28 Ιουλίου, 2017

Λυγουριό ή Ακρόπολη;

Ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

Αποτελεί προτεραιότητά σας η ανακήρυξη σε διατηρητέο μνημείο η ταβέρνα του Λεωνίδα στο Λυγουριό και όχι η αποκαρδιωτική εικόνα με ουρές εκατοντάδων μέτρων και ταλαιπωρία χιλιάδων επισκεπτών στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της χώρας μας; Πρόσφατα παραδείγματα η Κνωσός και η Ακρόπολη. Επόμενα παραδείγματα όλα τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι της Αττικής, που θα είναι κλειστά το ερχόμενο Σαββατοκύριακο λόγω απεργίας των εργαζομένων.

Με ερώτηση, που κατέθεσε στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος με το Ποτάμι, Γιώργος Αμυράς, καλεί την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδία Κονιόρδου, να θέσει σωστές προτεραιότητες, καθώς βρισκόμαστε στο σημαντικότερο σημείο, που ο πολιτισμός συναντά τον τουρισμό και είναι ο μοναδικός τομέας στη χώρα που γνωρίζει ανάπτυξη.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΘΕΜΑ: Οι προτεραιότητες του υπουργείου Πολιτισμού

Στο σημείο εκείνο όπου ο πολιτισμός συναντά τον τουρισμό, τον μοναδικό τομέα στη χώρα που γνωρίζει ανάπτυξη, τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι της χώρας αντιμετωπίζουν σωρεία προβλημάτων καθώς οι προτεραιότητες του υπουργείου Πολιτισμού παραμένουν λανθασμένες.

Παρά την πρωθυπουργική εξαγγελία από τη Νίσυρο για την πρόσληψη 33 αρχαιολόγων και 200 αρχαιοφυλάκων η διαδικασία παραμένει στο συρτάρι με αποτέλεσμα την αντίδραση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων του υπουργείου Πολιτισμού που εξήγγειλε απεργία.

Εν μέσω έξαρσης της τουριστικής περιόδου τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι της Αττικής θα είναι κλειστά το ερχόμενο Σαββατοκύριακο ενώ η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού ασχολείται με την ανακήρυξη σε διατηρητέο μνημείο την ταβέρνα του Λεωνίδα στο Λυγουριό.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:

1. Πότε σκοπεύετε να ολοκληρώσετε τις διαδικασίες πρόσληψης προσωπικού;

2. Σας ικανοποιεί η εικόνα που παρουσίαζε πρόσφατα η Κνωσός με ουρές εκατοντάδων μέτρων και ταλαιπωρία χιλιάδων επισκεπτών που πλήρωσαν ακριβό εισιτήριο χωρίς τις παροχές που οφείλουν να έχουν; Το ίδιο συνέβη και στην Ακρόπολη.

3. Σας ικανοποιεί η εικόνα με την περίεργη επισκέπτρια που ψέκαζε άχρωμο υγρό σε λίθινες βάσεις στο Μουσείο Βασιλικών Τάφων στις Αιγές και στην Πέλλα; Γιατί δεν υπήρχε φύλακας;

4. Τέλος Ιουλίου και το ηλεκτρονικό εισιτήριο μοιάζει με ανέκδοτο για τους Έλληνες και ξένους επισκέπτες. Πότε θα ενεργοποιηθείτε;

5. Ωστόσο αποτελεί προτεραιότητά σας να κηρύξετε διατηρητέο μνημείο την ταβέρνα του Λεωνίδα στο Λυγουριό; Η αρχιτεκτονική του κτιρίου δικαιολογεί κάτι τέτοιο;

6. Αν το περιεχόμενο που κοσμεί την ταβέρνα περιλαμβάνει φωτογραφικά τεκμήρια με σχετικές αφιερώσεις επωνύμων στον Λεωνίδα Λιακόπουλο, ας συντηρηθούν κι ας ψηφιοποιηθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ. Αφού υπάρχουν χρήματα για τέτοιες δράσεις γιατί δεν ενισχύετε και το Θεατρικό Μουσείο;

Ο ερωτών βουλευτής
Γιώργος Αμυράς, Β’ Αθήνας