6 Οκτωβρίου, 2016

Υπάρχει σχέδιο άμεσης παρέμβασης στο υπό διάλυση ΕΚΑΒ της Αχαΐας;

Στη δραματική κατάσταση που επικρατεί στη λειτουργία του ΕΚΑΒ και ειδικά στο Νομό Αχαΐας αναφέρεται με ερώτησή του προς τον Υπουργό Υγείας ο Ιάσονας Φωτήλας, βουλευτής Αχαΐας του Ποταμιού.

Ειδικά σε όλη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας το ΕΚΑΒ διαθέτει 48 ασθενοφόρα – ηλικίας 15 ετών – με 18 από αυτά να έχουν αποσυρθεί με μόνιμες βλάβες και με 5 να βρίσκονται μόνιμα με μηχανική βλάβη.

Όσον αφορά στην προκήρυξη σχετικών διαγωνισμών για προμήθεια ασθενοφόρων, οι διαγωνισμοί ακυρώθηκαν λόγω δικαστικών προσφυγών των συμμετεχουσών εταιρειών. Για το λόγο αυτό ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός εάν προβλέπεται στον προϋπολογισμό πίστωση για τη χρηματοδότηση των ακινητοποιημένων και μη ασθενοφόρων, εάν πρόκειται να ολοκληρωθούν οι σχετικοί διαγωνισμοί, με ποιον τρόπο θα ενισχυθεί άμεσα το ΕΚΑΒ Δυτικής Ελλάδας και πότε θα προσληφθεί το προσωπικό που έχει προκηρύξει το Υπουργείο.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: Υπάρχει σχέδιο άμεσης παρέμβασης στο υπό διάλυση ΕΚΑΒ του Νομού Αχαΐας;

Σε πρόσφατα δημοσιεύματα γίνεται παρουσίαση της δραματικής κατάστασης που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη λειτουργία του ΕΚΑΒ. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) αποτυπώνει μία ιδιαίτερα ανησυχητική έως και επικίνδυνη εικόνα, με ακινητοποιημένα ασθενοφόρα λόγω μηχανικών βλαβών έως διακομιδές με αγροτικά οχήματα και μουλάρια. Παράλληλα η κυβέρνηση επαναλαμβάνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα την πρόσληψη 4.000 θέσεων στα Νοσοκομεία και το ΕΚΑΒ - εξέλιξη η οποία μένει ακόμα στα λόγια.
Το πρόβλημα της υποστελέχωσης του ΕΚΑΒ έρχεται να ενισχύσει και η ανεπάρκεια των ασθενοφόρων. Συγκεκριμένα, στη Δυτική Ελλάδα, το ΕΚΑΒ για να καλύψει πέντε νομούς, διαθέτει 48 ασθενοφόρα, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά πριν περίπου 15 χρόνια, έχουν διανύσει άνω των 600.000 χλμ, ενώ 18 από αυτά έχουν αποσυρθεί με μόνιμες βλάβες. Επιπλέον, 5 από αυτά βρίσκονται μόνιμα με μηχανική βλάβη, ενώ ακόμα και τα κονδύλια που έχουν διατεθεί για τη συντήρησή τους πλέον έχουν εξαντληθεί δημιουργώντας ακόμα μεγαλύτερο προβληματισμό στην Υπηρεσία. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Ζακύνθου που εξυπηρετείται από 1 μόλις ασθενοφόρο, δανεικό από την Αχαΐα. Το ΕΚΑΒ Αχαΐας από την άλλη πλευρά, μπορεί να χρησιμοποιήσει μόλις 11 από τα 25 ασθενοφόρα που διαθέτει. Και αυτά όμως συχνά παρουσιάζουν σημαντικά μηχανικά κυρίως προβλήματα.
Σύμφωνα πάντα με τα δημοσιεύματα, παρουσιάστηκαν προβλήματα στους διαγωνισμούς που προκηρύχθηκαν για την αγορά νέων ασθενοφόρων. Παρότι προκηρύχθηκαν οι σχετικοί διαγωνισμοί προκειμένου Διοικητικές Περιφέρειες, όπως αυτή τη Δυτικής Ελλάδας, η οποία παρουσιάζει μεγάλες ελλείψεις, (μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ) να προμηθευτούν ασθενοφόρα, οι διαγωνισμοί ακυρώθηκαν λόγω των δικαστικών προσφυγών των συμμετεχουσών εταιρειών. Οι Περιφέρειες - εκτός της Δυτικής Ελλάδας - που δεν προμηθεύτηκαν νέα ασθενοφόρα είναι της Στερεάς Ελλάδας, της Θεσσαλίας, της Κεντρικής Μακεδονίας και της Αττικής. Δηλαδή στις περιοχές όπου συγκεντρώνεται άνω του 70% του πληθυσμού της χώρας.

Επειδή η Αχαΐα έχει θρηνήσει θύματα εξαιτίας της καθυστέρησης στη διακομιδή ασθενών

Επειδή το ΕΚΑΒ καταρρέει και απαιτείται άμεση κυβερνητική παρέμβαση

Επειδή είναι πλέον αναγκαίο να υπάρξει καλύτερη οργάνωση της λειτουργίας του ΕΚΑΒ και συντονισμός

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Προβλέπεται στον προϋπολογισμό σχετική πίστωση για τη χρηματοδότηση των ακινητοποιημένων και μη ασθενοφόρων;

2. Θα υπάρξει σχετική παρέμβαση για την ολοκλήρωση των διαγωνισμών προκειμένου να προμηθευτεί και η Δυτική Ελλάδα τα καινούργια ασθενοφόρα που έχει τόσο ανάγκη; Ποιο είναι το σχετικό χρονοδιάγραμμα;

3. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο, ποιος ο σχεδιασμός και ο προγραμματισμός του για την άμεση ενίσχυση του ΕΚΑΒ Δυτικής Ελλάδας και συγκεκριμένα της Αχαΐας;

4. Ποιο είναι το σχετικό χρονοδιάγραμμα των 4.000 προσλήψεων που έχει προκηρύξει το Υπουργείο; Πόσες θέσεις – προσλήψεις έχουν προβλεφθεί για την Αχαΐα;

Ο ερωτών βουλευτής
Ιάσονας Φωτήλας- Αχαΐας

Σχετικά