29 Φεβρουαρίου, 2016

Κωνσταντίνος Γκράβας

Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι,

Εμπνεόμενος από την ομιλία του Ευρωβουλευτή μας, κ. Γραμματικάκη, επιτρέψτε μου να χρησιμοποιήσω έναν όρο της Κοσμολογίας και του Σύμπαντος. Ο πολιτικός χρόνος έχει αποκτήσει πυκνότητα «μαύρης τρύπας». Με αυτό εννοώ ότι οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες. Οι ανεξέλεγκτες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές με την αδυναμία διαχείρισης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε συνδυασμό με τη μη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος, εγκυμονούν τον κίνδυνο ανυπολόγιστης εθνικής καταστροφής στα όρια του «αποτυχημένου κράτους». Η χώρα έχει κατά την εκτίμησή μου χρονικό περιθώριο μέχρι το Ορθόδοξο Πάσχα, το αργότερο μέχρι τις αρχές Μαΐου.

Προτείνω λοιπόν από αύριο πρωτοβουλία του κ. Θεοδωράκη και του Ποταμιού. Ενόψει του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να πρωτοτυπήσουμε! Να απαιτήσουμε και να πιέζουμε καθημερινά… επιτρέψτε μου ως σχήμα λόγου για έμφαση το «καθημερινά»… για χάραξη ΕΘΝΙΚΗΣ γραμμής, για διακομματική δηλαδή συμφωνία κοινών εθνικών θέσεων σε προσφυγικό/μεταναστευτικό και αξιολόγηση.
Κυρίες και κύριοι,
Εμείς οι σαραντάρηδες, συνομήλικοι της Μεταπολίτευσης, αλλά και οι νεώτεροι από εμάς, κινδυνεύουμε να δούμε την ελληνική δημοκρατία σε αχαρτογράφητα νερά. Σε καταστάσεις που βίωσαν οι γονείς μας την περίοδο της χούντας. Αν από αύριο δεν βρεθεί λύση στα δύο αυτά μείζονα εθνικά θέματα, μετά θα είναι αργά… Η ελληνική δημοκρατία απειλείται.

Ας έρθουμε όμως τώρα στα δικά μας… Στο Συνέδριο του Ποταμιού. Παρακολουθώντας την εξαιρετική εναρκτήρια ομιλία του κ. Θεοδωράκη στην πρώτη ημέρα του Συνεδρίου μας, κοιτούσα παράλληλα και στην οθόνη, στο video wall. Όλα ξέρετε έχουν τη σημειολογία τους, για να θυμηθούμε και τον Ουμπέρτο Έκο. Και διάβαζα την ώρα της ομιλίας το απόσπασμα από το «Ξεκινάμε», το πρώτο κάλεσμα που έκανε ο Σταύρος Θεοδωράκης στις 26 Φεβρουαρίου του 2014: Κάλεσμα σε επαγγελματίες της ζωής, νέους στην πολιτική. Σε ανθρώπους της εργασίας, των γραμμάτων, της επιστήμης, χωρίς κομματικό παρελθόν. Αυτή είναι η κοίτη του Ποταμιού. Είδατε που ήρθαν χθες ο κύριος Μητσοτάκης και η κυρία Γεννηματά. Ξέρετε γιατί ήρθανε εδώ; Όχι επειδή είμαστε όμορφοι! Ήρθανε για να αντλήσουν ανθρώπους και στελέχη από το Ποτάμι. Αυτούς τους ανθρώπους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Ιδρυτικού Συνεδρίου. Και στελέχη που αν δεν τους είχε αναδείξει ο Σταύρος Θεοδωράκης, δεν θα περνούσαν ούτε από τον …θυρωρό της πολυκατοικίας στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας και του Πασοκ.
Αυτήν την κοίτη του Ποταμιού πρέπει να διαφυλάξουμε, ως κόρην οφθαλμού. Από αύριο (Ξανά)-Ξεκινάμε! Επανεκκίνηση (RESET) για το Ποτάμι, με όραμα την επανίδρυση του Κράτους.
Σας ευχαριστώ πολύ!

Σχετικά