12 Ιουνίου, 2018

Λίστες μεγαλοκαταθετών: Κάποιος να πει στην κυβέρνηση ότι ο χρόνος είναι χρήμα

Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών

Απαντήσεις από τον Yπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, για το συνολικό ύψος φόρων και προστίμων που διαγράφονται οριστικά από τις περιβόητες λίστες Λαγκάρντ και Μπόργιανς ζητάει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς, ύστερα από την ακύρωση μεγάλου ύψους οφειλών προς το Δημόσιο, που είχαν επιβληθεί σε βάρος μεγαλοκαταθετών από τις εν λόγω λίστες.

Ο Γιώργος Αμυράς ζητάει να μάθει, γιατί η κυβέρνηση δεν προχώρησε άμεσα και κατά προτεραιότητα στον φορολογικό έλεγχο και τη βεβαίωση προστίμων των παραβατών και «τι εισπράξατε» κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018 από τις λίστες μεγαλοκαταθετών.

Είναι ντροπή να καλούνται οι υπερφορολογούμενοι πολίτες να πληρώσουν το μάρμαρο των μεγαλοφοροφυγάδων, επειδή η κυβέρνηση είτε δεν θέλει είτε δεν μπορεί να σπάσει αυγά.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: Απώλεια εσόδων από την παραγραφή υποθέσεων μεγάλης φοροδιαφυγής, ακύρωση βεβαιωθέντων προστίμων και ποινική ατιμωρησία για τους εμπλεκόμενους στις λίστες μεγαλοκαταθετών και εμβασμάτων εξωτερικού

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), βάσει των πληροφοριακών συστημάτων ELENXIS και TAXIS μέχρι την 31η-12-2017 από τις λίστες «Λαγκάρντ», «Μπόργιανς» και εμβασμάτων εξωτερικού από τις 3.434 φορολογικές υποθέσεις στις οποίες ξεκίνησε ο έλεγχος ολοκληρώθηκε σε 1.934 ενώ από τα 919.036.158,68 ευρώ που βεβαιώθηκαν συνολικά είχαν εισπραχθεί μόλις τα 107.306.176,25 ευρώ.

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, η πενιχρή αυτή αναλογία ένα προς εννέα ανάμεσα σε βεβαιωθέντα και εισπραχθέντα ποσά από τις λίστες μεγαλοκαταθετών και εμβασμάτων εξωτερικού ήδη έχει αρχίσει να μειώνεται ακόμη περισσότερο εξαιτίας της ακύρωσης αποφάσεων επιβολής φόρων και προστίμων, που έχουν εκδοθεί από το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) σε βάρος οικονομικά ισχυρών Ελλήνων φορολογουμένων βάσει τριών αποφάσεων που εξέδωσε το 2017 το Συμβούλιο της Επικρατείας και τριών γνωμοδοτήσεων του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) που έκανε άμεσα δεκτές η ΑΑΔΕ.

Σύμφωνα μάλιστα με την τρίτη γνωμοδότηση του ΝΣΚ (υπ’ αριθμόν 254/2017), που έκανε δεκτή ο διοικητής της ΑΑΔΕ, κ. Πιτσιλής δεν θα είναι δυνατή μεταξύ άλλων η υποβολή μηνυτήριας αναφοράς από τα αρμόδια φορολογικά όργανα και κατά συνέπεια η ποινική δίωξη και τιμωρία για τους εν λόγω υπαίτιους μεγάλης φοροδιαφυγής.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση προαναγγέλει αυξήσεις στο ΕΝ.Φ.ΙΑ. για ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων και στις αποκαλούμενες «λαϊκές» γειτονιές γεγονός που δημιουργεί μείζον ζήτημα εφαρμογής φορολογικής και ποινικής δικαιοσύνης από μέρους της κυβέρνησης αλλά και προφανούς ανικανότητάς της να πράξει τα αυτονόητα όλα αυτά τα τρία χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:

1. Πόσα πρόσωπα, φυσικά και νομικά, που υπήρχαν στις εν λόγω λίστες, ελέγχθησαν από τις 31-12-2017 έως σήμερα; Σε ποιο βαθμό αυξήθηκε η βεβαίωση και η είσπραξη των οφειλών και των προστίμων στο πρώτο εξάμηνο του 2018 και ποια αναμένετε να είναι η εισπραξιμότητα από τις υποθέσεις για τις οποίες ήδη εκκρεμεί ή αναμένεται να ξεκινήσει ο έλεγχος;

2. Πόσες αιτήσεις-προσφυγές ακύρωσης αποφάσεων επιβολής φόρων και προστίμων έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα στις αρμόδιες φορολογικές αρχές και τα δικαστήρια έως σήμερα και σε τι ύψος προστίμων αφορούν;

3. Για ποιους λόγους καθυστέρησε τόσο πολύ ο έλεγχος των εν λόγω υποθέσεων;

4. Πόσες υποθέσεις φορολογικού ελέγχου από τις εν λόγω λίστες αναμένετε να «ανοίξουν» στο επόμενο διάστημα;

5. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε για την εφαρμογή της φορολογικής και ποινικής δικαιοσύνης και συνακόλουθα την ικανοποίηση του περί κοινού δικαίου αισθήματος των Ελλήνων φορολογουμένων;
Ο ερωτών βουλευτής
Γιώργος Αμυράς, Β’ Αθήνας