1 Απριλίου, 2016

Με fast truck αδιαφανείς διαδικασίες και το προσφυγικό

«Θα μας εξηγήσετε κ. Υπουργέ τι γίνεται με τα ευρωπαϊκά κονδύλια, με την βοήθεια που έχουν υποσχεθεί οι εταίροι μας από την Ευρώπη και, σύμφωνα με τον επίτροπο κ. Αβραμόπουλο, είναι διαθέσιμα προς απορρόφηση ήδη από το περασμένο καλοκαίρι;». Αυτό το ερώτημα έθεσε ο Ιάσονας Φωτήλας, ειδικός αγορητής του Ποταμιού, στην Ολομέλεια, σχετικά με το σχέδιο νόμου για την Υπηρεσία Ασύλου.

Ο κ. Φωτήλας αναφέρθηκε στον νέο παντοκράτορα Υπουργό Εσωτερικών, ο οποίος θα καθορίζει τα κριτήρια αξιολόγησης για τους «φορείς της κοινωνίας των πολιτών», που θα ασκούν αρμοδιότητες των Γραφείων Ασύλου, θα προβεί σε προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ περίπου 1200 ανθρώπων, με αποδοχές μερικών εξ αυτών καθ’ υπέρβαση καθοριζόμενες από αυτόν και φυσικά θα προχωρά και σε κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων σύναψη συμβάσεων για πραγματοποίηση κάθε μορφής έργου.

Ο βουλευτής Αχαΐας επεσήμανε τις ευθύνες και της πρώτης και της δεύτερης φοράς Αριστερά: Η «πρώτη» με τις πολιτικές ανοικτών συνόρων, μακριά η FRONTEX και η «δεύτερη» με τις τεράστιες καθυστερήσεις και έναν Υπουργό, που απεδείχθη λίγος και μόνος. Και με ανύπαρκτους Υπουργούς στην εξωτερική πολιτική, αφού ούτε την Τουρκία αναγκάσαμε να περιορίσει τις ροές στα παράλιά της, ούτε τους εταίρους μας πείσαμε ότι δεν πρέπει να κλείσουν τα σύνορά τους.

Καταλήγοντας, ο κ. Φωτήλας τόνισε ότι προκειμένου να υπερασπιστούμε την Ελλάδα, το Ποτάμι θα ψηφίσει το νομοσχέδιο. Όμως, όλες οι υγιείς δημοκρατικές δυνάμεις της χώρας πρέπει να κηρύξουν «ένα νέο ανένδοτο κατά των δήθεν δημοκρατών, που λυμαίνονται τον τόπο μας».

Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ:

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

200 τόσες σελίδες σε μια ημέρα. Αν διάβαζα τόσο στο Πανεπιστήμιο, θα είχα τελειώσει με 12. Τέλος πάντων! Ας ξεκινήσουμε.

Άρθρο 2 παρ. 7: Ακόμα και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών(!!!) θα μπορούν να ασκήσουν αρμοδιότητες των Γραφείων Ασύλου και μάλιστα αυτοί οι φορείς που ανταποκρίνονται, όπως λέτε, στις κατάλληλες προδιαγραφές ποιότητας και ασφάλειας! Και ποιος θα καθορίζει αν αυτοί οι φορείς πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις;

Μας το εξηγείτε λίγο πιο κάτω, διατυπώνοντας ότι τα κριτήρια θα τα θέτουν με ΚΥΑ οι Υπουργοί Εσωτερικών Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Οικονομίας!!! δηλαδή οι Υπουργοί θα κανονίζουν τα κριτήρια αξιολόγησης των ΜΚΟ; Είναι δυνατόν να ακούγονται αυτά σε Κοινοβούλιο Ευρωπαϊκής χώρας ή πλησιάζουμε πια τόσο πολύ την Αφρική;

Για να τα πούμε ξεκάθαρα, όμως, όπως το διατύπωσε εχθές ο καθηγητής Διοικητικού Δικαίου κ. Λαζαράτος στον τύπο: «Η Ελλάδα παραβιάζει για μια ακόμη φορά, μαζικά πλέον, το άρθρο 3 της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του ανθρώπου. Το άρθρο 3 της ΕΣΔΑ ισχύει για κάθε άνθρωπο εκτός «δομής», κάτω από τον ήλιο, τον αέρα και τη βροχή. Διά της παθητικότητας, αναβλητικότητας και γενικής αβελτηρίας ως προς την έγκαιρη λήψη των αναγκαίων υλικών και νομικών μέτρων, η Ελλάδα έχει καταστήσει τους πρόσφυγες και μετανάστες της Ειδομένης θύματα ταπεινωτικής μεταχειρίσεως, η οποία δείχνει έλλειψη σεβασμού στην αξιοπρέπειά τους, δημιουργώντας τους εύλογα αισθήματα φόβου, άγχους και κατωτερότητας, ικανά να τους οδηγήσουν στην απελπισία».
Δημιουργείτε νέες δομές με προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ περίπου 1200 ανθρώπων για 8-16 μήνες και με αποδοχές μερικών εξ αυτών καθ’ υπέρβαση καθοριζόμενες μάλιστα από τον Υπουργό Εσωτερικών!

