4 Αυγούστου, 2016

Κατεπείγοντα ρουσφέτια ψηφίζουν ο ΣΥΡΙΖΑ με τους συμμάχους του-ρατσιστές ΑΝΕΛ

«Όποιος συνάδελφος ισχυριστεί ότι είναι σίγουρος πως μελέτησε μέσα σε λιγότερες από 36 ώρες το νομοσχέδιο σε βάθος και να είναι σίγουρος ότι δεν του διέφυγε το παραμικρό, απλώς λέει ψέματα.» επεσήμανε ο Ιάσονας Φωτήλας, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και βουλευτής Αχαΐας του Ποταμιού, στην τοποθέτησή του κατά τη συνεδρίαση της ολομέλειας σχετικά με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).

Ο κ. Φωτήλας τόνισε ότι με την καταψήφιση της διάταξης για την ανέγερση θρησκευτικού τεμένους γίνεται ακόμη μια φορά φανερό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε τους ρατσιστές του κ. Καμμένου ως συμμάχους. Στη συνέχεια ανέφερε τις ρουσφετολογικές ρυθμίσεις που φέρνει η κυβέρνηση για ακόμη μια φορά όπως με τις 70 προσλήψεις στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ή τη φωτογραφική διάταξη για την επιλογή προέδρου της ΛΑΓΗΕ Α.Ε.

Δείτε το βίντεο της Ομιλίας εδώ:

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ομιλίας, που θα γινόταν εάν ακολουθούνταν οι ορθές διαδικασίες:

Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Πραγματικά, θα ήθελα να ακούσω τον κ. Τσίπρα ή έστω τον Υπουργό Δικαιοσύνης να παίρνουν αποστάσεις από τα λεγόμενα του κ. Πολάκη. Μόνο σε δικτατορία θα μπορούσε κάποιος –όσο υψηλό αξίωμα και εάν έχει- να εκστομίσει τέτοια δήλωση: «Δεν μπορεί ένας δικαστής να αμφισβητήσει την πολιτική μου στάση». Θα ήθελα να ενημερώσω τον κ. Πολάκη ότι στην ελληνική δημοκρατία η δικαιοσύνη είναι και θα έπρεπε να είναι ανεξάρτητη και οφείλει και μπορεί να κρίνει τη νομιμότητα οποιασδήποτε πράξης πολιτικού ή άλλου χαρακτήρα, οποιουδήποτε πολίτη, Υπουργού, ή κρατικού αξιωματούχου όσο ψηλά και εάν βρίσκεται. Το Σύνταγμά μας δε προβλέπει ότι η δικαιοσύνη μπορεί να κρίνει μέχρι και τη νομιμότητα των πράξεων του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας! Για να μαζευτεί λίγο ο κ. Πολάκης.
Οι υπουργοί και ο πρωθυπουργός «ήπιαν το αμίλητο νερό»; Ή μήπως δεν αντιδρούν, γιατί συμφωνούν με τις δηλώσεις του;
Αμίλητος παραμένει επίσης και ο κ. Σπίρτζης για τον κουμπάρο του, κ. Καλογρίτσα, που όχι μόνο του «χαρίζει» τμηματικά το έργο Πατρών – Πύργου, καθυστερώντας την υλοποίησή του, αλλά δίνει και προκαταβολές (περί τα 13 εκ.) στο υιό Καλογρίτσα που «ακούγεται» ότι θα χρησιμοποιηθούν για τη διεκδίκηση τηλεοπτικής άδειας. Τόσο μεγάλος αγώνας κατά της διαπλοκής;
Επιτρέψτε μου τώρα να εκφράσω την αλληλεγγύη μου στους κατοίκους της Βόρειας Εύβοιας για την επόμενη μέρα της τεράστιας πυρκαγιάς που κατέκαψε τεράστιες εκτάσεις παρθένου δάσους, και να συγχαρώ τους πυροσβέστες μας για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κατέβαλαν παρά τα ελάχιστα εφόδια που τους παρείχε η κυβέρνηση.
Είναι δεδομένες οι ευθύνες της και είχαμε προειδοποιήσει έγκαιρα για την ανυπαρξία σχεδίου αντιμετώπισης των επερχόμενων κινδύνων.
Μόνο υποσχέσεις έδινε όμως ο κ. Τσίπρας όταν πήγαινε για επικοινωνιακούς σκοπούς στη βάση της αεροπυρόσβευσης στην Ελευσίνα και κανένα σχέδιο πολιτικής προστασίας δεν υλοποιήθηκε…
Έρχομαι στο νομοσχέδιο τώρα.
