12 Οκτωβρίου, 2016

Κουβάρι το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Σκοπευτηρίου Καισαριανής

Το μπλεγμένο κουβάρι, που αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ιστορικού χώρου του Σκοπευτηρίου Καισαριανής, ζητούν από την πολιτεία να ξεμπλέξει με Ερώτηση τους προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Πολιτισμού και Εσωτερικών, οι βουλευτές Β’ Αθηνών με το Ποτάμι, Γρηγόρης Ψαριανός και Γιώργος Αμυράς.

Κι αυτό διότι, ο μνημειώδης ιστορικός τόπος εκτέλεσης του Ναπολέοντα Σουκατζίδη και τόσων άλλων αγωνιστών της εθνικής αντίστασης κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής, αλλά και της μεταξικής δικτατορίας, παρά τις πρόσφατες τελετές και φιέστες της κυβέρνησης με αφορμή την παραχώρησή του στον δήμο Καισαριανής, βρίσκεται ακόμη με αδιευκρίνιστο το ιδιοκτησιακό του καθεστώς, μέσα σε μία σωρεία δικαστικών αποφάσεων, ακυρώσεων, ενστάσεων, ασφαλιστικών μέτρων και διενέξεων εδώ και δεκαετίες ανάμεσα στο ελληνικό δημόσιο και στην Ελληνική Σκοπευτική Εταιρεία, στην οποία είχε παραχωρηθεί ανταποδοτικά από το 1930.

Οι βουλευτές ζητούν να μάθουν, πώς σκοπεύουν τα αρμόδια Υπουργεία να δώσουν λύση σ’ αυτό, πώς θα λειτουργεί ο χώρος μέχρι την τελική απόφαση των δικαστηρίων, αλλά και εάν υπάρχει σχεδιασμός να υλοποιηθεί το εδώ και χρόνια αίτημα των κατοίκων της Καισαριανής και όχι μόνο, για την δημιουργία Μουσείου Εθνικής Αντίστασης στον ιστορικό αυτό χώρο.

Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης, έχει ως εξής:

Προς τους κ.κ. Υπουργούς
α) Οικονομικών
β) Πολιτισμού και Αθλητισμού
γ) Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Θέμα: «Κουβάρι το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Σκοπευτηρίου Καισαριανής»

To πάρκο του Σκοπευτηρίου της Καισαριανής, χωροθετημένο στην περιοχή Αλεποβουνίου Καισαριανής, αρχικής ιδιοκτησίας του Παλαιού Εκκλησιαστικού Ταμείου, παραχωρήθηκε από το Ελληνικό Κράτος το 1930 στην Πανελλήνια Σκοπευτική Εταιρεία (Π.Σ.Ε.) για άσκηση των δραστηριοτήτων της. Συγκεκριμένα, μεταβιβάστηκε στην Π.Σ.Ε. έκταση εμβαδού 710 στρεμμάτων , με την προϋπόθεση ότι τον χώρο θα χρησιμοποιούν και οι Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς μέχρι το 1922 η περιοχή αυτή, η οποία τότε ήταν βραχώδης και δασώδης, χρησίμευε για τη σκόπευση των στρατιωτών και ειδικά του πυροβολικού σώματος.

Η περιοχή μεταβιβάστηκε με τον Ν. 4778/1930 ανταποδοτικά, επειδή είχε απαλλοτριωθεί αντίστοιχος χώρος σκοπευτηρίου στην περιοχή της Καλλιθέας για να καλυφθούν ανάγκες εγκατάστασης των προσφύγων του ’22.

Αργότερα, ο χώρος του Σκοπευτηρίου της Καισαριανής παραχωρήθηκε και στον Όμιλο Φιλάθλων Κυνηγετικού Όπλου, ενώ το 1976, η Πανελλήνια Σκοπευτική Εταιρεία πούλησε τμήμα στον Οργανισμό Σχολικών Κτηρίων.
Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ο χώρος πήρε ιστορική διάσταση, λόγω των πολλαπλών εκτελέσεων που πραγματοποιήθηκαν από τις δυνάμεις κατοχής αλλά και από την μεταξική δικτατορία.

Στην μεταπολεμική περίοδο, εξακολούθησε να λειτουργεί ως χώρος εξάσκησης των μελών της Πανελλήνιας Σκοπευτικής Εταιρείας, δραστηριότητα ανεπιθύμητη για τους κατοίκους του Δήμου, οι οποίοι είχαν επανειλημμένως διαμαρτυρηθεί. Κυριότερος λόγος για τη στάση τους υπήρξε η διαταραχή της κοινής ησυχίας και της δημοσίας τάξης καθώς κάθε τόσο πυροβολισμοί τάραζαν τη συνοικία και προκαλούσαν ατυχήματα, μερικά εκ των οποίων θανατηφόρα. 

