6 Σεπτεμβρίου, 2016

Κρυφό έλλειμμα 2,25 δισ. ευρώ στο ασφαλιστικό

Τη στιγμή που ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Σταθάκης, ανακοινώνει ρυθμίσεις για εξόφληση χρεών του δημοσίου προς τους ιδιώτες ύψους 5,5 δισ. ευρώ, με έγγραφο που φέρεται να έστειλε στα μέσα Ιουνίου -υπό τη μορφή εξωδίκου- η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ σε πέντε ασφαλιστικά ταμεία ζητά να αποδοθούν οι οφειλόμενες εισφορές που ανέρχονται συνολικά σε 2,25 δισ. ευρώ.

Αναλυτικότερα, για τα ασφαλιστικά ταμεία ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ και ΤΑΥΤΕΚΩ το ποσό των οφειλών ξεπερνά για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο τα 2,25 δισ. ευρώ. Οι αποδοθείσες μηνιαίες εισφορές ανέρχονται σε 193 εκατ. και 194 εκατ. ευρώ, ενώ θα έπρεπε να ήταν σε μηνιαία βάση στα 347,5 εκατ. ευρώ. Οι οφειλές των ταμείων προς τον ΕΟΠΥΥ είναι στην πραγματικότητα κρυφό έλλειμμα για τους ασφαλιστικούς φορείς που πλήττουν τη βιωσιμότητά τους, καθώς, εάν αποπλήρωναν σήμερα τα 2,25 δισ. ευρώ, δεν θα ήταν σε θέση να πληρώσουν συντάξεις. Μάλιστα, το χρέος βαίνει αυξανόμενο αντί μειούμενο, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, παρά την αύξηση των εισφορών ασθένειας στις κύριες συντάξεις από 4% σε 6% που επέβαλε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. από τον Ιούνιο του 2015. Συνεκδοχικά, το έλλειμμα μεταφέρεται στον ΕΟΠΥΥ, δεδομένου ότι ελλείψει ρευστότητας ο Οργανισμός δεν είναι σε θέση να αποπληρώνει στην ώρα τους τις δαπάνες περίθαλψης των ασφαλισμένων στις οποίες συμμετέχει το κράτος.

Ο βουλευτής Λάρισας με το Ποτάμι, κ. Κώστας Μπαργιώτας, ρωτά τους αρμόδιους Υπουργούς πως σκοπεύουν να αντιμετωπίσουν το λανθάνον έλλειμμα, εάν θα υπάρξει πρόσθετη χρηματοδότηση προς τα ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης και από πού θα αντληθούν οι πόροι. Επίσης, εάν εξετάζουν το ενδεχόμενο πρόσθετων περικοπών συντάξεων ή αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών και εάν θα υπάρξει άμεσα πρόσθετη χρηματοδότηση προς τον ΕΟΠΥΥ. Τέλος, εάν αληθεύει ότι, παρά την αύξηση των εισφορών ασθένειας στις κύριες συντάξεις από 4% σε 6% που επέβαλε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. από τον Ιούνιο του 2015, το χρέος βαίνει διαρκώς αυξανόμενο αντί μειούμενο.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ

1) EΡΓΑΣΙΑΣ, KΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
2) ΥΓΕΙΑΣ

ΘΕΜΑ: «Κρυφό έλλειμμα 2,25 δισ. ευρώ στο ασφαλιστικό αποκαλύπτεται από το εξώδικο που φέρεται να έστειλε ο ΕΟΠΥΥ προς τις διοικήσεις πέντε Ταμείων»

Ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Σταθάκης, ανακοίνωσε ρυθμίσεις για εξόφληση χρεών του δημοσίου προς τους ιδιώτες ύψους 5,5 δισ. ευρώ. Σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων επεσήμανε ότι η συνολική δαπάνη του προϋπολογισμού που θα διατεθεί για την εξόφληση των χρεών προς τρίτους ορίζεται σε 5,5 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, τα 3,5 δισ. ευρώ θα εξοφληθούν εντός του 2016 και τα υπόλοιπα 2 δισ. ευρώ εντός του 2017. Σημαντικό μέρος αυτών των οφειλών αφορούν τα δημόσια νοσοκομεία και τον ΕΟΠΥΥ, με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους να ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με δημοσιεύματα, με έγγραφο που φέρεται να έστειλε στα μέσα Ιουνίου -υπό τη μορφή εξωδίκου- η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ σε πέντε ασφαλιστικά ταμεία ζητά να αποδοθούν οι οφειλόμενες εισφορές που ανέρχονται συνολικά σε 2,25 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, σύμφωνα με την τελευταία αποτίμηση του Απριλίου του 2016 πρόκειται για τις εισφορές ασθένειας (6% επί κύριων και επικουρικών συντάξεων) που εισπράττονται από τα Ταμεία και δεν αποδίδονται στον ΕΟΠΥΥ. Αναλυτικότερα, για τα ασφαλιστικά ταμεία ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ και ΤΑΥΤΕΚΩ το ποσό των οφειλών ξεπερνά για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο τα 2,25 δισ. ευρώ. Οι αποδοθείσες μηνιαίες εισφορές ανέρχονται σε 193 εκατ. και 194 εκατ. ευρώ, ενώ θα έπρεπε να ήταν σε μηνιαία βάση στα 347,5 εκατ. ευρώ.

Οι οφειλές των ταμείων προς τον ΕΟΠΥΥ είναι στην πραγματικότητα κρυφό έλλειμμα για τους ασφαλιστικούς φορείς που πλήττουν τη βιωσιμότητά τους, καθώς, εάν αποπλήρωναν σήμερα τα 2,25 δισ. ευρώ, δεν θα ήταν σε θέση να πληρώσουν συντάξεις. Μάλιστα, το χρέος βαίνει αυξανόμενο αντί μειούμενο, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, παρά την αύξηση των εισφορών ασθένειας στις κύριες συντάξεις από 4% σε 6% που επέβαλε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. από τον Ιούνιο του 2015. Συνεκδοχικά, το έλλειμμα μεταφέρεται στον ΕΟΠΥΥ, δεδομένου ότι ελλείψει ρευστότητας ο Οργανισμός δεν είναι σε θέση να αποπληρώνει στην ώρα τους τις δαπάνες περίθαλψης των ασφαλισμένων στις οποίες συμμετέχει το κράτος.

Επειδή το λανθάνον έλλειμμα ύψους 2,25 δισ. ευρώ απειλεί τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς και το δημοσιονομικό σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου,

Επειδή κατ’ επέκταση συνταξιούχοι και ασφαλισμένοι απειλούνται με νέες περικοπές και αυξήσεις εισφορών αντίστοιχα,

Επειδή ο ΕΟΠΥΥ βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης,

ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

 1) Πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε το λανθάνον έλλειμμα; Θα υπάρξει πρόσθετη χρηματοδότηση προς τα ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης και εάν ναι, από πού θα αντληθούν οι πόροι;

2) Εξετάζετε το ενδεχόμενο πρόσθετων περικοπών συντάξεων ή αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών;

3) Θα προβείτε άμεσα σε πρόσθετη χρηματοδότηση προς τον ΕΟΠΥΥ;

4) Αληθεύει ότι, παρά την αύξηση των εισφορών ασθένειας στις κύριες συντάξεις από 4% σε 6% που επέβαλε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. από τον Ιούνιο του 2015, το χρέος βαίνει διαρκώς αυξανόμενο αντί μειούμενο;

Ο ερωτών βουλευτής
Κωνσταντίνος Μπαργιώτας – Λάρισας

Σχετικά