του Χρήστου Εμμανουηλίδη Το Ποτάμι προτείνει μια ιδεολογία τού γίγνεσθαι, μια δυναμική προσέγγιση της πραγματικότητας, μια απαλλαγή από κάθε ιδεοληψία, ώστε να διοχετευτεί ελεύθερα και αβίαστα στο πολιτικό προσκήνιο η κοινή λογική.
Γράφει ο Χρήστος Εμμανουηλίδης
Το Ποτάμι αντιπροσωπεύει ένα κίνημα που εισάγει τα καινά δαιμόνια σε μια αρτηριοσκληρωμένη ως τώρα πολιτική σκηνή. Οι παλαιοκομματικοί ποικίλων αποχρώσεων μαθημένοι σε μια ξύλινη και ανέραστη γλώσσα που εκφράζει παρωχημένες εποχές είτε πραγματικά αδυνατούν να το καταλάβουν, είτε διαισθάνονται την απειλή που συνιστά η μετατόπιση του πολιτικού προβληματισμού σε εντελώς καινόυργια βάση. Πως αντιδρούν; Κατηγορώντας το Ποτάμι ότι δήθεν δεν έχει ιδεολογία ή πρόγραμμα, προσποιούενοι ότι δεν διάβασαν τις 99 θέσεις του. Είναι η συνηθισμένη επωδός που ακούμε στα κανάλια συνεχώς τις τελευταίες ημέρες. Είναι δυστυχώς το μόνο σημείο συμφωνίας μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.
Οι πολιτικοί ως τώρα είναι μαθημένοι στο κλισέ ότι κάθε κόμμα πρέπει να έχει μια υπερβατική ιδεολογία που να περιγράφει έναν εξιδανικευμένο κόσμο ο οποίος πρέπει να αποτελεί και τον σκοπό του κόμματος και ο οποίος πρέπει στανικώς να επιβληθεί στην κοινωνία. Κάθε παλαιό κόμμα είναι ένας μικρός μεσσίας που διεκδικεί την απολυτότητα της αλήθειας. Δεν είναι τυχαίο ότι η προεκλογική καμπάνια της ΝΔ βασίζεται στον ισχυρισμό ότι αυτή μόνο πρεσβεύει την αλήθεια και επομένως θα μας οδηγήσει στον ένα και μοναδικό παράδεισο. Μήπως σας θυμίζει θρησκευτικό φανατισμό;
Κατά την γνώμη των πολιτικών δεινοσαύρων όλων των ειδών που βλέπουν να απειλείται η κυριαρχία του γένους τους στον κόσμο, δεν δικαιούται ένα κόμμα να μην έχει μια υπερβατική και απόλυτη ιδεολογία στην οποία θα πρέπει σώνει και καλά να στριμωχτεί ο κόσμος και η ζωή. Γι' αυτό δεν καταλαβαίνουν ότι η ιδεολογία του Ποταμιού είναι διαφορετικής φύσης. Το Ποτάμι προτείνει ένα σύστημα ορθολογικής προσέγγισης της πραγματικότητας και όχι σύστημα διαστρέβλωσής της στα σχήματα των αφηρημένων ιδεολογιών. Το Ποτάμι, όση εξουσία και να είχε, ποτέ δεν θα καταδίκαζε κανέναν σε γκουλάγκ ή Μακρονήσους, ακριβώς επειδή δεν απαιτεί να εντάξει την ζωή και την κοινωνία σε σχηματοποιημένα δόγματα που έχουν τόση λίγη αξία όση η ευφυία των θιασωτών τους. Είναι ελεύθερο. Στην έννοια του ορθολογισμού εννοείται ότι περιλαμβάνεται ο κοινωνικός ανθρωπισμός, η διατήρηση δηλαδή της αξιοπρέπειας σε αντίθεση με τον στυγνό καπιταλισμό.
Το Ποτάμι προτείνει μια ιδεολογία τού γίγνεσθαι, μια δυναμική προσέγγιση της πραγματικότητας, μια απαλλαγή από κάθε ιδεοληψία, σπάσιμο κάθε φραγμού ώστε να διοχετευτεί ελεύθερα και αβίαστα στο πολιτικό προσκήνιο η κοινή λογική, οι συλλογικές δυνάμεις του λαού μας που αποσκοπούν σε πρόοδο της κοινωνίας, σε έξυπνη ανάπτυξη, σε κοινωνική αλληλεγγύη και σε πολιτιστική πρόοδο. Η ζωή δεν είναι στατική όπως οι παρωχημένες ιδεολογίες. Το Ποτάμι ενσαρκώνει επιτέλους την αφύπνιση του κόσμου στο γεγονός της δυναμικότητας του γίγνεσθαι και στην πολιτική, στο ότι "τα πάντα ρει", όπως ακριβώς ένα ποτάμι. Τέλος στην εποχή των δεινοσαύρων.
* Ο Χρήστος Εμμανουηλίδης είναι υποψήφιος στην Α' Θεσσαλονίκης
14 Ιανουαρίου 2015