Στην ολομέλεια της Βουλής τοποθετήθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Σπύρος Δανέλλης, κατά τη συζήτηση του Ν/Σ «Για την κύρωση του Απολογισμού -Ισολογισμού του Κράτους οικονομικού έτους 2013».
Ο Βουλευτής Ηρακλείου τόνισε πως η διαδικασία συζήτησης του συγκεκριμένου Ν/Σ είναι ετεροχρονισμένη, λέγοντας χαρακτηρίστηκα πως το ελληνικό κοινοβούλιο μοιάζει να δουλεύει με τους δικούς του ρυθμούς, απομονωμένο από την καθημερινότητα των πολιτών, αλλά κυρίως από την πραγματική οικονομία.
Επιπλέον, επεσήμανε πως η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει τα επικοινωνιακά παιχνίδια και τις προκλητικές δηλώσεις και να συνειδητοποιήσει πως στους μήνες διακυβέρνησης της έχουν χαθεί πέντε μονάδες του ΑΕΠ που μεταφράζονται σε 9δις ευρώ.
«Δεν υπάρχει άλλος χρόνος. Προχωρήστε στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, που είναι μονόδρομος για την σταθεροποίηση της οικονομίας και την έξοδο από την κρίση», υπογράμμισε.
Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ:
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Ο τόπος, η κοινωνία, οι πολίτες και ιδιαίτερα η αριστερά έχουν πληρώσει εξαιρετικά υψηλό τίμημα κατά το όχι και τόσο μακρινό παρελθόν, στο παρακράτος της δεξιάς.
Δεν πιστεύουμε αυτές τις ημέρες τα μάτια και τα αυτιά μας ότι μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να φλερτάρει ή να ανέχεται εκείνους που αποδεδειγμένα φλερτάρουν με την ιδέα του αριστερού παρακράτους.
Δεν είναι δυνατόν να αποδεχόμαστε κάποιους οι οποίοι μπορεί να παζαρεύουν νομοσχέδια με καταδίκους του κοινού ποινικού δικαίου ή απεχθείς τρομοκράτες.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Αυτό είτε γίνεται από αφέλεια, είτε από ιδεοληψία, είτε από μικροκομματικές ιδιοτέλειες είναι αποκρουστικό και εξαιρετικά επικίνδυνο.
Ο Πρωθυπουργός δεν μπορεί να παραμένει θεατής και βεβαίως ο Υπουργός Δικαιοσύνης έχει εκτεθεί ιδιαιτέρως. Στο νομοσχέδιό μας τώρα. Ανάγκα και θεοί πείθονται. Τα χρόνια προ κρίσης, το κράτος ξόδευε περισσότερα, από αυτά που εισέπραττε.
Οι προϋπολογισμοί ήταν μονίμως ελλειμματικοί. Η χώρα αναπόφευκτα οδηγούνταν στον εύκολο τότε δανεισμό, ενώ το χρέος διογκώνονταν, χωρίς κανείς να μεριμνά πραγματικά για αυτό. Ο ισολογισμός – απολογισμός που συζητούμε σήμερα είναι σίγουρα σε μια διαφορετική λογική. Το ελληνικό κράτος είχε το 2013 πρωτογενές πλεόνασμα που έφτασε στο 1,2%, όταν ο στόχος ήταν στο 0%.
Σήμερα καλούμαστε να τον επικυρώσουμε με καθυστέρηση 13 μηνών από την ημερομηνία κατάθεσής του. Πρόκειται για μια σουρεαλιστική διαδικασία. Εξηγούμαι. Το ελληνικό κοινοβούλιο μοιάζει να δουλεύει με τους δικούς του ρυθμούς, απομονωμένο από την καθημερινότητα των πολιτών, αλλά κυρίως από την πραγματική οικονομία.
Είσαστε στα αλήθεια «θύματα της ίδιας σας της επιτυχίας», όπως δήλωσε μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup ο Ευκλείδης Τσακαλώτος;
Και αναρωτιέμαι γιατί με τόσες επιτυχίες στο ενεργητικό σας, ξεσηκώνετε τον κόσμο να αντισταθεί σ’ αυτές από αύριο Πέμπτη, μέρα απεργίας…; Συνειδητοποιείτε πως στους μήνες της διακυβέρνησης σας έχουν χαθεί πέντε μονάδες του ΑΕΠ που μεταφράζονται σε 9δις. ευρώ;
Την στιγμή που όλη η ελληνική κοινωνία ανησυχεί για τις αποφάσεις που θα παρθούν από τους θεσμούς για την υποδόση των 2 δις ευρώ τις αμέσως επόμενες ημέρες, εμείς ακόμη ασχολούμαστε, εντελώς, ετεροχρονισμένα με τον ισολογισμό και τον απολογισμό του 2013.
