Συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης Σπύρου Λυκούδη
Δείτε το βίντεο της συζήτησης εδώ:
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επίκαιρης ερώτησης:
Προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού
Θέμα: «Εικόνα εγκατάλειψης παρουσιάζουν ιστορικά κτίρια στο κέντρο της Αθήνας»
Απογοητευτική είναι η εικόνα που παρουσιάζεται στο κέντρο της Πρωτεύουσας. Κτίρια υψίστης πολιτιστικής αξίας και κληρονομιάς βρίσκονται σε πλήρη εγκατάλειψη και είναι έρμαια βανδαλισμών.
Το κτίριο στην οδό Πραξιτέλους 24, που ανήκει σε ιδιώτη και έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο (ΦΕΚ Δ’ 349/19-07-1985), βρίσκεται σε απαράδεκτη κατάσταση καθώς έχει καεί στο παρελθόν και αυτή την στιγμή είναι γεμάτο ποντίκια. Ο Δήμος Αθηναίων απολυμαίνει τακτικά το κτίριο, ωστόσο είναι αναγκαία μια άμεση τεχνική παρέμβαση καθώς αποτελεί εστία μικροβίων.
Ένα από τα παλαιότερα κτίρια στο κέντρο της Αθήνας στην οδό Φειδίου 3, το Μέγαρο Πρόκες Όστεν είναι στην κυριολεξία ερείπιο και έτοιμο να καταρρεύσει. Αυτό το πάλαι πότε κόσμημα της Αθήνας, βαυβαρικής αρχιτεκτονικής χτίστηκε το 1836 για να στεγάσει τον αυστριακό πρόξενο, στην συνέχεια αποτέλεσε κατοικία του Ε. Τοσίτσα, έπειτα υποθηκοφυλακείο και από το 1919 στέγη του «Ελληνικού Ωδείου». Το Μέγαρο χαρακτηρίστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού ως διατηρητέο μνημείο και οίκημα που έχει ανάγκη από ειδική κρατική προστασία (ΦΕΚ Β’ 759/09-08-1977). Σήμερα είναι ιδιοκτησίας του ΙΚΑ.
Ο μεσαιωνικός πύργος της οδού Θήρας στην Πλατεία Αμερικής, ένα οικοδόμημα, σπάνιο για τα δεδομένα της Αθήνας νεογοτθικού ρυθμού, είναι ένα ακόμα κτίριο που δεν έχει αξιοποιηθεί από το Ελληνικό Δημόσιο. Ιδιόκτητο κτίριο, ωστόσο έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο το 2008 (AAΠ Α’ 462/23-10-2008). Ο Πύργος χτίστηκε το 1914 ως κατοικία του Κεφαλλονίτη εμπόρου Τυπάλδου και κατοικούνταν ως το 1993. Σήμερα η ιδιοκτήτρια αξιοποιεί με όσες δυνατότητες διαθέτει κάποιους από τους χώρους του Πύργου, όμως παρά τις κρούσεις που έχει κάνει στο Δημόσιο δεν έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για την περαιτέρω αξιοποίηση του κτιρίου.
Ένα ακόμα κτίριο ιδιαίτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος είναι η οικία στην οποία διέμενε ο ποιητής Κωστής Παλαμάς, στην οδό Περιάνδρου 5, στην Πλάκα. Πρόκειται για ένα οίκημα πλήρως εγκαταλελειμμένο και ετοιμόρροπο. Το κτίριο ανήκει σε ιδιώτη, έχει όμως χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο που χρειάζεται ειδική κρατική φροντίδα (ΦΕΚ Β’ 1579/06-08-1999), αλλά το Υπουργείο δεν έχει κάνει την παραμικρή προσπάθεια να έρθει σε κάποια συμφωνία για να αναλάβει την αποκατάστασή και την διαχείρισή του, την στιγμή που σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες αξιοποιούνται πλήρως οι κατοικίες μεγάλων καλλιτεχνών και λογοτεχνών.
Με βάση τα ανωτέρω ερωτάται η Υπουργός:
• Ποιο είναι το σχέδιο του Υπουργείου για τη αποκατάσταση της εικόνας των κτιρίων;
• Τι προτίθεται να κάνει το Υπουργείο σχετικά με την κατοικία του Κωστή Παλαμά;
• Υπάρχει συνεννόηση με τον Δήμο της Αθήνας για κοινές ενέργειες;
Ο ερωτών βουλευτής
Σπύρος Λυκούδης- Α’ Αθήνα