Ξεκινώ κυρίες και κύριοι συνάδελφοι λέγοντας πως η εκ νέου καταψήφιση από τους ΑΝΕΛ της διάταξης στο παρόν νομοσχέδιο για την ανέγερση θρησκευτικού τεμένους για τους μουσουλμάνους στη χώρα μας εκθέτει πρώτα απ’ όλα τον ΣΥΡΙΖΑ, πλην της χώρας βέβαια που μονίμως την εκθέτετε.
Ξέρετε κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του κυβερνώντος κόμματος το’ χουμε πει ως Ποτάμι από την πρώτη στιγμή για το πολιτικό παράδοξο που ζούμε με αυτή την κυβέρνηση, τη συμμαχία δηλαδή ενός κόμματος της ριζοσπαστικής δήθεν αριστεράς με την «ψεκασμένη» ακροδεξιά!
Οι πολιτικοί σας σύμμαχοι είναι πραγματικά αυτοί: οι ρατσιστές του κ. Καμμένου των ΑΝΕΛ. Θυμόμαστε και δεν ξεχνάμε την καταψήφιση εκ μέρους των νομοσχεδίων που αφορούσαν στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα, πότε στο σύμφωνο συμβίωσης, πότε στην ιθαγένεια των παιδιών των μεταναστών πότε τώρα με την εκ νέου καταψήφιση του χώρου λατρείας για τους μουσουλμάνους.
Οι ΑΝΕΛ όμως είναι αυτοί που είναι, εσείς κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ; Πώς τολμάτε να μιλάτε για πολιτική αρχών όταν συνεργάζεστε αγαστά με αυτό το συνονθύλευμα; Δεν νοιώθετε καθόλου ντροπή όταν χειροκροτάτε τον κ. Καμμένο στα νομοσχέδια; Ως πότε νομίζετε ότι θα σας ξελασπώνει η αντιπολίτευση σε κρίσιμες για τα ανθρώπινα δικαιώματα διατάξεις;
Ο κ. Φίλης δεν ντρέπεται να λέει ότι η αντιπολίτευση δεν ψηφίζει τη διάταξη, ενώ το συγκυβερνών κόμμα του οι ΑΝΕΛ μονίμως είναι κατά στα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων;
Το Ποτάμι είναι κόμμα αρχών και ψηφίζει ή δεν ψηφίζει συγκεκριμένα νομοσχέδια ή διατάξεις με βάση τις αρχές που πρεσβεύει. Γι’ αυτό και ψηφίζουμε τη συγκεκριμένη διάταξη.
Η δική μου απορία είναι αν ο κ. Φίλης ντρέπεται γι’ αυτή την αταίριαστη συνεργασία με τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ καθώς επίσης εάν ο κ. Φίλης ντρέπεται ή μετανιώνει για τη στάση του κόμματός του όταν ήταν στην αντιπολίτευση όπου η απόλυτη επιλογή ήταν να μη ψηφίζει τίποτα- ακόμη και αυτά που σήμερα εισηγείται.
Έρχομαι τώρα στις διατάξεις που αφορούν το κυρίως σώμα του νομοσχεδίου, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Αυτό είναι το νομοσχέδιο. Το βλέπετε. Ο χρόνος περίπου 36 ώρες. Το διάβασα όλο. Αν όμως μου ζητήσετε να ορκιστώ πως δεν μου διέφυγε κάτι δε θα ορκιζόμουν.
Εσείς κυρίες και κύριοι συνάδελφοι θα ορκιζόσασταν; Όποιος συνάδελφος ισχυριστεί ότι είναι σίγουρος πως μελέτησε το νομοσχέδιο σε βάθος, που να είναι σίγουρος ότι δεν του διέφυγε το παραμικρό απλώς λέει ψέματα. Φτάνει πια μ’ αυτόν τον ευτελισμό θεσμών και διαδικασιών.
Καταρχήν είναι σε θετική κατεύθυνση τα πρώτα δύο μέρη του σχεδίου νόμου καθώς με αυτά εναρμονίζεται η χώρα μας με τις υποχρεώσεις της προς τους θεσμούς για τη δημιουργία ενός νέου πλαισίου λειτουργίας των ΑΠΕ και με τους στόχους της Ε.Ε για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τις κατευθυντήριες γραμμές της για ενισχύσεις με βάση ανταγωνιστική διαδικασία και όχι εγγυημένες τιμές.
Γιατί όμως χρειάζεται «να μας βάζουν πάντα το μαχαίρι στο λαιμό» οι ξένοι είτε οι ευρωπαίοι είτε η «τρισκατάρατη» τρόικα για να προβούμε στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων;
Ο γνωστός συγγραφέας Τζέρεμι Ρίφκιν μας έχει ονομάσει και δικαίως «Σαουδική Αραβία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ)».
