19 Νοεμβρίου, 2015

«Είστε τοξικοί για τις ελληνικές επιχειρήσεις»

Εισήγηση του Χάρη Θεοχάρη, βουλευτή Β' Αθήνας, στην Ολομέλεια στη συζήτηση για τα προαπαιτούμενα.

Δείτε το βίντεο της ομιλίας:

Διαβάστε την ομιλία εδώ:

Κυρίες & κύριοι Συνάδελφοι της συγκυβέρνησης,

Μια παράκληση.

Σταματήστε να τρώτε κάθε λέξη που έχετε εκστομίσει ως αντιπολίτευση και είχατε νομοθετήσει ως κυβέρνηση. Σταματήστε να κάνετε τα αντίθετα συνεχώς από όσα λέγατε και όσα κάνετε το πρώτο χρονικό διάστημα.

Τα μισά άρθρα αλλάζουν νόμους σας. Πού είναι η σεισάχθεια; Αυτό δεν υποσχόσασταν;

Όταν λέγαμε πως δεν γίνεται να χαρίζεις λεφτά σε αυτόν που έχει και δεν πληρώνει λέγατε πως δεν υπάρχουν τέτοιοι. Όλοι οι Έλληνες ήταν σε ανέχεια, όλοι έπρεπε να προστατευτούν.

Τώρα θυμήθηκε τις βίλες ο κ. Σαντορινιός. ΚΑΝΕΝΑ σπίτι λέγατε κ. Σαντορινιέ. Κανένα. Και αυτό σήμαινε και τις βίλες. Οπότε τα παιχνίδια με τις λέξεις σταματήστε τα.

Όταν λέγαμε πως άλλα τα συμφέροντα του πολίτη που είναι σε κίνδυνο φτώχειας, άλλα αυτού που απλώς δυσκολεύεται, άλλα αυτού που ζητάει δάνειο για να χτίσει το σπίτι του, άλλα του φορολογούμενου που βάζει συνέχεια χρήματα από την τσέπη του και άλλα του καταθέτη που δεν θέλει να κουρευτούν τα χρήματά του, μιλούσατε μόνο για τις ανάγκες του δανειολήπτη που έπρεπε να του χαριστούν τα δάνεια, όπως και για το κούρεμα του χρέους που και αυτό το ξεχάσατε.

Να σας θυμίσω τις πάμπολλες δηλώσεις περί σεισάχθειας για όλους και για όλα; Τι βλέπουμε σε αυτό το νομοσχέδιο που φέρνετε;

Δεν βλέπω την προστασία των στεγαστικών δανείων αυτών από τα funds. Δεν την υποσχέθηκε τις προάλλες ο Πρωθυπουργός;

Δεν βλέπω τίποτε για επιχειρηματικά ή μικρά επαγγελματικά δάνεια. Αν χαθούν οι πρώτες κατοικίες εκεί δεν έχουμε θέμα; Είναι β’ κατηγορίας αυτές οι πρώτες κατοικίες;

Δεν βλέπω καμία προστασία μετά το 2018. Στην τύχη τους οι κατοικίες από εκεί και πέρα. Εσείς τι λέτε; Κάνετε όσα υποσχεθήκατε;

Δεν βλέπω ταχύτητα στη διαδικασία. Πάλι θα πάμε σε χρονοβόρες διαδικασίες 5 – 10 ετών; Μήπως το θέλετε αυτό για να έρθουν στα καινούργια γραφεία εξυπηρέτησης πολιτών που στήσατε, όπως καταγγέλθηκε από το Βήμα της Κυριακής και από τα Νέα της Δευτέρας; Το θέμα είναι μεγάλο και δεν σώζεται επειδή εφημερίδες, τάχα μου αδέσμευτες, λένε στους δημοσιογράφους τους «το θέμα αυτό δεν υπάρχει για εμάς».

Αυτή είναι η νέα ηθική που φέρνετε; Πρέπει να απαντήσετε άμεσα στις καταγγελίες και στα ερωτήματα που θέτει ο κ. Αυγενάκης.

