23 Αυγούστου, 2015

Καταστροφικές οι ζημιές για την παραγωγή των κρητικών αμπελουργών

Ερώτηση προς τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου με Το Ποτάμι κ.Σπύρος Δανέλλης

αναφορικά με τις ζημιές που υπέστησαν οι αμπελουργοί στο νομό Ηρακλείου αλλά και σε άλλες αμπελουργικές περιοχές της Κρήτης εξαιτίας των καιρικών φαινομένων, επισημαίνοντας την αμεσότητα παρέμβασης των αρμοδίων υπηρεσιών του Υπουργείου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ.Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Θέμα: «Καταστροφικές οι ζημιές για την παραγωγή των κρητικών αμπελουργών»

Δραματικές και πολυποίκιλες είναι οι συνέπειες που προκάλεσαν οι νέες δυνατές βροχοπτώσεις τόσο για τα εξαγώγιμα όσο και για τα οινοποιήσιμα σταφύλια των αμπελουργών του νομού Ηρακλείου. Στο ίδιο πλαίσιο, ζημιές παρατηρούνται σε όλες σχεδόν τις αμπελουργικές περιοχές της Κρήτης καθώς δεν έβρεξε μόνο τοπικά. Θα πρέπει να σημειωθεί πως η καταστροφή φτάνει σε κάποιες περιοχές το 50% ενώ σε κάποιες προσεγγίζει και το 100%. Ομοίως, οι συνέπειες είναι ιδιαίτερα σοβαρές και για τα οινοποιεία τα οποία είναι κλειστά και δεν πρόκειται να ανοίξουν πριν την 1η Σεπτεμβρίου οπότε και οι καλλιέργειες θα είναι ήδη κατεστραμμένες.

Δεδομένου ότι τα πρωτοφανή αυτά για την Κρήτη καιρικά φαινόμενα ενόψει της περιόδου τρύγου των αμπελιών φέρνει σε απόγνωση τους αμπελουργούς που μετρούν ζημιές στις καλλιέργειές τους.
Δεδομένου ότι η εξαγωγική δραστηριότητα για τα σταφύλια τερματίζεται λόγω των καταστροφικών βροχοπτώσεων αναγκάζοντας τους εξαγωγείς να ολοκληρώσουν τη φετινή εξαγωγική περίοδο πριν καν αρχίσει.
Ερωτάται ο κ.Υπουργός:

Αν προτίθεται να προβεί με αμεσότητα στις απαραίτητες ενέργειες βάσει των προβλεπόμενων διαδικασιών για την αποζημίωση των παραγωγών και καλλιεργητών που επλήγησαν από τα πρόσφατα καιρικά φαινόμενα;

Ο ερωτών βουλευτής
Σπύρος Δανέλλης – Ηρακλείου

18 Αυγούστου 2015