Οφείλουμε να δώσουμε λοιπόν τη δέουσα προσοχή στην ανάπτυξη των ΑΠΕ και στο σχεδιασμό του ενεργειακού μίγματος της χώρας μας.
Εν έτη 2016 είναι αδιανόητο να προχωρούμε τις διαδικασίες για να δεσμεύσουμε 1,4 δις ευρώ σε μια νέα λιγνιτική μονάδα, την Πτολεμαΐδα 5 και να υπάρχουν σχέδια για την Μελίτη 2. Χρειάστηκε η ευρωπαϊκή απόρριψη για να σταματήσει το σχέδιο της κυβέρνησης για επαναλειτουργία της παμπάλαιας (από την δεκαετία του ‘60) μονάδας Πτολεμαΐδα 3!!!
Προσανατολιζόμαστε επιπλέον σε εξορύξεις θαλάσσιες και χερσαίες κυρίως στο ευρύτερο Δυτικό τμήμα της επικράτειας, στο οποίο ανήκει και η Περιφέρειά Δυτικής Ελλάδας!!! Και θα σας το πούμε και πάλι. Ο ορυκτός πλούτος της χώρας δεν πρέπει να μείνει ανεκμετάλλευτος. Δεν πρέπει όμως και να εγκλωβιστούμε αναζητώντας τον. Και πρέπει και κύριες και κύριοι της Κυβέρνησης να δούμε και τα αντισταθμιστικά οφέλη που θα πρέπει να έχουν οι πολίτες, τα οποία πρέπει να είναι επί του ακαθάριστου. Το τονίζω επί του ακαθάριστου.
Εδώ σημειώνω με έμφαση ότι ως σκέψη δεν δεχόμαστε όμως για απόληψη ποσοτήτων ή ακόμη χειρότερα συστηματικής εκμετάλλευσης των λιγνιτών των Καλαβρύτων ή άλλων κοιτασμάτων κατά μήκος της κοίτης του Αλφειού.
Σήμερα πια οι νέες ΑΠΕ συμφέρουν και οικολογικά και οικονομικά.
Υπάρχει ακόμη το ζήτημα του φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδα.
κ. Υπουργέ (Σκουρλέτης), το ξέρετε το θέμα και έχετε δεσμευτεί. Δεν μπορεί η Πάτρα η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδος να μην έχει υποδομές για φυσικό αέριο και γνωρίζετε τι σημαίνει αυτό για την ανάπτυξη της πόλης αλλά και του λιμανιού μας.
Επίσης μιλώντας για την Πελοπόννησο πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας προς την Αθήνα. Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ, η Πάτρα αλλά και σχεδόν ολόκληρη η Πελ/σος δεν έχει ΚΥΤ (Κέντρο Υπερύψηλης Τάσης). Έτσι θα δοθεί η δυνατότητα ανάπτυξης ΑΠΕ και θερμικών σταθμών και θα βελτιωθεί σημαντικά το περιθώριο ευστάθειας τάσεων για το Νότιο Σύστημα.
Να δούμε και το θέμα του Πράσινου Ταμείου κ. Υπουργέ. Να αφήσουμε μία παρακαταθήκη για τις νέες γενιές και όχι τα χρήματα να πέφτουν σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο. Για ένα χρέος που εμείς ευθυνόμαστε όχι τα παιδιά μας.
Η βασική ένσταση που έχουμε κυρίως στα δύο πρώτα μέρη και έχουν σημειώσει αρκετοί από τους εμπλεκόμενους φορείς αφορά στο ότι πάρα πολλές κρίσιμες λεπτομέρειες θα καθορισθούν στο μέλλον με αποφάσεις είτε του Υπουργού είτε της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ).
Μας ανησυχεί ιδιαίτερα, καθώς η εμπειρία έχει δείξει ότι είναι σχεδόν αδύνατο να ετοιμαστούν, να εκδοθούν και να τεθούν σε πλήρη εφαρμογή έγκαιρα όλες αυτές οι υπουργικές αποφάσεις που προβλέπονται σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα- γνωρίζετε άλλωστε τη γραφειοκρατία της ελληνικής δημόσιας διοίκησης.
Μάλιστα υπάρχει η συγκεκριμένη πρόβλεψη ότι ελάχιστα νέα αιολικά πάρκα θα μπορέσουν να υπογράψουν τις νέες προβλεπόμενες συμβάσεις και να ενταχθούν στο νέο σύστημα μέχρι το τέλος του 2016, όπως αντίστοιχα και για τα φωτοβολταϊκά.
