2 Αυγούστου, 2016

Υπάρχει σχέδιο αναδιάρθρωσης για την ΕΒΟ Αιγίου;

Στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) και συνακόλουθα η μονάδα παραγωγής της Ελληνικής Βιομηχανίας Όπλων (ΕΒΟ) στο Αίγιο αναφέρθηκε με ερώτησή του προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας ο Ιάσονας Φωτήλας, βουλευτής Αχαΐας του Ποταμιού.

Μετά το τριετές επιχειρησιακό σχέδιο αναδιοργάνωσης των ΕΑΣ το 2013, με έγκριση της Τρόικας, τον Απρίλιο 2016 ξεκίνησε η μη καταβολή της μισθοδοσίας των εργαζομένων στην ΕΒΟ Αιγίου, οδηγώντας το προσωπικό στο οικονομικό αδιέξοδο και την αβεβαιότητα. Τον Ιούνιο 2016 ο Υπουργός Άμυνας αποκάλυψε ότι υπάρχει «σχέδιο» για την ορθή λειτουργία της ΕΒΟ Αιγίου, όπως ενεργοποίηση της συμφωνίας με τη Ρωσία – όταν λήξει το εμπάργκο- για τη συμπαραγωγή Καλάσνικοφ, που θα είναι και πιστοποιημένα από το ΝΑΤΟ. Όμως, σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι εργαζόμενοι της ΕΒΟ Αιγίου για άλλη μια φορά πέρασαν σε επίσχεση εργασίας, αφού καθυστερούν και πάλι τα δεδουλευμένα τους. Για το λόγο αυτό ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί ποιο είναι το σχετικό σχέδιο αναδιοργάνωσης, εάν προτίθενται να χρηματοδοτήσουν το κεφάλαιο παραγωγής, γιατί δεν έχει δοθεί ούτε μια νέα σύμβαση για εκτέλεση παραγγελιών από τα ΕΑΣ και εάν αληθεύει ότι γίνονται ακυρώσεις σε υλικά κίνησης/ ανταλλακτικά Α’ υλών. Τέλος, γιατί η κυβέρνηση καθυστερεί την πληρωμή της μισθοδοσίας του προσωπικού στην ΕΒΟ Αιγίου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:
Προς τους Υπουργούς
1) Οικονομικών
2) Εθνικής Άμυνας
Θέμα: Υπάρχει σχέδιο αναδιάρθρωσης για την ΕΒΟ Αιγίου;

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) και συνακόλουθα της μονάδας παραγωγής της Ελληνικής Βιομηχανίας Όπλων (ΕΒΟ) στο Αίγιο είναι χρόνια εξαιτίας λανθασμένων κυβερνητικών πολιτικών και διαχείρισης. Από το 2010 η κυβέρνηση αρχικά «απομάκρυνε» τους συμβασιούχους των ΕΑΣ, ενώ ξεκίνησαν οι καθυστερήσεις καταβολής των δεδουλευμένων τους αποδοχών. Επίσης, το 2011 αποφασίστηκε η απομάκρυνση περίπου 400 εργαζομένων από τους συνολικά 1.040, γεγονός που μείωσε και το προσωπικό στην ΕΒΟ Αιγίου.

Αξίζει στο σημείο αυτό να θυμίσουμε ότι με τη ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής είχε αποφασιστεί η πώληση των ΕΑΣ και άρα και του εργοστασίου της ΕΒΟ Αιγίου - τη στιγμή μάλιστα που είχαν δαπανηθεί περίπου 17.000.000€ για την ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού του εργοστασίου.

Το Δεκέμβριο του 2013 η Τρόικα είχε εγκρίνει τριετές επιχειρησιακό σχέδιο αναδιοργάνωσης των ΕΑΣ εστιάζοντας κυρίως στη μείωση του προσωπικού, αύξηση των εσόδων τους από την υλοποίηση συμβάσεων και κυρίως στην αποτροπή του κινδύνου υποχρεωτικής επιστροφής των κρατικών επιδοτήσεων που είχε λάβει η εταιρεία την περίοδο 2004-2011 που άγγιζε το €1 δις.

Τον Απρίλιο του 2016 ξεκίνησαν να μην καταβάλλονται οι μισθοδοσίες των εργαζομένων στην ΕΒΟ Αιγίου, οδηγώντας το προσωπικό στο οικονομικό αδιέξοδο και την αβεβαιότητα για να βρεθεί λύση τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου. Πιο συγκεκριμένα, ο Υπουργός Άμυνας αποκάλυψε ότι υπάρχει σχέδιο για την ορθή λειτουργία της ΕΒΟ Αιγίου, μιλώντας στην Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής. Τόνισε επίσης πως πρόκειται να ενεργοποιήσει προηγούμενες συμφωνίες όπως αυτή με τη Ρωσία για τη συμπαραγωγή Καλάσνικοφ μόλις λήξει το εμπάργκο, τα οποία θα είναι και πιστοποιημένα από το ΝΑΤΟ. Επιπλέον «αποκάλυψε» και επέκταση συνεργασιών με την Ντασό και τον Λόκχιντ Μάρτιν.

Όμως, σύμφωνα με δημοσιεύματα, από τα μέσα Ιουνίου και παρά τις εξαγγελίες του Υπουργού Άμυνας οι εργαζόμενοι της ΕΒΟ Αιγίου για άλλη μια φορά πέρασαν σε επίσχεση εργασίας εξαιτίας του γεγονότος ότι καθυστερούν και πάλι τα δεδουλευμένα τους, ενώ ταυτόχρονα εκφράζουν την ανησυχία τους για το μέλλον της ΕΑΣ και κατ’ επέκταση του δικού τους παραρτήματος στο Αίγιο.

Επειδή πρέπει να δοθεί ένα τέλος στις συνεχείς παλινωδίες της κυβέρνησης αναφορικά με το μέλλον των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ)
Επειδή πίσω από κάθε εξαγγελία και κάθε υπόσχεση κρύβονται 130 οικογένειες (ΕΒΟ Αιγίου)

Επειδή τα ΕΑΣ και κατ’ επέκταση και η μονάδα παραγωγής στο Αίγιο με σωστή και ορθολογική διαχείριση μπορούν να γίνουν μία κερδοφόρα επιχείρηση.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1. Ποιο το σχέδιο αναδιοργάνωσης των ΕΑΣ και συγκεκριμένα του παραρτήματός τους στο Αίγιο (ΕΒΟ Αιγίου);

2. Για ποιους λόγους η κυβέρνηση καθυστερεί την πληρωμή της μισθοδοσίας του προσωπικού στην ΕΒΟ Αιγίου;

3. Για ποιους λόγους δεν έχει δοθεί ούτε μία νέα σύμβαση για εκτέλεση παραγγελιών από τα ΕΑΣ;

4. Αληθεύει ότι γίνονται ακυρώσεις σε υλικά κίνησης/ ανταλλακτικά Α’ υλών ακόμα και στη μεταφορά προσωπικού; Αν ναι, για ποιους λόγους;

5. Προτίθεστε να χρηματοδοτήσετε το κεφάλαιο παραγωγής που απαιτείται και αν ναι, βάσει ποιου σχεδίου;

Ο ερωτών βουλευτής

Ιάσονας Φωτήλας

Σχετικά