19 Σεπτεμβρίου, 2017

Υπολογιστική σκέψη και στα πρωτάκια!

Ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

Την ένταξη μαθημάτων υπολογιστικής σκέψης και προγραμματισμού υπολογιστών και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση προτείνει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς, με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κωνσταντίνο Γιαβρόγλου, ώστε να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα με έναν δυναμικό και όχι στατικό χαρακτήρα.

Αναφέρει επίσης, ότι ενώ άλλες χώρες δημιουργούν ήδη γενιές με νοητικές δεξιότητες ανωτέρου επιπέδου μέσα από τα σύγχρονα εκπαιδευτικά τους συστήματα, η κυβέρνηση της χώρας μας χάνει πολύτιμο χρόνο δαιμονοποιώντας και εξοβελίζοντας την αριστεία από τα σχολεία μας, υιοθετώντας έτσι τη λογική της ήσσονος προσπάθειας. Σήμερα παρά ποτέ αποτελεί επιτακτική ανάγκη η δημιουργία ενός αναβαθμισμένου εκπαιδευτικού περιβάλλοντος, το οποίο θα αποτελέσει την κινητήριο δύναμη της προόδου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΘΕΜΑ: Η παιδεία της πληροφορικής στα ελληνόπουλα

Η πληροφορική αποτελεί το κύριο συστατικό της καινοτομίας. Είναι το κλειδί για την κοινωνία της πληροφορίας, αυτή που θα μας φέρει την πολυπόθητη οικονομική ανάπτυξη που επιδιώκουμε. Μας επιτρέπει να λύνουμε γιγάντια προβλήματα, να σχεδιάζουμε σύνθετα συστήματα, να αναπτύσσουμε τόσο τη λογική όσο και την αισθητική παράλληλα με την κρίση και την εφευρετικότητα καθώς και να αντιλαμβανόμαστε τη δύναμη και τα όρια των υπολογιστών και του ανθρώπινου εγκεφάλου.

Σύμφωνα με το εκπαιδευτικό μας σύστημα, τα ελληνόπουλα μαθαίνουν τον τρόπο απόδοσης της γλώσσας των αρχαίων κλασσικών φιλοσόφων και όχι τον τρόπο σκέψης τους. Έναν τρόπο σκέψης, που ακολουθούσε συγκεκριμένα βήματα, προκειμένου να λυθούν δύσκολα αλγοριθμικά προβλήματα. Σ΄αυτόν τον υπολογιστικό τρόπο σκέψης βασίζεται η πληροφορική. Ενθαρρύνεται η λογική σκέψη, η ακρίβεια και η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων και η αυτόνομη εκμάθηση. Δημιουργείται έτσι μια ψηφιακά εγγράμματη γενιά σε δεξιότητες πληροφοριακών συστημάτων, ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής και να ανταγωνιστεί στις προκλήσεις του διεθνούς στίβου. Αυτές οι λεγόμενες νοητικές δεξιότητες ανωτέρου επιπέδου είναι απολύτως απαραίτητες σε ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα.

Πρόσφατα o Καναδάς, η Μαλαισία, η Ιρλανδία, η Νέα Ζηλανδία και η Ρουμανία ανακοίνωσαν την εισαγωγή μαθημάτων υπολογιστικής σκέψης και προγραμματισμού υπολογιστών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η Νότια Κορέα και το Ισραήλ, που πρωτοπορούν στη διδασκαλία της πληροφορικής στα εκπαιδευτικά τους συστήματα, ηγούνται και στους αντίστοιχους τεχνολογικούς τομείς.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:

1. Σκοπεύετε να ακολουθήσετε τα επιτυχημένα παραδείγματα άλλων χωρών και να εντάξετε μαθήματα υπολογιστικής σκέψης και προγραμματισμού υπολογιστών από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση ώστε να δημιουργήσετε ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα με έναν δυναμικό και όχι στατικό χαρακτήρα;

2. Σκοπεύετε να δημιουργήσετε ένα αναβαθμισμένο εκπαιδευτικό περιβάλλον το οποίο θα αποτελέσει την κινητήριο δύναμη της προόδου;

3. Θα δώσετε τις σωστές προτεραιότητες στην παιδεία ή θα συνεχίσετε να ασχολείστε με τη δαιμονοποίηση της αριστείας και την κλήρωση των σημαιοφόρων στις παρελάσεις;

Ο ερωτών βουλευτής
Γιώργος Αμυράς, Β’ Αθήνας