Και πώς να μην χαμογελάσουμε επίσης «πικρά» όταν βλέπουμε στη έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους, που σημειωτέων δεν αναφέρει συνολικό εκτιμώμενο κόστος, αλλά μόνο εκτιμώμενες δαπάνες!, ότι θα πληρώνονται τα επιδόματα ευθύνης από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων! (σελ. 9 της έκθεσης). Το γνωστό πελατειακό κράτος σε νέες δόξες!

Και βέβαια η σύναψη συμβάσεων για την πραγματοποίηση κάθε μορφής έργου σχετιζόμενο με την υποδοχή και διαμονή των προσφύγων και μεταναστών θα γίνεται κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων, με ανάθεση και χωρίς γνώμη της Ενιαίας Αρχής Συμβάσεων μέχρι και 31.12.2016 (είναι το άρθρο 19)!

Πάρτι πραγματικό προβλέπεται κι εμείς δεν θα ψηφίσουμε βέβαια τη διάταξη αυτή, όπως και την αντίστοιχη του άρθρου 72 που ευτυχώς αποσύρατε όπως είδαμε μαζί με το άρθρο 73.

Θα μας εξηγήσετε κ. Υπουργέ τι γίνεται με τα ευρωπαϊκά κονδύλια, με την βοήθεια που έχουν υποσχεθεί οι εταίροι μας από την Ευρώπη και, σύμφωνα με τον επίτροπο κ. Αβραμόπουλο, είναι διαθέσιμα προς απορρόφηση ήδη από το περασμένο καλοκαίρι;

Διαβάζουμε στην έκθεση του ΓΛΚ ότι ο κρατικός προϋπολογισμός θα επιβαρυνθεί από τη δημιουργία όλων αυτών των νέων δομών, από τις χωρίς διαγωνισμούς προμήθειες, από τα έξοδα που ήδη έγιναν και αυτά που θα γίνουν για τη μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών, με ποσά εκατομμυρίων ευρώ και αυτά χωρίς να αποτυπώνεται το συνολικό κόστος.

Θα μας εξηγήσετε τι γίνεται με τα ευρωπαϊκά κονδύλια, αυτά που απαιτείται να γίνεται έργο για να απελευθερωθούν;

Έχουμε λάβει από την Ε.Ε ως τώρα έστω και ένα ευρώ; Αν όχι, γιατί; Ποιος θα δώσει λόγο για την μη απορρόφηση κονδυλίων;

Απαιτούμε εξηγήσεις και επαναλαμβάνουμε ότι θα παρακολουθούμε στενά όλες τις εφεξής ενέργειες που αφορούν σε δαπάνες για το προσφυγικό. Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει η ανθρωπιστική κρίση αφορμή για πάρτι κάποιων υμετέρων.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ας κάνουμε όμως μια γρήγορη ανασκόπηση του ζητήματος. Οι ευθύνες της κυβέρνησης της πρώτης φοράς Αριστερά είναι τεράστιες. Ξεκινώντας από τις πολιτικές των ανοικτών συνόρων, του μακριά η FRONTEX από το Αιγαίο - ενώ τώρα το ΝΑΤΟ μας αρέσει-, του κάτω ο φράχτης, των διαταγών Νίτσα, του ανοίξαμε και σας περιμένουμε, του περάστε-λιαστείτε-εξαφανιστείτε. Οι διάφοροι ανά τον κόσμο εγκληματίες διακινητές θα έπρεπε να ανακηρύξουν την κα Χριστοδουλοπούλου σε εθνική τους ευεργέτιδα. Κακόμοιροι από όλο τον κόσμο βρέθηκαν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα, χωρίς να θέλουν να μείνουν και χωρίς να μπορούν να φύγουν. Και ούτε προβλέπεται να φύγουν. Είναι μέρος της συμφωνίας. Μόνο όσοι μπήκαν από την επομένη της συμφωνίας ελπίζουν και ελπίζουμε ότι κάποτε θα φύγουν. Όσοι μπήκαν νωρίτερα, οι περισσότεροι δηλαδή, θα μείνουν εδώ!! Μαροκινοί αντί να κάνουν ένα μακροβούτι και να βρεθούν στην Ισπανία προτιμούν να ταξιδέψουν μέχρι τα παράλια της Μικράς Ασίας και να περάσουν απέναντι. Γιατί άραγε;

