9 Ιουνίου, 2016

Λέσβος: τα προβλήματα θέλουν λύσεις….τώρα!

Μετά τις απανωτές παλινωδίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στο χειρισμό του προσφυγικού ζητήματος, σε επιχειρησιακό αλλά και σε επικοινωνιακό επίπεδο, ήρθε η ώρα της «είσπραξης» των αρνητικών αποτελεσμάτων.

Σύμφωνα με δηλώσεις τοπικών παραγόντων του τουρισμού της Λέσβου, ο αριθμός των επισκεπτών μειώθηκε δραματικά με επακόλουθο την πτωτική πορεία του τζίρου των τουριστικών επιχειρήσεων. Αντίστοιχα φαινόμενα διαφορετικής έκτασης βιώνουν οι επαγγελματίες στη Χίο, Σάμο, Κω και σε άλλα νησιά του Αιγαίου. Όλα αυτά επηρεάζουν άμεσα την απασχόληση και το εισόδημα χιλιάδων οικογενειών που εργάζονται στο τομέα του τουρισμού.

Η κυβέρνηση ίσως θεωρεί την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού μέσω του τρέχοντος προγράμματος κοινωνικού τουρισμού ως μέτρο στήριξης, παρότι επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό (περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ) και ουσιαστικά αποτελεί μεταφορά πόρων και όχι καθαρή εισαγωγή εισοδήματος όπως είναι η περίπτωση του εισερχόμενου τουρισμού.

Επομένως, το ερώτημα που τίθεται επιτακτικά είναι, ποιο το σχέδιο και ποια τα συγκεκριμένα μέτρα των αρμόδιων φορέων για την άμεση ανατροπή της αρνητικής κατάστασης στον εισερχόμενο τουρισμό, ώστε το επόμενο χρονικό διάστημα να αποκατασταθεί τόσο το αίσθημα ηρεμίας και ασφάλειας των κατοίκων όσο και η ισορροπία στην οικονομική ζωή του νησιού.