7 Ιουλίου, 2016

Καταστροφική για τις επιχειρήσεις η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης

Στις καταστροφικές επιπτώσεις για τις επιχειρήσεις από την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και την «περήφανη» διαπραγμάτευση, που οδήγησε στην επιβολή των capital controls και κράτησε την οικονομία στάσιμη σε λιμνάζοντα νερά για ολόκληρο το 2015, αναφέρεται η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης με το Ποτάμι, Κατερίνα Μάρκου, σε ερώτηση που κατέθεσε προς τους Υπουργούς Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και Οικονομικών με αφορμή την κατάρρευση μεγάλων επιχειρήσεων από την αρχή της χρονιάς.

Η βουλευτής επικαλείται στοιχεία για τον αριθμό επιχειρήσεων, που είτε κλείνουν είτε πτωχεύουν, καθώς και για τη μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης, λόγω της εντεινόμενη αβεβαιότητας και της φοροκαταιγίδας, που έχει επιβάλει η συγκυβέρνηση.

«Ενώ η ιδιωτική οικονομία βουλιάζει υπό το βάρος της επταετούς ύφεσης, των υψηλών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, του υψηλού ενεργειακού κόστους, της χαμηλής ζήτησης και της τραπεζικής αστάθειας, η κυβέρνηση παρακολουθεί άπραγη. Επιμένει σε μία καταστροφική οικονομική πολιτική που τορπιλίζει κάθε προσπάθεια ανάκαμψης και δεν έχει παρουσιάσει κανένα σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας» αναφέρει η βουλευτής.

Ρωτά τους υπουργούς, τι θα κάνουν για την αντιστάθμιση των καταστροφικών συνεπειών για τις ελληνικές επιχειρήσεις από την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική, την αναστροφή του αρνητικού κλίματος και την ενίσχυση της ιδιωτικής δαπάνης, ιδίως των παραγωγικών επενδύσεων. Τέλος, ρωτά αν το Υπουργείο Οικονομίας είχε προβλέψει την επικείμενη κατάρρευση των μεγάλων αυτών επιχειρήσεων στο πλαίσιο της εποπτείας που ασκεί και σε ποιες ενέργειες είχε προβεί είτε για την αποτροπή των εξελίξεων αυτών είτε για τη θωράκιση της ελληνικής οικονομίας από τις συνέπειές τους.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΠΡΟΣ: α) Τον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και β) τον Υπουργό Οικονομικών

ΘΕΜΑ: Καταστροφική για τις επιχειρήσεις η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης

Από την αρχή της χρονιάς, η ελληνική οικονομία έχει υποστεί απανωτά ισχυρά σοκ από την κατάρρευση μεγάλων επιχειρήσεων. Χιλιάδες θέσεις εργασίας έχουν χαθεί ενώ οι οφειλές που αφήνουν πίσω τους σε προμηθευτές, τράπεζες και το Δημόσιο απειλούν με ντόμινο συνεπειών ακόμα και τις υγιείς επιχειρήσεις. Οι φήμες στην αγορά αναφέρουν ότι επίκεινται και άλλα μεγάλα λουκέτα.

Από το 2008 έως σήμερα έχουν χαθεί 244.714 επιχειρήσεις και 842.670 θέσεις εργασίας, ενώ, σε όρους προστιθέμενης αξίας, η απώλεια ανέρχεται σε 30 δις προϊόντος. Από το 2012 μέχρι το 2015, τουλάχιστον 1.940 εταιρείες προσέφυγαν στη διαδικασία του άρθρου 99. Στη Θεσσαλονίκη, το πρώτο εξάμηνο του 2016, 459 επιχειρήσεις ανέστειλαν τις εργασίες τους. Την ίδια περίοδο, έκαναν έναρξη μόλις 188 επιχειρήσεις.

Πέρα από τις δομικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας, (στρεβλό παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο, παρασιτική και κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα, γραφειοκρατία και υψηλά διοικητικά κόστη), η κατάσταση της αγοράς χειροτέρευσε δραματικά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο λόγω της «περήφανης» διαπραγμάτευσης της συγκυβέρνησης, που οδήγησε στην επιβολή των capital controls και κράτησε την οικονομία στάσιμη σε λιμνάζοντα νερά για ολόκληρο το 2015.

Η εντεινόμενη αβεβαιότητα αλλά και η φοροκαταιγίδα που έχει επιβάλει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχουν οδηγήσει, επιπλέον, στη συνεχιζόμενη μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης. Ήδη, τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι η ιδιωτική κατανάλωση για το πρώτο τρίμηνο του 2016 έχει υποχωρήσει κατά 0,7% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 2% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2015, μετά από ανοδική τάση το 2014.

Η κατάσταση δεν αναμένεται να βελτιωθεί, δεδομένου ότι ήδη έχει επιβληθεί η έκτη κατά σειρά αύξηση του ΦΠΑ κατά μία μονάδα καθώς και νέοι έμμεσοι φόροι (σταθερή τηλεφωνία, διαδίκτυο, συνδρομητική τηλεόραση) που πλήττουν το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών. Ενδεικτική της επίδρασης του ΦΠΑ στην αύξηση των τιμών είναι η σύγκριση του μέσου καλαθιού με άλλες ευρωπαϊκές χώρες που πραγματοποίησε το ΙΕΛΚΑ για το μήνα Ιούνιο, όπου, παρόλο που οι τιμές είναι χαμηλότερες στη χώρα μας, ο ΦΠΑ αντιστοιχεί στο 17,3% του μέσου καλαθιού (έναντι 11,2%, 9,1% και 7,8% σε Ισπανία Γαλλία και Αγγλία) από 12,5% το 2012.

Ενώ η ιδιωτική οικονομία βουλιάζει υπό το βάρος της επταετούς ύφεσης, των υψηλών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, του υψηλού ενεργειακού κόστους, της χαμηλής ζήτησης και της τραπεζικής αστάθειας, η κυβέρνηση παρακολουθεί άπραγη. Επιμένει σε μία καταστροφική οικονομική πολιτική που τορπιλίζει κάθε προσπάθεια ανάκαμψης και δεν έχει παρουσιάσει κανένα σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάστε:

1) Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε συνολικά για την αντιστάθμιση των καταστροφικών συνεπειών για τις ελληνικές επιχειρήσεις από την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική; Τί προτίθεστε να κάνετε για να αναστρέψετε το κακό κλίμα που επικρατεί και να ενισχύσετε την ιδιωτική δαπάνη και ιδίως τις παραγωγικές επενδύσεις;

2) Το Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, στο πλαίσιο της εποπτείας που ασκεί στις εταιρείες, είχε προβλέψει την επικείμενη κατάρρευση των μεγάλων αυτών επιχειρήσεων; Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί, είτε για την αποτροπή των εξελίξεων αυτών είτε για τη θωράκιση της ελληνικής οικονομίας από τις συνέπειές τους;

Η ερωτώσα βουλευτής
Κατερίνα Μάρκου – Β’ Θεσσαλονίκης