όχι τις επόμενες γενιές.
Δείτε το βίντεο:
Δείτε φωτογραφίες:
Φωτογραφίες: Αφροδίτη Χουλάκη