Τη μεγάλη σημασία που έχει για την άμυνα της χώρας το ανθρώπινο δυναμικό της και η άρτια εκπαίδευσή του, τόνισε ο Γραμματέας Κοινοβουλευτικού Έργου και βουλευτής Αττικής του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς, στην τοποθέτησή του στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων κατά την οποία έγινε ενημέρωση των σπουδαστών της Σχολής Εθνικής Άμυνας για εθνικά θέματα.
Ο κ. Μαυρωτάς σημείωσε την αξία του συνεχούς εμπλουτισμού των γνώσεων και της διά βίου εκπαίδευσης, μάλιστα σε μια εποχή όπου όπως είπε, η πληροφορία παρέχεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς και η διαχείριση και μετατροπή της σε γνώση και αργότερα σε σοφία είναι τα βασικά ζητούμενα. Απευθυνόμενος στους σπουδαστές της Σχολής Εθνικής Άμυνας, ξεχώρισε τον σημαντικό ρόλο της διακλαδικότητας και διεπιστημονικότητας οι οποίες ευνοούνται ως κουλτούρα μέσω της συνύπαρξης όλων των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας.
Με αφορμή το ακαδημαϊκό του προφίλ αναφέρθηκε στη σημασία της Επιχειρησιακής Έρευνας και συνολικά της επιστήμης της λήψης αποφάσεων εστιάζοντας στον πολυκριτηριακό της χαρακτήρα, και στα άπειρα παραδείγματα και εφαρμογές που έχουν τόσο στο λειτουργικό/επιχειρησιακό όσο και στο στρατηγικό επίπεδο για την άμυνα της χώρας.
Κατέθεσε την πρόταση για αναβάθμιση της Σχολής Εθνικής Άμυνας με την παροχή μεταπτυχιακού τίτλου και την ανάγκη εντονότερης συνεργασίας με πανεπιστημιακά ιδρύματα.
Μιλώντας για τα γεωπολιτικά θέματα αναφέρθηκε στην αστάθεια και τις απρόβλεπτες κινήσεις της Τουρκίας, διακρίνοντας τον κίνδυνο από τη συμμετοχή της σε εχθροπραξίες στα νοτιοανατολικά της, οι οποίες μπορεί να την αποθρασύνουν και στην περιοχή του Αιγαίου. Για τις γείτονες χώρες στον Βορρά παρατήρησε ότι υπάρχει ηρεμία και πως είναι προς το εθνικό συμφέρον η επίλυση του ζητήματος με τα Σκόπια. Και αυτό προκειμένου να υπάρξει σταθεροποίηση μέσω της ένταξής τους στην Ευρωπαϊκή προοπτική και στο ΝΑΤΟ, απομακρύνοντάς τα ταυτόχρονα από τη ρωσική και τουρκική επιρροή. Συμπλήρωσε ότι αυτό προϋποθέτει μια σύνθετη ονομασία erga omnes και πλήρη εξάλειψη των αλυτρωτισμών εκ μέρους της ΠΓΔΜ.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του υπενθύμισε την πρόταση του Ποταμιού από το 2016, για τη θεσμοθέτηση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στο οποίο οι αρχηγοί των κομμάτων μαζί με την πολιτική και φυσική ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων τους Υπουργούς Εξωτερικών, Οικονομικών, Προστασίας του πολίτη, τον Διοικητή ΕΥΠ και πρώην Πρωθυπουργούς θα συζητούν κρίσιμα θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας.
Τόνισε επίσης τη σημασία της ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής συνεργασίας στον αμυντικό τομέα καθώς είναι ο μόνος βιώσιμος δρόμος μέσα σε ένα τρικυμιώδες διεθνές σκηνικό όπως αυτό καθορίζεται από την παγκοσμιοποίηση, την μετανάστευση, την κλιματική μεταβολή.
Σχολίασε ότι ο τεχνολογικός εξοπλισμός είναι απαραίτητος καθώς το τεχνολογικό προβάδισμα του αντιπάλου πολλές φορές μπορεί να μην καλύπτεται από την καλή εκπαίδευση και το ηθικό, κατά συνέπεια η αποτρεπτική ισχύς της Ελλάδας πρέπει να είναι σύγχρονη και αποτελεσματική τόσο σε ξηρά, αέρα όσο και σε θάλασσα.
Επανερχόμενος στο καίριο θέμα της εκπαίδευσης, διαπίστωσε ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη από μία οικονομία που να στηρίζεται στη γνώση, έτσι λοιπόν έχει και την ανάγκη για μία άμυνα έντασης γνώσης.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:
Θα ήθελα με τη σειρά μου να σας καλωσορίσω στη Βουλή, στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας. Η αποτρεπτική μας δύναμη είναι εκείνος ο παράγοντας ασφάλειας που μας εξασφαλίζει απέναντι σε οποιεσδήποτε επιβουλές. Και η αποτρεπτική δύναμη είναι το ανθρώπινο δυναμικό και ο εξοπλισμός. Ανθρώπινο δυναμικό σημαίνει εκπαίδευση, ηθικό, συμμαχίες.