Το σουρεαλιστικό του πράγματος όμως, δεν εξαντλείται μόνο εδώ.
Έχουμε αφενός μια κυβέρνηση που επιχειρεί να μας πείσει για τα αρνητικά του νομοσχεδίου παρότι η ίδια το εισηγείται και αφετέρου μια αντιπολίτευση που πασχίζει για το αντίθετο, θέλοντας να μας θυμίσει τις «χρυσές» μέρες του 2013 (!).
Ζούμε μια μάχη εντυπώσεων που συνοψίζεται σε φράσεις που προσβάλουν τη νοημοσύνη μας: «success story» από τη μια και «θύματα της επιτυχίας» από την άλλη.
Την ίδια στιγμή, τα «θύματα της επιτυχίας» δηλαδή οι έλληνες πολίτες, ανησυχούν, αναρωτιούνται, απαιτούν λύση στο θέμα της προστασία της πρώτης κατοικίας.
Θέμα που η κυβέρνηση καθυστερεί και αποφεύγει να αντιμετωπίσει ρεαλιστικά, θέμα για το οποίο δεν έχει εφικτή λύση.
Κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης,
Είναι πλέον καιρός να καταλάβετε πως η κλεψύδρα αδειάζει. Δεν μπορείτε να συνεχίσετε να νομοθετείτε στο παρά πέντε ή ακόμη και στο και πέντε.
Η ελληνική οικονομία δεν αντέχει άλλους πειραματισμούς.
Δεν αντέχει άλλους ερασιτεχνισμούς, που μονότονα επιβεβαιώνουν μόνο τις ιδεοληψίες σας.
Στέκομαι σε δύο σημεία της έκθεσης του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Το πρώτο αφορά την απουσία μητρώου παγίων του ελληνικού δημοσίου.
Συζητάμε για ιδιωτικοποιήσεις, ή για την αξιοποίηση της περιουσίας του ΕΔ χωρίς στην πραγματικότητα να έχουμε γνώση για το ποια είναι και πόσο αποτιμάται η περιουσία του.
Εξαντλούμαστε σε εκτοξεύσεις ένθεν κακείθεν κατηγοριών, για το ποιος ξεπουλάει φθηνότερα τη δημόσια περιουσία, χωρίς στην πραγματικότητα να έχουμε πλήρη γνώση του πόσο κοστίζει αυτή με τα σημερινά δεδομένα.
Το δεύτερο σημείο αφορά, την διαχρονική συσσώρευση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Οι φορείς υγείας τείνουν να καταστούν σε βαρέλι δίχως πάτο για τον Κρατικό Προϋπολογισμό.
Οι αιτίες που διαχρονικά δημιουργούν την ζοφερή αυτή οικονομική κατάσταση, δυστυχώς, δεν αντιμετωπίστηκαν ούτε στο παρελθόν, πολλώ δε μάλλον στο παρόν αποτελεσματικά.
Οι ελεγκτικοί και οι εισπρακτικοί μηχανισμοί του κράτους παραμένουν αδύναμοι, χωρίς επαρκές προσωπικό, χωρίς σχεδιασμό και επιχειρούν να φέρουν λεφτά στα κρατικά ταμεία, επιβάλλοντας ανορθολογικά πρόστιμα, τα οποία είναι γνωστό εκ των προτέρων ότι δεν πρόκειται να εισπραχθούν.
Ο Ισολογισμός – απολογισμός του 2013 έχει πέρα από κάθε αμφιβολία θετικά σημεία.
Τα έσοδα του κράτους πήγαν καλύτερα, η οικονομία αν και παρέμεινε εύθραυστη ως ένα βαθμό σταθεροποιήθηκε και η χώρα αργά αλλά σταθερά γύριζε από την ύφεση στην ανάπτυξη.
Σήμερα, δύο χρόνια μετά, αναμένουμε ύφεση της τάξης του 1,4% για το 2015, τα ληξιπρόθεσμα προς το δημόσιο αυξάνονται, η πραγματική οικονομία ασφυκτιά και η ανεργία συνεχίζει να βρίσκεται στα ύψη.
Δεν υπάρχει άλλος χρόνος.
Προσχωρήστε στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που είναι μονόδρομος για την σταθεροποίηση της οικονομίας και την έξοδο από την κρίση.
Οι επαναστατικές κορώνες συνοδευόμενες από το επικοινωνιακό παιχνίδι εντυπώσεων δεν είναι συνταγή επιτυχίας αλλά αποτυχίας.
Σας ευχαριστώ.