Όμως, και η κυβέρνηση της δεύτερης φορά Αριστερά δεν τα κατάφερε καλύτερα. Παρά την σαφώς πιο σοβαρή στάση του Υπουργού από την προκάτοχο του «ένας κούκος δεν φέρνει την Άνοιξη». Και ο κος Μουζάλας απεδείχθη λίγος για την κατάσταση. Λίγος και μόνος. Διοικώντας ένα νεοσύστατο υπουργείο χωρίς πόρους, χωρίς σαφείς αρμοδιότητες ήταν επί της ουσίας έρμαιο της ορέξεως του κου Καμμένου και του κάθε κου Καμμένου. Αποτέλεσμα; Τεράστιες καθυστερήσεις σε όλα τα συμφωνηθέντα. Hot Spots και δομές φιλοξενίας, για την δημιουργία των οποίων δεσμευτήκαμε τον Οκτώβριο, τις υλοποιούμε σήμερα με φαστ τρακ αδιαφανείς διαδικασίες απευθείας αναθέσεων, ενώ αν τις ξεκινούσαμε εγκαίρως θα μπορούσαμε να τις κάνουμε με κανονικές διαφανείς διαδικασίες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στο λογαριασμό.

Σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής η Τουρκία παίζει μπάλα μόνη της, οι Υπουργοί μας ανύπαρκτοι. Δύο ήταν οι διπλωματικοί στόχοι της χώρας μας. Πρώτον να αναγκάσουμε τους γείτονες να κάνουν αυτό που οφείλουν. Να ελέγξουν και να περιορίσουν τις ροές στα παράλια τους. Και δεύτερον να πείσουμε τους εταίρους ότι δεν πρέπει να κλείσουν τα σύνορά τους. Αποτύχαμε οικτρά και στους δύο στόχους. Αναγκαστήκαμε να αποδεχτούμε μια συμφωνία που εκ των προτέρων γνωρίζουμε και όλοι σχεδόν δημόσια παραδεχόμαστε ότι δεν πρόκειται να εφαρμοστεί. Σχεδόν όλοι γνωρίζουμε ότι η Ευρώπη αποφάσισε και η Ελλάδα αποδέχτηκε να μετατραπεί για τα επόμενα χρόνια σε μια μεγάλη αποθήκη ψυχών.

Το ΠΟΤΑΜΙ πρότεινε την σύσταση ενός ΥπερΥπουργού με αυξημένες αρμοδιότητες που να μπορεί να πάρει γρήγορα αποφάσεις, χωρίς να είναι έρμαιο του ενός και του άλλου. Ο Πρωθ/γός το αρνήθηκε. Αργότερα το κατάλαβε, αλλά για λόγους εγωισμού δεν μπορούσε να το παραδεχτεί. Έτσι έφτιαξε ένα όργανο που είναι αδύνατον να λειτουργήσει. Γιατί εκτός από ανίκανους, αποτελείται από ανθρώπους με τεράστιες ιδεολογικές αποκλίσεις. Το αποτέλεσμα; O καθένας να κάνει του κεφαλιού του. Υπουργοί διαπληκτίζονται στα κανάλια δημόσια, o κος Τόσκας διαπληκτίζεται με τον κο Καμένο για το ποια η θέση του στρατού στο Προσφυγικό, ο κος Κυρίτσης, καθ’ ύλη αρμόδιος για την ενημέρωση, δηλώνει δημόσια στα κανάλια ότι δεν θα υπάρξουν κλειστά κέντρα κράτησης για τους μετανάστες -είναι εκτός της πολιτικής της κυβέρνησης, την ίδια στιγμή ο κος Μουζάλας δηλώνει ότι οι πρόσφυγες θα πηγαίνουν σε ανοικτές δομές φιλοξενίας και οι μετανάστες θα οδηγούνται σε κλειστά κέντρα κράτησης. Ο κος Κυρίτσης δηλώνει δημόσια ότι η Αμυγδαλέζα είναι κλειστή και δεν ξέρει τι λέει ο κος Μουζάλας, που την ίδια στιγμή δηλώνει ότι η Αμυγδαλέζα ζει και βασιλεύει.

Ο κος Μάρδας γίνεται ανέκδοτο και χλευάζεται από όλους περιλαμβανομένου και του Μαξίμου, δηλώνοντας ότι με τους πρόσφυγες θα λύσουμε τόσο το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας όσο και αυτό των επενδύσεων. Ο Υπουργός Εσωτερικών δηλώνει ότι η Ειδομένη είναι Νταχάου, την ίδια στιγμή που ο ανεκδιήγητος Υπουργός Πολιτισμού δηλώνει ότι η Ειδομένη περιποιεί τιμή για την χώρα- βέβαια τι καλύτερο μπορεί να περιμένει κανείς από έναν Υπουργό Πολιτισμού ο οποίος κατήντησε τον Πολιτισμό μας να είναι τα κείμενα του Ξηρού και η αριστερή ιδεολογία της «τσουτσούνας».

