25 Νοεμβρίου, 2016

Κραυγή αγωνίας των ελαιοπαραγωγών της Κρήτης

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου με το Ποτάμι, κ. Σπύρος Δανέλλης, σχετικά με τα εκτεταμένα προβλήματα που δημιουργεί η φετινή παρατεταμένη ανομβρία στους ελαιώνες της Κρήτης, με αποτέλεσμα να διακυβεύεται το σύνολο της ελαιοπαραγωγής του νησιού.

Οι ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης έχουν υποστεί επίσης σοβαρή ζημιά στην παραγωγή τους από το δάκο, με αποτέλεσμα η ήδη ελάχιστη παραγωγή να είναι κατεστραμμένη ενώ ταυτόχρονα καλούνται να πληρώσουν δυσβάστακτους φόρους που προκύπτουν από τις νέες φορολογικές ρυθμίσεις.

Επιπλέον, στην ερώτησή του ο βουλευτής αναφέρεται στο γεγονός ότι η ήδη μειωμένη παραγωγή δημιουργεί αλυσιδωτές συνέπειες που αγγίζουν κατ´ επέκταση τους ιδιοκτήτες ελαιοτριβείων και τους μεταποιητές ελαιολάδου και καλεί το αρμόδιο υπουργείο να λάβει άμεσα τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να ανακουφιστεί ο αγροτικός κόσμος της Κρήτης. 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: «Κραυγή αγωνίας των ελαιοπαραγωγών της Κρήτης»

Δραματικές είναι οι συνέπειες της παρατεταμένης ανομβρίας της φετινής χρονιάς στους ελαιώνες της Κρήτης. Οι ελαιοπαραγωγοί διαπιστώνουν καθημερινά τη μεγάλη καταστροφή, αφενός διότι υπάρχει ελάχιστος καρπός στα ελαιόδεντρα και αφετέρου λόγω του ότι η μικρή ποσότητα που έχει απομείνει, έχει υποστεί σοβαρή ζημιά από το δάκο, καθώς υπήρξε πλημμελής δακοκτονία, όπως εγκαίρως σημειώναμε με σχετική ερώτηση (8106/9.9.2016) στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Θα πρέπει να σημειωθεί ωστόσο πως το κυριότερο πρόβλημα εντοπίζεται στη ζημιά που έχουν υποστεί τα ίδια τα ελαιόδεντρα, με απρόβλεπτες συνέπειες για τους αγρότες – ελαιοπαραγωγούς του νησιού. Οι παραπάνω συνέπειες της ανομβρίας έχουν ουσιαστικά αφήσει τους εν λόγω παραγωγούς όχι μόνο δίχως έσοδα, αλλά και χρεωμένους, από τη στιγμή πού καλούνται να πληρώσουν στο κράτος δυσβάστακτους φόρους που προκύπτουν από τις νέες φορολογικές ρυθμίσεις.

Επιπλέον, η φετινή μειωμένη παραγωγή ελαιολάδου έχει δυσμενείς, αλυσιδωτές συνέπειες τόσο για τους ιδιοκτήτες των ελαιοτριβείων, όσο και για τους μεταποιητές ελαιολάδου.

Δεδομένου ότι η παρατεταμένη ανομβρία στην Κρήτη έχει φέρει σε απόγνωση τους ελαιοπαραγωγούς που μετρούν ζημιές στην παραγωγή και στα ελαιόδεντρα τους.

Δεδομένου ότι η απώλεια στο εισόδημα των ελαιοπαραγωγών είναι εξαιρετικά σοβαρό θέμα, τόσο για τους ίδιους, όσο και για όλους τους εμπλεκόμενους στη συγκομιδή, παραγωγή και τυποποίηση του ελαιολάδου.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Αν προτίθεται να προβεί με αμεσότητα στις απαραίτητες ενέργειες για την λήψη μέτρων ανακούφισης των αγροτών και δη των ελαιοπαραγωγών της Κρήτης;

Ο ερωτών βουλευτής
Σπύρος Δανέλλης – Ηρακλείου