Ως άνθρωπος της εκπαίδευσης, θεωρώ το θέμα της εκπαίδευσης κομβικό.
Και όχι βέβαια μόνο με την έννοια της προπόνησης (για να θυμηθώ την αθλητική μου καριέρα), αλλά και με την έννοια του συνεχούς εμπλουτισμού των γνώσεων. Της δια βίου εκπαίδευσης. Σε μια εποχή που η πληροφορία παρέχεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς η διαχείρισή της και η μετατροπή της σε γνώση…και αργότερα σε σοφία είναι τα βασικά ζητούμενα. Άλλωστε στο έμβλημα της Σχολής Εθνικής Άμυνας είναι η Θεά της σοφίας, η Αθηνά και το ρητό «ΣΟΦΙΑ ΣΥΝ ΤΕΧΝΗ».
Και όταν λέμε γνώση μεγάλη σημασία έχει η νέα γνώση η οποία δεν βρίσκεται τόσο στο να σκάβει ο καθένας πιο βαθιά στο δικό του πεδίο, αλλά στον συνδυασμό των υπαρχόντων πραγμάτων. Αυτό στα θέματα της άμυνας μπορεί να το μεταφράσετε σε διεπιστημονικότητα ή διακλαδικότητα. Και σε αυτό η συνύπαρξη όλων των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας δείχνει την άριστη κουλτούρα της Σχολής.
Η άμυνα είναι κατ’ εξοχήν διεπιστημονικό πεδίο άλλωστε το ακαδημαϊκό μου αντικείμενο -η επιχειρησιακή έρευνα- είναι ουσιαστικά «παιδί του πολέμου» (Β’ παγκόσμιος πόλεμος, ραντάρ, νηοπομπές, αεράμυνα κλπ). Πώς θα κατανείμεις τους πόρους σου σε συγκεκριμένες δραστηριότητες ώστε να βελτιστοποιήσεις το αποτέλεσμα (π.χ. γραμμικός προγραμματισμός).
Ή πώς θα πάρεις την καλύτερη απόφαση θα καταλήξεις στην προτιμότερη επιλογή όταν έχεις να κάνεις με πολλαπλά κριτήρια απόφασης και όχι μόνο με ένα ή πώς θα αποφασίσεις σε καταστάσεις αβεβαιότητας. Πραγματικά είναι άπειρα τα παραδείγματα και οι εφαρμογές, τόσο στο λειτουργικό/επιχειρησιακό όσο και στο στρατηγικό επίπεδο για το οποίο άλλωστε σας προετοιμάζει η Σχολή.
Η επιχειρησιακή έρευνα και η επιστήμη των αποφάσεων είναι βασικά εργαλεία και στα δικά σας χέρια. Και εκτός από εργαλείο είναι και κάτι περισσότερο, είναι κουλτούρα.
Σε ότι αφορά στις σπουδές στη Σχολή Εθνικής Άμυνας ίσως μια αναβάθμιση θα ήταν να εξετασθεί η δυνατότητα να δίδονται μεταπτυχιακά διπλώματα στρατηγικού ενδιαφέροντος, ίσως σε συνδυασμό με πανεπιστημιακά τμήματα ή και το ΥΠΕΞ.
Θα σας πω μερικά πράγματα για την άποψή μας στα γεωπολιτικά που αποτελούν βασικό αντικείμενό σας. Το οικόπεδο Ελλάδα είναι προνομιακό. Είναι όμως σε μπελαλίδικη γειτονιά. Από ανατολικά έχουμε ένα ασταθή και απρόβλεπτο γείτονα που αυτή τη στιγμή συμμετέχει σε κανονικές εχθροπραξίες στα νοτιονανατολικά του σύνορα. Κάποιοι λένε ότι αν έχει στραμμένη την προσοχή του νοτιονανατολικά θα ησυχάσουμε στο Αιγαίο. Εγώ πιστεύω ίσα ίσα ότι θα αποθρασύνεται στο Αιγαίο. Αν καλομάθει σε κανονικές εμπόλεμες επιχειρήσεις, θα θεωρήσει ότι έχει πλεονέκτημα εμπειρίας ακόμα αι αν είναι τελείως διαφορετική η φύση της εμπλοκής.
Στα βόρεια έχουμε προς το παρόν ηρεμία. Και η βόρεια γειτονιά μας όμως είναι μια γειτονιά με μεγάλη εντροπία που ανά πάσα στιγμή μπορεί να αναφλεγεί. Γι αυτό πιστεύω ότι είναι προς το εθνικό συμφέρον να σταθεροποιηθούν τα Σκόπια μπαίνοντας σε μια Ευρωπαϊκή προοπτική και στο ΝΑΤΟ απομακρύνοντάς τα από την ρωσική και τουρκική επιρροή.