Γιατί κατά πως φαίνεται, είστε η καλύτερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης.

Είπατε τα ψέματα όπως έλεγαν πριν, αλλά περισσότερα και πιο πειστικά και τα αθετήσατε πιο γρήγορα και με χωρίς τύψεις.

Κάνετε ρουσφέτια όπως παλιά, αλλά πιο επαγγελματικά με γραφεία και κερνάτε και καφέ ίσως, με άνεση, με ραντεβού και υποδοχή.

Διορίζετε φίλους, συγγενείς και κομματο-φρουρούς όπως παλιά, αλλά τώρα το κάνετε συστηματικά και με ζήλο χωρίς φωτεινές εξαιρέσεις. Τουλάχιστον είστε αποτελεσματικοί; Δουλεύει το κράτος;

Εικόνα διάλυσης παντού. Κατασχέσεις στη μισθοδοσία του Παπαγεωργίου του νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη. Προβλήματα με την έκδοση των αδειών κυκλοφορίας, των πινακίδων και του συστήματος καταγραφής των αδειών των οχημάτων, όπως καταγγέλλει η κ. Δούρου. Δημόσια ΙΕΚ σε παράλυση και άλλα κ και άλλα.

Χθες ξεπουλήθηκαν οι τράπεζες. Χθες ξεφτιλίστηκαν οι τράπεζες. 18 εκ. αποτιμήθηκε η Πειραιώς. 750εκ. το σύνολο και των 4 συστημικών τραπεζών. €0.01 η μετοχή της Eurobank και τα ξένα funds κερδίζουν αμέσως από την διαφορά μέχρι τα €0,024 που είναι η τιμή στο ταμπλό.

Χαρίζονται €40δις του ΤΧΣ και €18δις στα αποθεματικά που υπήρχαν από πριν από την ανακεφαλαιοποίηση.

Γιατί; Γιατί δεν μπορείτε να κάνετε αλλιώς!

Καταστρέψατε την οικονομία, έφυγαν οι καταθέσεις, αυξήθηκαν τα κόκκινα δάνεια, κλείσατε και τις τράπεζες από πάνω. Δεν διαπραγματευτήκατε γρήγορα, δεν είχαμε τα €10δις και τα χέρια σας ήταν δεμένα.

Αν ήσασταν στην αντιπολίτευση θα ακούγαμε κορώνες για το ξεπούλημα των τραπεζών και άλλα φαιδρά. Ταξικό μας λέει ο κ. Σαντορινιός το νομοσχέδιο. Αλήθεια;

Ταξικός ο φόρος στο κρασί; Αποσύρετέ τον, όχι κόψιμο στη μέση που αυτό σχεδιάζετε. Τα 40 λεπτά έχουν και ΦΠΑ 23% και άρα είναι 50 λεπτά.

Ταξικά τα €13εκ. έξτρα τέλη κυκλοφορίας; Ταξικό το clawback που χτυπάει άδικα τους νομοταγείς και επιβραβεύει τους κλέφτες; Ταξικό το ότι μπαίνουν οι νέοι φόροι χωρίς να βγαίνει ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση; Ταξικό πως αφήνετε στο απυρόβλητο το παράνομο στοίχημα και βάζετε μόνο στο νόμιμο φορολογία;

Τίποτε από αυτά δεν είναι ταξικό. Είναι όλα όμως τοξικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τοξικός. Είστε τοξικοί για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Μία - μία τις χτυπάτε. Είστε τοξικοί για τους εργαζόμενους. Είστε τοξικοί για τους άνεργους.

Είστε τοξικοί και δακρυγόνοι για τους αγρότες. Που δεν ντραπήκατε και τους ψεκάσατε με δακρυγόνα χθες. Είχαν δίκιο οι ΑΝΕΛ μας ψεκάζετε.

