4 Ιουνίου, 2015

Και ο σύγχρονος πολιτισμός σε αναμονή εξαιτίας της διαπραγμάτευσης

Συζητήθηκε στη Βουλή η επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Ποταμιού Νίκου Ορφανού (Β’ Πειραιά) προς τον Υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, σχετικά με τις προγραμματικές δεσμεύσεις και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για το σύγχρονο πολιτισμό.

Το «χάος που παρέλαβε», τις μνημονιακές πολιτικές και το βάρος της διαπραγμάτευσης κατηγόρησε ο κ. Ξυδάκης για την απουσία πολιτικής για τον Σύγχρονο Πολιτισμό.

Συζητήθηκε στη Βουλή η επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Ποταμιού Νίκου Ορφανού (Β’ Πειραιά) προς τον Υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, σχετικά με τις προγραμματικές δεσμεύσεις και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τον σύγχρονο πολιτισμό.

Ο Νίκος Ορφανός στην πρωτολογία του έθεσε στον κύριο Ξυδάκη τα όσα υποσχόταν με τις προγραμματικές του δηλώσεις για τον Σύγχρονο Πολιτισμό. Ταυτόχρονα του επισήμανε πως οι Έλληνες δημιουργοί και καλλιτέχνες, ενώ παράγουν και εργάζονται σκληρά, αδυνατούν να επιβιώσουν εισπράττοντας, την ίδια στιγμή, συστηματικά την αδιαφορία της πολιτείας και του αντίστοιχου Υπουργείου.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού, κος Ξυδάκης, απαντώντας, κατηγόρησε τα μνημόνια και παραδέχτηκε πως τα «χέρια του είναι δεμένα, καθώς κάθε ενέργεια του, σκιάζεται από το βάρος της διαπραγμάτευσης». Στους καλλιτέχνες και στους ανθρώπους του Πολιτισμού «υποσχέθηκε» αυτοπεποίθηση και αυτοσυνειδησία καθώς ξεκινά το πρόγραμμα αναμόρφωσης του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων. Με την αναμόρφωση του ΤΑΠ ο αναπληρωτής υπουργός φαίνεται ότι σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει ολόκληρο το αρμόδιο Υπουργείο καθώς οι τιμές των εισιτηρίων για την είσοδο σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους θα αυξηθούν. Αναπάντητο ωστόσο έμεινε το τι έγιναν όσα άμεσα θα ξεκινούσαν με την ανάληψη των καθηκόντων του.

Στη δευτερολογία του ο Νίκος Ορφανός ξεκαθάρισε πως έχει σαφή εικόνα για την οικονομική κατάσταση της χώρας και επομένως δεν ζητάει χρήματα αλλά το θεσμικό πλαίσιο που θα βοηθούσε στην ανάπτυξη του σύγχρονου πολιτισμού.

Ο κος Ξυδάκης στη δευτερολογία του συνεχίζοντας να μην απαντά και παραδέχτηκε πως τα χρήματα των δανειστών και το νέο ΕΣΠΑ θα του δώσουν τη δυνατότητα να προχωρήσει στα όσα σχεδίαζε. Τέλος διαμαρτυρήθηκε για τις ελλείψεις προσωπικού του ΤΑΠ καθώς και την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού.

Δείτε το βίντεο της συζήτησης εδώ:

[youtube id="wk6EmsGzx_U"]

*Ο Νίκος Ορφανός είναι βουλευτής Β' Πειραιά

4 Ιουνίου 2015

Σχετικά