Το 1984, το Υπουργείο Πολιτισμού ανακήρυξε 110 στρέμματα σε Ιστορικό-Μνημειακό χώρο, γεγονός που εμπόδιζε πλέον κάθε παρέμβαση που αντιστρατεύεται τον χαρακτήρα αυτόν και λίγα χρόνια αργότερα, με το άρθρο 50 του Ν.1731/1987 ανακλήθηκε η παραχώρηση προς την Πανελλήνια Σκοπευτική Εταιρεία της κυριότητας της παραπάνω έκτασης.

Το 2002, με αγωγή της ΠΣΕ ενώπιον των πολιτικών δικαστηρίων, κρίθηκε με απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, ότι το δικαίωμα της κυριότητας δεν ήταν μετακλητό διότι δόθηκε σε αντάλλαγμα της παραχώρησης της κυριότητας της ΠΣΕ στην Καλλιθέα και ως εκ τούτου δεν μπορούσε να ανακληθεί η απόφαση. 

Τον Ιούνιο του 2005 πραγματοποιήθηκε η ανέγερση του Μνημείου των Πεσόντων Πατριωτών, ενώ παραμένει σε εκκρεμότητα μέχρι σήμερα το αίτημα δημοτικών αρχών και δημοτών για την δημιουργία Πανελλήνιου Μουσείου Εθνικής Αντίστασης.

Φαίνεται όμως πως το κουβάρι που αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ιστορικού αυτού χώρου, δεν έχει ξεμπλέξει. Ενδεχομένως να υπάρχει και άλλη εμπλοκή καθώς από το 2013 η όλη έκταση παραχωρήθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ ενώ παρά την πρόσφατη ψήφιση ρύθμισης με την οποία παραχωρείται στον δήμο Καισαριανής για 40 χρόνια το σύνολο του χώρου του Σκοπευτηρίου (άρθρο 44 του ν.4415/2016), η Σκοπευτική Εταιρεία κατέθεσε, προ ολίγων ημερών, αίτηση ασφαλιστικών μέτρων σε βάρος του δήμου Καισαριανής, θεωρώντας αντισυνταγματική την παραχώρηση του Σκοπευτηρίου σε αυτόν.

Δεδομένου ότι ο χώρος του Σκοπευτηρίου της Καισαριανής αποτελεί μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της νεώτερης ιστορίας, η σημασία του οποίου ξεπερνά τα όρια του δήμου και αφορά ολόκληρο τον ελληνικό λαό

Δεδομένου ότι η περιοχή στην οποία βρίσκεται το Σκοπευτήριο αποτελεί εδώ και δεκαετίες μια πυκνοκατοικημένη περιοχή που καθόλου δεν θυμίζει την βραχώδη και ερημική τοποθεσία των πρώτων δεκαετιών του 20ου αιώνα

Δεδομένου ότι με την απόφαση του Αρείου Πάγου η Π.Σ.Ε. είναι αμετακλήτως κυρία του χώρου του Σκοπευτηρίου
και

Δεδομένου ότι οι δικαστικές διαμάχες μεταξύ της Σκοπευτικής Εταιρείας και του Δημοσίου δεν έχουν λήξει, η όλη υπόθεση έχει παραπεμφθεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ, συνεπώς, η εκ μέρους του κράτους παραχώρηση του Σκοπευτηρίου στο δήμο Καισαριανής δεν παράγει προς το παρόν κανένα έννομο αποτέλεσμα

Ερωτώνται ο κ.κ. υπουργοί:

1. Μπορεί το Υπουργείο να μας δώσει διευκρινήσεις για το ακριβές ιδιοκτησιακό καθεστώς του χώρου του Σκοπευτηρίου;

2. Με ποιον τρόπο θα λειτουργεί ο χώρος μέχρι να λήξουν οι δικαστικές διαμάχες και να ληφθεί οριστική απόφαση, τι άλλες ενέργειες σχεδιάζονται ώστε να λυθεί οριστικά το ιδιοκτησιακό ζήτημα του ιστορικού αυτού χώρου και τι προτίθεστε να πράξετε σε περίπτωση αμετάκλητης απόφασης των Δικαστηρίων υπέρ της Π.Σ.Ε;

3. Προβλέπεται κάποια ενέργεια αντίστοιχη με εκείνη του ’30, δηλαδή κάποιας ανταλλαγής με άλλη καταλληλότερη έκταση ώστε να ικανοποιηθούν οι διεκδικήσεις της Σκοπευτικής Εταιρείας αφενός αλλά να προκύψει και η ουσιαστική παραχώρηση του Σκοπευτηρίου στους κατοίκους και στον Δήμο της Καισαριανής;

4. Υπάρχει κάποιος σχεδιασμός από την πλευρά του Υπουργείου για την δημιουργία Πανελλήνιου Μουσείου Εθνικής Αντίστασης στον ιστορικό αυτόν χώρο;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Ψαριανός Γρηγόρης – Β΄ Αθηνών
Γιώργος Αμυράς – Β’ Αθηνών

Σχετικά