Βλέπουμε ως ευκαιρία τη σημερινή συγκυρία ώστε να ανατραπεί ένα defacto τετελεσμένο αυτό της ονομασίας της ΠΓΔΜ ως Μακεδονία καθιερώνοντας μια σύνθετη ονομασία erga omnes. Και βέβαια να εξαλειφθεί η αλυτρωτική ρητορική και πρακτική και η παραχάραξη της ιστορίας που και οι ίδιοι παραδέχονται. Βάζοντας λοιπόν μπροστά το εθνικό συμφέρον και όχι το εθνικό πάθος (που πολλές φορές γίνεται εθνικό λάθος και το έχουμε πληρώσει στο παρελθόν). Πιστεύουμε ότι είναι ίσως η κατάλληλη συγκυρία συσχετισμών ώστε να υπάρξει μια μακροπρόθεσμα βιώσιμη λύση επωφελής και για τους δύο λαούς. Και θα την επιδιώξουμε γιατί είναι προς το εθνικό συμφέρον το οποίο δεν ταυτίζεται πάντα με την εθνική παρόρμηση.
Ο καιρός θα δείξει. Να ανοίξω μια παρένθεση εδώ. Το Ποτάμι έχει επίσης προτείνει την θεσμοθέτηση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (πρόταση νόμου Δεκέμβριο 2016) όπου οι αρχηγοί των κομμάτων μαζί με την πολιτική και φυσική ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων τους υπουργούς εξωτερικών, οικονομικών, προστασίας του πολίτη, Διοικητή ΕΥΠ και πρώην πρωθυπουργούς θα μπορούν να συζητάνε κρίσιμα θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας όπως το Σκοπιανό.
Η Κύπρος είναι η μικρή αδελφή μας (που μπορεί να μας μάθει όμως αρκετά πράγματα). Απομακρυσμένη αλλά όχι απομονωμένη και μετά την είσοδό της στην ΕΕ. Τώρα με τις γεωτρήσεις στο θαλάσσιο χώρο της χρειάζεται μια αυξημένη προσοχή για τουρκικές προκλήσεις. Και εκεί εμπλέκεται και το Καστελόριζο που μπαίνει ως σφήνα δημιουργώντας εφαπτόμενες ΑΟΖ με την Κύπρο και εκνευρισμό στην Τουρκία.
Για μας στο Ποτάμι η Ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας μας είναι ο μόνος βιώσιμος δρόμος μέσα σε ένα τρικυμιώδες διεθνές σκηνικό όπως καθορίζεται από την παγκοσμιοποίηση, την μετανάστευση, την κλιματική μεταβολή. Και η ευρωπαϊκή προοπτική συνοδεύεται από την ευρωατλαντική ή για να ακριβολογούμε ατλαντοευρωπαϊκή συνεργασία στον αμυντικό τομέα.
Βέβαια, ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο εξωτερικής πολιτικής περιλαμβάνει καλές σχέσεις και με άλλες χώρες με τις οποίες μπορούμε να αναπτύσσουμε συνεργασίες σε συγκεκριμένους τομείς χωρίς να θίγεται το αμυντικό μας δόγμα. Και στο δικό μας αμυντικό δόγμα θάλασσα και αέρας είναι η πρώτη γραμμή μας. Η εκπαίδευση λοιπόν είναι καθοριστική. Και οι πιλότοι και ναυτικοί μας δείχνουν ανά πάσα στιγμή την αποφασιστικότητα, την εκπαίδευση και την ψυχραιμία τους στο Αιγαίο ενεργώντας σαν μια ήρεμη δύναμη.
Η εκπαίδευση όμως δεν φτάνει από μόνη της χρειάζεται και ο απαραίτητος εξοπλισμός γιατί δεν βρισκόμαστε στον 5ο αιώνα π.Χ. και η τεχνολογία πλέον έχει τον πρώτο ρόλο. Το τεχνολογικό προβάδισμα του αντιπάλου πολλές φορές δεν καλύπτεται ούτε από την εκπαίδευση, ούτε από το ηθικό. Για αυτό είναι απαραίτητο η αποτρεπτική μας ισχύ να είναι σύγχρονη και αποτελεσματική σε ξηρά, αέρα και θάλασσα.
Πολλές φορές λέω ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη μια οικονομία που να στηρίζεται στη γνώση. Οικονομία έντασης γνώσης. Έχει επίσης ανάγκη μια άμυνα έντασης γνώσης που να στηρίζεται και στην καλή εκπαίδευση. Σε μια χώρα με ιδιαίτερα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά μοναδικά στην Ευρώπη και στην περιοχή.
Με την έντονη νησιωτικότητα είναι μία πρόκληση για την άμυνα και την ασφάλεια με συνδυασμένη χρήση των όπλων όπου υπάρχουν δυνατότητες τακτικής και στρατηγικής καινοτομίας των οποίων εσείς θα είστε οι φορείς.
Καλή συνέχεια λοιπόν.
Ευχαριστώ πολύ.