Για το θέμα των φωτοβολταϊκών και πιο συγκεκριμένα με την παρ. 17 του άρθρου 3, προβλέπεται πως οι κάτοχοι φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων που εντάσσονται στο «Ειδικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Φωτοβολταικών Συστημάτων σε κτιριακές εγκαταστάσεις και ιδίως σε δώματα και στέγες κτιρίων», θα αποζημιώνονται και θα συνάπτουν σχετική σύμβαση συμψηφισμού σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο εν λόγω πρόγραμμα.
Τι θα προβλέπει ο συγκεκριμένος συμψηφισμός θέλουμε να ξέρουμε, γιατί είναι χιλιάδες οι μικρομεσαίοι κάτοχοι φωτοβολταϊκών που αγωνιούν για τυχόν νέες μειώσεις.
Στο τρίτο μέρος αναφέρθηκα ήδη στο θέμα του τεμένους και τη σχετική άρνηση του εταίρου σας των ΑΝΕΛ να συμφωνήσουν. Οι καθυστερήσεις που έχουν προκύψει, έχουν αυξήσει το κόστος κατασκευής του κατά χιλιάδες ευρώ και πρέπει να προχωρήσουμε.
Στις ρυθμίσεις που κάνετε όμως για τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και τη ΛΑΓΗΕ προβλέπονται συνολικά 70 νέες προσλήψεις κυρίως διοικητικού και όχι τεχνικού προσωπικού (ακόμα και δευτεροβάθμιας και υποχρεωτικής εκπαίδευσης!!!) που όλοι καταλαβαίνουμε περί τίνος πρόκειται…
Αλλά εκεί που ξεπερνάτε κάθε προσδοκία και πρέπει να σας δώσω συγχαρητήρια για το παγκόσμιο ρεκόρ που καταγράφεται σε φωτογραφική διάταξη είναι το άρθρο 39.
Εκεί μας λέτε και παραθέτω ακριβώς τη διάταξη πως δίνεται η δυνατότητα σε μισθωτό της ΑΔΜΗΕ Α.Ε που έχει διατεθεί στη ΛΑΓΗΕ Α.Ε να συμμετέχει στο Δ.Σ της ΛΑΓΗΕ Α.Ε και να επιλέγεται σε θέση προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου!!!
Συγνώμη, αλλά τι άλλο θα κάνετε; μόνο νομοτεχνική δεν έχετε κάνει που να μας δηλώνει ακόμα και το ονοματεπώνυμό του!!!
Για προβλήματα τέλος του Πάρκου Τρίτση στο τέταρτο μέρος, η κυβέρνηση ακολουθεί την προσφιλή της τακτική, δημιουργεί δηλαδή έναν νέο φορέα, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος - χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση.
Κανείς δεν αμφισβητεί ότι αποτελεί επιτακτική ανάγκη η αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Πάρκο, όπως εξάλλου και μια σειρά άλλα Πάρκα στην Αττική.
Η δημιουργία όμως ενός νέου φορέα όχι μόνο δεν πρόκειται να δώσει λύση- όπως δεν έδωσε και ο προηγούμενος- αντίθετα αυξάνει τη γραφειοκρατία και επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό με ακαθόριστα επιπλέον έξοδα- πράγμα που είναι εξόχως αντιμεταρρυθμιστικό και είναι μια από τις κακοδαιμονίες του πολιτικού συστήματος που οδήγησαν τη χώρα εδώ που βρίσκεται σήμερα. Και κ. Υπουργέ δε δικαιολογεί σε καμιά περίπτωση τη διαδικασία του κατεπείγοντος, όπως σας άκουσα να λέτε πριν από λίγο από αυτό εδώ το βήμα. Είναι κοροϊδία ότι κατεπειγόντως θα έχετε λύσει τα προβλήματα του πάρκου Τρίτση – δηλαδή σε δύο - τρεις εβδομάδες από σήμερα- όση διαφορά ανάμεσα σε κατεπείγον και νομοσχέδιο που εισάγεται με την κανονική διαδικασία.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της κυβέρνησης,
Η αλήθεια είναι ότι εσείς έχετε κουραστεί να με ακούτε να το λέω και εγώ έχω κουραστεί να το αναφέρω: Η χώρα δεν έχει μέλλον όσο εσείς είστε στην κυβέρνηση.
Και μιας και πλησιάζει η μέρα του 15Αύγουστου τι να πω; «Η Παναγία να βάλει το χέρι της» να βγούμε όσο γίνεται πιο αλώβητοι από τη δική σας διακυβέρνηση;
Σας ευχαριστώ.