11 Μαρτίου, 2016

Με έξωση «τιμά» το Υπουργείο Πολιτισμού τη μνήμη της Μελίνα Μερκούρη

Ερώτηση προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κατέθεσαν οι Βουλευτές με Το Ποτάμι Σπύρος Δανέλλης (Ηρακλείου) και Γρηγόρης Ψαριανός (Β’ Αθήνας), σχετικά με τον κίνδυνο έξωσης που αντιμετωπίζει πια το Ίδρυμα «Μελίνα Μερκούρη».

Την προηγούμενη Παρασκευή ο Παναγιώτης Δούρος και η Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη κοινοποίησαν στο Ίδρυμα έγγραφο σύμφωνα με το οποίο ζητούν από το Ίδρυμα, είτε να συστεγαστεί με κάποια υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού, είτε διαφορετικά να διαθέσει το χώρο του κτιρίου που στεγάζεται στην οδό Πολυγνώτου 9- 11 στην Πλάκα.

Είναι πραγματικά εντυπωσιακός ο τρόπος που επιλέγει το Υπουργείο Πολιτισμού να «τιμήσει» τη μνήμη της Μελίνας Μερκούρη, της γυναίκας που συνδέθηκε άρρηκτα με την πορεία του πολιτισμού στην Ελλάδα.

Το Ίδρυμα «Μελίνα Μερκούρη» είναι απολύτως αυτοχρηματοδοτούμενο, συντηρεί στους χώρους τόσο το προσωπικό της αρχείο, όσο και το αρχείο του σκηνοθέτη Ζυλ Ντασσέν και παραμένει συνεπές με τους στόχους του, συμβάλλοντας στην προβολή και διάδοση του ελληνικού πολιτισμού εντός και εκτός της χώρας. Παράλληλα συνεχίζει να υποστηρίζει το όραμα της Μελίνας Μερκούρη για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού
Θέμα: Έξωση στο Ίδρυμα «Μελίνα Μερκούρη»

Το υπουργείο Πολιτισμού φαίνεται πως «τιμά» το έργο και την προσφορά της Μελίνας Μερκούρη στο χώρο του πολιτισμού, αποφασίζοντας να κάνει έξωση στο Ίδρυμα «Μελίνα Μερκούρη». Αυτό προκύπτει, από έγγραφο που κοινοποιήθηκε στο Ίδρυμα την προηγούμενη Παρασκευή, σύμφωνα με το οποίο ο Παναγιώτης Δούρος και η Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη ζητούν από το Ίδρυμα, είτε να συστεγαστεί με κάποια υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού, είτε διαφορετικά να τους διαθέσει το χώρο.

Το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη που ιδρύθηκε, αμέσως από το θάνατο της, από τον σκηνοθέτη Ζυλ Ντασέν έχει διοργανώσει, τόσο στο κτίριο στο οποίο στεγάζεται, όσο και σε άλλες μητροπόλεις πλήθος εκθέσεων και εκδηλώσεων με κύριο θέμα την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα. Παράλληλα, στους χώρους του Ιδρύματος συντηρείται το Αρχείο Μελίνας Μερκούρη και Ζυλ Ντασσέν, προκειμένου να είναι διαθέσιμο σε φοιτητές απ' όλο τον κόσμο, καθώς το Ίδρυμα συνεργάζεται συστηματικά με ξένα πανεπιστήμια. Κάθε χρόνο μέσω του Ιδρύματος προσφέρονται δυο υποτροφίες σε φοιτητές για διδακτορική διατριβή με αντικείμενο τη θεατρολογία, τη φιλολογία ή την ιστορία. Επιπροσθέτως, ο θεσμός, πια, των ετησίων βραβείων "Μελίνα Μερκούρη" για νέες ηθοποιούς αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του Ιδρύματος.

Το παλιό νεοκλασικό κτίριο του 19ου αιώνα, στην οδό Πολυγνώτου 9- 11, στο οποίο στεγάζεται το Ίδρυμα συντηρήθηκε και ανακαινίστηκε ριζικά, έτσι ώστε να εξυπηρετήσει τις δράσεις του Ιδρύματος, στο οποίο και παραχωρήθηκε με Υπουργική Απόφαση. Αξίζει να σημειωθεί πως ανάμεσα στα ιδρυτικά μέλη του ήταν ο Φρανσουά Μιτεράν, ο Ρ. Φον Βαϊστσέκερ, ο Οδυσσέας Ελύτης,η Ελένη Βλάχου, ο Λέων Καραπαναγιώτης, ο Σερ Γιεχούντι Μενουχίν, ο Σον Κόνερι, ο Τζακ Λανγκ, ο Φεντερίκο Μαγιόρ κ.α.

Δεδομένου ότι, η αποδεδειγμένα πολυεπίπεδη δράση του Ιδρύματος δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση την οριστική του έξωση από το εν λόγω κτίριο, ούτε βέβαια τη συστέγαση με άλλη υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, καθώς αυτό θα αφαιρέσει ζωτικό χώρο από το Ίδρυμα, θέτοντας σε κίνδυνο τόσο τη φύλαξη του πολύτιμου αρχείου του, όσο και τις πολιτιστικές του δράσεις.

Δεδομένου ότι, το Ίδρυμα παραμένει απολύτως συνεπές με τους στόχους του συμβάλλοντας στην προβολή και διάδοση του ελληνικού πολιτισμού εντός και εκτός της χώρας, ενώ παράλληλα είναι απολύτως αυτοχρηματοδοτούμενο.

Δεδομένου ότι, το Υπουργείο Πολιτισμού έχει στην κατοχή του, στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας, πλήθος αναξιοποίητων κτιρίων, τα οποία ο προηγούμενος Υπουργός Πολιτισμού της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είχε δεσμευτεί πως θα τα αξιοποιήσει.

Ερωτάται ο Υπουργός:

1. Ποια είναι η υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού που χρήζει επείγουσας μετεγκατάστασης στους χώρους του Ιδρύματος «Μελίνα Μερκούρη»; Είναι δυνατή η συνέχιση της ομαλής λειτουργίας του Ιδρύματος μέσα από την «συγκατοίκηση» που προτείνετε;
2. Με ποια λογική το Υπουργείο αναζητά χώρο στο συγκεκριμένο ίδρυμα και όχι σε κάποιο από τα αναξιοποίητα κτίρια που έχει στη διάθεση του;
3. Με ποια κριτήρια επιλέχτηκε το εν λόγω κτίριο; Αμφισβητείτε το έργο και την προσφορά του Ιδρύματος «Μελίνα Μερκούρη» στον χώρο του πολιτισμού;
4. Έχετε σκοπό να προχωρήσετε και σε άλλες εξώσεις φορέων που στεγάζονται σε κτίρια που ανήκουν στο Υπουργείο Πολιτισμού;

Οι ερωτώντες Βουλευτές
Σπύρος Δανέλλης – Ηρακλείου
Γρηγόρης Ψαριανός - Β΄ Αθήνας