17 Μαρτίου, 2016

«Κυβέρνηση & Νομοσχέδιο χαμένοι στη μετάφραση»

Στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο εναρμόνισης της ελληνικής νομοθεσίας με τον νέο Κώδικα Αντιντόπινγκ του WADA, ο βουλευτής του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς, αναφέρθηκε στο ζήτημα του ντόπινγκ και στη συμβολή της WADA. Συμπλήρωσε, ότι ντόπινγκ υπάρχει και στο μη αγωνιστικό αθλητισμό, θέμα το οποίο δεν πρέπει να το ξεχνάμε και το Ποτάμι το έχει φέρει στη Βουλή με σχετική ερώτηση.

Κάνοντας παραλληλισμό με τη διαδικασία επανελέγχου των δειγμάτων για το ντόπινγκ, αναφέρθηκε και στη μη παραγραφή των αδικημάτων που αφορά το νόμο περί ευθύνης υπουργών. Τόνισε ότι το εν λόγω νομοσχέδιο βρίθει πολλών λαθών στη μετάφραση από τα αγγλικά στα ελληνικά. Μάλιστα ανακαλύπτοντας τις τόσες αδυναμίες, το Ποτάμι κατέθεσε μια μακροσκελή λίστα από 120 διορθώσεις ώστε να μπορέσει να είναι πραγματικά εναρμονισμένος ο νόμος με τον παγκόσμιο κώδικα του WADA.

Σε αυτό το σημείο αναρωτήθηκε πως, αν μια εναρμόνιση έχει τόσα λάθη στη μετάφραση, τότε πραγματικά τρομάζουμε με το τι μπορεί να γίνεται με άλλα πιο σοβαρά κείμενα, που ανταλλάσσονται με εταίρους ή και με κοινά ανακοινωθέντα που περνάνε απαρατήρητα.

Ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού παρέθεσε μια σειρά από νομοτεχνικές βελτιώσεις και προτάσεις που κατέθεσε και τις οποίες έλαβε υπόψη του ο Υπουργός, προκειμένου να βελτιωθούν οι διατάξεις του νομοσχεδίου. Στάθηκε ειδικά στην ενσωμάτωση μετά από πρόταση του Ποταμιού, της αδικίας για τους διακριθέντες αθλητές στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες του Μπακού, καθώς επίσης και της διόρθωσης του άρθρου 40 για την κινητικότητα των υπαλλήλων της ΓΓΑ. Ακόμη επεσήμανε και την ανάγκη ενίσχυσης του επιστημονικού τμήματος του ΕΣΚΑΝ.

Κλείνοντας, ο κ. Μαυρωτάς καυτηρίασε το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει καταληφθεί από έναν εθισμό στη νομοθέτηση fast track και η κοινωνία από έναν Μιθριδατισμό απέναντι σε τέτοιος πρακτικές. Συμπλήρωσε ότι το Ποτάμι προσπαθεί πάντα να συμβάλλει με την εμπειρία και τις γνώσεις του προς όφελος της χώρας και της κοινωνίας, αποφεύγοντας αντιπολιτευτικές κορώνες, πολιτικές κοκορομαχίες και αλαζονικές συμπεριφορές.

Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ:Γιώργος Μαυρωτάς - Αττικής