Μας κοροϊδεύετε ότι προσπαθείτε να πείσετε τους πρόσφυγες να φύγουν από την Ειδομένη και τον Πειραιά λες και αν τους πείσετε έχετε που να τους πάτε. Απαντήστε κε Υπουργέ. Αν τους πείσετε σήμερα να φύγουν, έχετε που να τους πάτε; Απάντησε για σας ο καθ’ ύλη αρμόδιος για ενημέρωση. Την Δευτέρα οι διαθέσιμες θέσεις στις διάφορες δομές ανά την χώρα ανέρχονταν σε 1.800. Οι πρόσφυγες και μετανάστες στο Πειραιά είναι περίπου 6.000 και στην Ειδομένη 15.000. Και δήθεν το ρίχνετε στο ανθρωπιστικό. Μα να τους διώξουμε με την βία; Τρίχες κατσαρές. Εκεί τους θέλετε και γι' αυτό εκεί τους κρατάτε. Λες και είναι δυνατόν να στέκει σε ένα κυρίαρχο κράτος το επιχείρημα "Δεν φεύγουν γιατί δεν θέλουν". Και εδώ είμαστε και θυμηθείτε το. Θα είναι μέρα μεσημέρι, που θα τους πάρετε από εκεί με τα ΜΑΤ και κατά πάσα πιθανότητα δεν θα επιτρέψετε ούτε τις κάμερες να είναι παρούσες. Το έχετε ξανακάνει.
Δημοκράτες της φακής.

Ναι, λοιπόν, θα το ψηφίσουμε το νομοσχέδιο. Γιατί αλλιώς οι Τούρκοι από Δευτέρα θα λένε στους Ευρωπαίους πόσο αναξιόπιστη για άλλη μια φορά είναι η Ελλάδα και πως δεν είναι αυτοί που παραβιάζουν τις συμφωνίες, αλλά εμείς.

Πολύ φοβάμαι πως κάθε μέρα που περνάει με αυτή την κυβέρνηση στην εξουσία θα είναι και πιο καταστροφική για την χώρα. Δεν συζητάμε πλέον κοι συνάδελφοι για μια καλή ή κακή κυβέρνηση, για μια καλύτερη ή χειρότερη κυβέρνηση από τις προηγούμενες, μιλάμε για μια εθνικά επικίνδυνη κυβέρνηση που πρέπει άμεσα χτες αν είναι δυνατόν, με δημοκρατικές διαδικασίες να απομακρυνθεί από την εξουσία.

Και η ζημιά ίσως ακόμα μεγαλύτερη και από αυτή στη οικονομία ή στη διαχείριση του προσφυγικού, είναι σε θεσμούς όπως η δικαιοσύνη, η παιδεία, η δημόσια διοίκηση, ο πολιτισμός. Ένα καθεστώς σοβιετικού τύπου χτίζεται δίπλα μας και εμείς τους ζητάμε να κυβερνήσουν
Η ευθύνη είναι και δική μας κοι συνάδελφοι. Δεν μπορούμε να παραμένουμε απλοί παρατηρητές. Δεν μπορούμε να ζητάμε από αυτήν την κυβέρνηση να κυβερνήσει. Δεν διορίζεις ως επόπτη γραμμών έναν τυφλό και μετά του ζητάς να σου πει «σονι και καλά» αν ήταν «οφ σαιντ».
Αυτή η κυβέρνηση ούτε θέλει ούτε μπορεί να κυβερνήσει. Το μόνο που μπορεί πλέον να κάνει είναι να μας καταστρέψει ολοκληρωτικά.

Ούτε αυτή η κυβέρνηση μπορεί, αλλά πολύ φοβάμαι ούτε οποιαδήποτε κυβέρνηση δύναται να προκύψει από αυτή τη βουλή. Αφού υποχρεωτικά θα έχει ως βασικό κορμό πάλι το ΣΥΡΙΖΑ.

Όλα τα κόμματα, όλες οι υγιείς δημοκρατικές δυνάμεις της χώρας, όλοι οι πολίτες που συναισθάνονται την ευθύνη, οφείλουν να συμμαχήσουν με έναν κοινό σκοπό. Να πέσει αυτή η κυβέρνηση! Να απομακρυνθεί ο ΣΥΡΙΖΑ από την εξουσία.

Όλοι μαζί πρέπει να κηρύξουμε ένα νέο ανένδοτο κατά των δήθεν δημοκρατών που λυμαίνονται τον τόπο μας.

Σας ευχαριστώ

Ιάσονας Φωτήλας - Αχαΐας