Και τι προτείνετε εσείς, μας λέτε; Όλο κριτική κάνετε. Είναι αλήθεια πως κάνουμε κριτική, ως έχουμε χρέος. Όμως έχουμε και προτάσεις, σας τις έχουμε κάνει.

Προστασία της πρώτης κατοικίας ως κοινωνικό αγαθό όταν είναι το μόνο περιουσιακό στοιχείο. Ανεξάρτητα αν το δάνειο ήταν στεγαστικό ή επιχειρηματικό. Ταχύτητα στην διαδικασία και όχι τις δεκαετίες καθυστερήσεων που έχουμε τώρα.

Διαφορετικές επιλογές, ώστε να επιλέγει ο δανειολήπτης τι θα κάνει. Split δάνειο, κούρεμα ή πάγωμα, απαλλαγή μέσω της αποποίησης του ακινήτου, μεγάλες περιόδους χάριτος και επιμηκύνσεις.

Αλλά και στα ισοδύναμα καταθέτουμε συνεχώς προτάσεις.

Φορολογείστε τον παράνομο τζόγο. Είναι πολλά τα λεφτά εκεί. Πολλά, πάνω από €500εκ. Βάλτε ΦΠΑ στα ΕΛΤΑ. Όχι στην καθολική υπηρεσία για τα γράμματα των πολιτών αλλά στα γράμματα των επιχειρήσεων. Θα έχουμε δικαιότερο ανταγωνισμό και θα πάρετε πάνω από €100εκ.

Βάλτε βινιέτα στους μεταφορείς. Σήμερα πληρώνουν μόνο οι Έλληνες μεταφορείς με Ελληνικές πινακίδες. Φτιάξαμε την Εγνατία με λεφτά του Ελληνικού λαού για να την χρησιμοποιούν τζάμπα οι Τούρκοι μεταφορείς. Μπαίνουν από τον Έβρο και φθάνουν δωρεάν στην Ηγουμενίτσα. 2000 Τούρκοι μεταφορείς την ημέρα μπαίνουν στον Έβρο. Έχουν γίνει νούμερο 1 μεταφορική δύναμη στην Ευρώπη. Χρεώστε τους μία εβδομάδα €50 και θα έχουμε έσοδα €100.000/ημέρα! Οι Βούλγαροι και οι Σκοπιανοί μεταφορείς έρχονται γεμάτοι και κάθονται 15 ημέρες να γεμίσουν παράνομα ότι βρουν. Χρεώστε τους €100, είτε να φύγουν άδειοι και να αφήσουν τους Έλληνες μεταφορείς να δουλέψουν, είτε να πληρώσουν τουλάχιστον κάτι. Και πάνω από 50.000 φορτηγά Ελλήνων μεταφορέων έχουν Βουλγαρικές πινακίδες. Να πληρώσουν €2.500/έτος για να κάνουν δουλειές στην χώρα μας. Εκεί είναι τα ισοδύναμα Πάνω από €30εκ. θα έχετε και θα σώσετε κυριολεκτικά τους Έλληνες μεταφορείς. Το κάνει κάθε χώρα στην Ευρώπη: Σουηδία, Δανία, Ολλανδία, Γερμανία, Ελβετία παντού υπάρχει βινιέτα.

Να τι σημαίνει εστιάζω στην Ελληνική επιχειρηματικότητα και την βοηθώ. Όχι με αθέμιτο τρόπο αλλά ενισχύοντας τον δίκαιο ανταγωνισμό και βοηθώντας τον Έλληνα επιχειρηματία. Να τι σημαίνει έχω σχέδιο. Όχι δεν ξέρω το πρωί τι φόρους θα ψηφίσω το βράδυ. Δεν είστε κυβέρνηση, ανέκδοτο είστε.

Κυρίες & κύριοι Συνάδελφοι,

Κυβερνάτε σχεδόν ένα χρόνο το έχετε καταλάβει; Και ξέρετε τι λένε. Ο κλέφτης και ο ψεύτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται. Χαρείτε τον. Αυτός είναι ο πρώτος σας χρόνος. Δεν έχετε άλλον.