23 Μαρτίου, 2017

Λίγοι πληρώνουν πολλά και πολλοί πληρώνουν λίγα

Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών

Εκατοντάδες φορολογικοί νόμοι, τροπολογίες και εγκύκλιοι, χιλιάδες υπουργικές αποφάσεις από το 1975 μέχρι και σήμερα, αλλά το αποτέλεσμα παραμένει το ίδιο: Λίγοι πληρώνουν πολλά και πολλοί πληρώνουν λίγα! Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι 120.000 πολίτες πληρώνουν το 29,5% του συνόλου του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων που εισπράττει το κράτος. Τα στοιχεία έδειξαν ακόμη, ότι το Δημόσιο χάνει ετησίως έως και 16 δις ευρώ λόγω της φοροδιαφυγής, ποσό το οποίο αποτελεί το 32% των συνολικών ετήσιων εσόδων του κράτους. Το θέμα της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης, προκειμένου να αποκατασταθούν οι αδικίες και να γίνει πιο δίκαιη η κατανομή των φορολογικών βαρών, αναδεικνύουν με ερώτηση στη Βουλή προς τον Υπουργό Οικονομικών οι βουλευτές με το Ποτάμι, Γιώργος Αμυράς (Β΄ Αθηνών), Σπύρος Δανέλλης (Ηρακλείου), Γιώργος Μαυρωτάς (Αττικής) και Γρηγόρης Ψαριανός (Β΄Αθηνών). Παράλληλα, ζητούν να πληροφορηθούν σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για το συγκεκριμένο ζήτημα και ποιες είναι οι κυβερνητικές προσπάθειες για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής και του λαθρεμπορίου καπνικών, ποτών και πετρελαιοειδών. Τέλος, καλούν το Υπουργείο να δώσει στοιχεία στη Βουλή για την εισπραξιμότητα των προστίμων σε βεβαιωμένες περιπτώσεις φοροδιαφυγής τα έτη 2014, 2015 και 2016.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς: τον Υπουργό Οικονομικών

ΘΕΜΑ: «Λίγοι πληρώνουν πολλά και πολλοί πληρώνουν λίγα»

Είναι γνωστό σε όλους εδώ και δεκαετίες, ότι το φορολογικό βάρος της χώρας το σηκώνουν λιγότεροι από τους μισούς Έλληνες και μάλιστα κατά συντριπτική πλειοψηφία οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Μία κατάσταση η οποία στην εποχή των μνημονίων των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν έχει αλλάξει, καθώς οι μεταρρυθμίσεις φορολογικού εξορθολογισμού είναι αναιμικές και αποσπασματικές ενώ οι εισπραχθείσες εισφορές συνεχίζουν να προκύπτουν κυρίως από τις συνήθεις κατηγορίες πολιτών εξαντλώντας την όποια φοροδοτική τους ικανότητας και διαθέσιμο εισόδημα.

Σύμφωνα με μελέτη που στηρίχθηκε σε επίσημα στοιχεία του 2011 (ως το 2011, δημοσιεύονταν με δομημένο τρόπο στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων) και ανεπίσημα στοιχεία του 2014, εκτιμάται ότι 120.000 πολίτες πληρώνουν το 29,5% του συνόλου του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων που εισπράττει το κράτος.

Από τη μελέτη προκύπτει ότι το Δημόσιο χάνει ετησίως έως και 16 δισεκατομμύρια ευρώ λόγω της φοροδιαφυγής, ποσό το οποίο αποτελεί το 32% των συνολικών ετήσιων εσόδων του κράτους. Τα διαφυγόντα έσοδα από τη φοροδιαφυγή των φυσικών προσώπων υπολογίζονται από 1,9% ως 4,7% του ΑΕΠ ετησίως, ενώ από τη φοροδιαφυγή στον ΦΠΑ οι απώλειες εκτιμώνται στο 3,5% του ΑΕΠ. Όσο αφορά το λαθρεμπόριο ποτών, τσιγάρων και καυσίμων οι απώλειες ανέρχονται στο 0,5% του ΑΕΠ, και από τα νομικά πρόσωπα στο 0,15% του ΑΕΠ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα σύνολο μέτρων για την ανακούφιση 1 εκατομμύριου ανθρώπων που ζουν κάτω από το όριο της ακραίας φτώχειας θα είχε ετήσιο κόστος 2,7 δισ. ευρώ και θα μπορούσε να καλυφθεί με μείωση της φοροδιαφυγής κατά 15%.

Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, από το 1975 μέχρι και το 2015 ψηφίσθηκαν 250 φορολογικά νομοθετήματα και τροπολογίες, μαζί με άλλους 3.450 νόμους και 115.000 υπουργικές αποφάσεις. Τους τελευταίους 30 μήνες έχουν ψηφιστεί 6 αμιγώς φορολογικοί νόμοι με 177 άρθρα και 17 νόμοι, στους οποίους συμπεριλήφθηκαν 71 νέες φορολογικές διατάξεις. Για τις διατάξεις αυτές εκδόθηκαν 111 υπουργικές αποφάσεις και 138 διευκρινιστικές εγκύκλιοι.

Κατά τη διάρκεια της κρίσης συρρικνώθηκαν σημαντικά τα εισοδήματα των φορολογουμένων και διατηρήθηκε η αναποτελεσματικότητα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Η υπερφορολόγηση και η πολυνομία καθώς και η ανυπαρξία κινήτρων και αντικινήτρων προς τους φορολογουμένους, αποτελούν τις αιτίες της φοροδιαφυγής, η οποία παρά τα σκληρά μέτρα των τελευταίων χρόνων δεν φαίνεται να μειώνεται.

Παρακάτω παρατίθενται οι ισχύοντες κλίμακες φορολογίας και συντελεστές εισφοράς αλληλεγγύης για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες:

Κλιμάκιο Εισοδήματος (ευρώ)

Συνολική Φορολογική Επιβάρυνση % (μαζί με εισφορά αλληλεγγύης)

0 - 9.000

0%

(μέσω έκπτωσης φόρου)

9.000 - 20.000

24,2%

20.000 - 30.000

34%

30.000 - 40.000

43,5%

> 40.000

52,5% ως 55%

Στη βάση των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Σε τι είδους ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης με σκοπό την αποκατάσταση των αδικιών και την πιο δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών;

2. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς επί του ζητήματος αναδιάρθρωσης της φορολογικής βάσης και ποιες οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης εν όψει της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης;

3. Ποιες προληπτικές και ποιες κατασταλτικές μεθόδους καταπολέμησης της φοροδιαφυγής φοροαποφυγής και του λαθρεμπορίου καπνικών, ποτών και πετρελαιοειδών, ακολουθείτε;

4. Ποια είναι η εξέλιξη της εισπραξιμότητας των προστίμων σε διαπιστωμένες και βεβαιωμένες περιπτώσεις φοροδιαφυγής τα έτη 2014, 2015 και 2016;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Γιώργος Αμυράς – Β' Αθήνας
Σπύρος Δανέλλης – Ηρακλείου
Γιώργος Μαυρωτάς – Αττικής
Γρηγόρης Ψαριανός – Β' Αθήνας